Klasszikus briós és fonott briós
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pancsika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
42g tej23 kcal
-
4 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
1g himalája só0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g cukor13 kcal
Összesen
468
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
250g tej140 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
5g himalája só0 kcal
-
1g vanília0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g cukor77 kcal
Összesen
2812
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50.2g finomliszt183 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
25.1g tej14 kcal
-
2 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
0.5g himalája só0 kcal
-
0.1g vanília0 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
-
2g cukor8 kcal
Összesen
282
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 644.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
468
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.8 g
Zsír
-
Összesen 66.1 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 722 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3866.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 464 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 872 mg
-
Nátrium 2173 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 467.9 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 144.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 572 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 370 micro
-
Kolin: 539 mg
-
Retinol - A vitamin: 561 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 772 micro
Összesen
2812
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 387.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 218 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
282
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
5 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
2 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
5 g himalája só
Elkészítés
- Először kovászt készítünk: langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a tetejét megszórjuk 2 evőkanálnyi szitált liszttel, és a 40°C-ra melegített sütőben folpack alatt, kb. 10-15 percig érleljük. A hőmérséklet ennél ne legyen magasabb, mert nem fog megkelni a tésztánk.
- Közben a lisztet, a hűtőből kivett, kis kockákra vágott (dermedt) vajjal elmorzsoljuk, majd belekeverjük a maradék porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a vaníliát, és a liszt közepébe mélyedést alakítunk ki, ahova az érett kovászt beleöntjük.
- Az egészet körülbelül 10 percig gyúrjuk, amíg a tészta szép sima felület nem lesz, és tökéletesen el nem válik az edénytől és a kezünktől. Ekkor az edényt folpackkal szorosan lezárjuk, és visszatesszük a sütőbe a tésztát kelni. (Ez kb. 20-30 perc, amíg a tészta duplájára kel.)
- Utána kivesszük, és a tésztát nagy, határozott 2-3 mozdulattal átszellőztetjük, majd ismét folpackkal fedjük, és visszatéve a sütőbe megvárjuk, míg a tészta ismét kétszeresére kel.
- Ekkor kivesszük, és 6 dkg-os darabokat mérünk ki mérlegen, melyekből sima felületű kis gombócokat alakítunk ki. A gombócokat folyamatosan egy tálcára helyezünk, és lezárjuk folpackkal (vagy konyharuhával), hogy ne száradjanak ki. Ha kész az összes kis gombóc (14-15 db), akkor 10 percig lefedve pihentetjük.
- Utána 25-30 cm-es rudakat sodrunk belőle, és briós formára feltekerjük (alsó tésztavégeket óvatosan benyomkodjuk). Vagy kis fonásokat készítünk a 25-30 cm-es tésztarudak szétvágásával.
- A briósokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, sütőlemezig megkenjük a felvert tojással, megszórjuk tetejét pici kristálycukorral, és lefedve 15-20 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és ha megkelt a tésztánk, akkor 10-15 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 2429
- Feltöltés dátuma: 2020. június 18.
Ajánló
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, vagy akár vacsorára egy finom forró itallal ideális.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Pancsika
101 recept
Reggelire nincs is jobb, mint a presszók hangulatát idéző, saját készítésű, hagyományos péksütemény egy pohár forró, habos kakaóval.