Kínai csípős-savanyú leves Piroskától
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
13g shiitake gomba4 kcal
-
31g csiperkegomba7 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
19g savanyú káposzta4 kcal
-
13g üvegtészta44 kcal
-
23g újhagyma4 kcal
-
28g csirkemellfilé34 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
53g csírák23 kcal
-
4g leveskocka13 kcal
-
13g szójaszósz8 kcal
-
13g balzsamecet11 kcal
-
0 kcal
-
14 kcal
-
500g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g shiitake gomba34 kcal
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
150g savanyú káposzta29 kcal
-
100g üvegtészta351 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
225g csirkemellfilé270 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
420g csírák181 kcal
-
30g leveskocka100 kcal
-
100g szójaszósz60 kcal
-
100g balzsamecet88 kcal
-
0 kcal
-
114 kcal
-
4000g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1.7g shiitake gomba1 kcal
-
4.2g csiperkegomba1 kcal
-
1.3g sárgarépa0 kcal
-
2.5g savanyú káposzta0 kcal
-
1.7g üvegtészta6 kcal
-
3.1g újhagyma1 kcal
-
3.8g csirkemellfilé5 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
-
7.1g csírák3 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
1.7g szójaszósz1 kcal
-
1.7g balzsamecet1 kcal
-
0 kcal
-
0.5g étkezési keményítő2 kcal
-
67.4g víz0 kcal
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1863.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 230 mg
-
Nátrium 1473 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 678 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 310 micro
-
β-karotin 821 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 326 micro
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.1 g
Zsír
-
Összesen 39.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 704 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14907.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 657 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 453 mg
-
Foszfor 1843 mg
-
Nátrium 11784 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.1 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 5424.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 988 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 156 micro
-
K vitamin: 258 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 682 micro
-
Kolin: 813 mg
-
Retinol - A vitamin: 253 micro
-
α-karotin 2483 micro
-
β-karotin 6571 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2610 micro
- 2% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 94% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 251.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 199 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 91.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
-
10 dkg shiitake gomba
-
25 dkg csiperkegomba
-
1 db sárgarépa
-
15 dkg savanyú káposzta
-
10 dkg üvegtészta
-
2 db újhagyma
-
1 db csirkemellfilé
-
3 db tojás
-
3 db leveskocka
-
100 ml szójaszósz
-
1 dl balzsamecet
-
1 ek csípős paprikakrém
-
2 evőkanál étkezési keményítő
-
4 l víz
Elkészítés
- Kb. 3 l hideg vízben feltesszük főni a csíkokra vágott csirkemellet a leveskockákkal. (Javaslom, hogy a lábos csak félig legyen tele vízzel, mert a többi helyet kitöltik majd a hozzávalók. Ha mégsem, a vizet utólag pótolni lehet.)
- Forró vízbe beáztatjuk a szárított shiitake gombát. A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A savanyú káposztát kb. 2 cm hosszú szálakra vágjuk. A championgombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
- Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat és a szójababcsírát.
- Külön lábasban vizet forralunk, ebben 1-2percig főzzük az üvegtésztát, hogy éppenhogy megpuhuljon, ezután leszűrjük. Vágódeszkán ezt is 2-3 cm-es darabokra vágjuk, azért hogy kanállal kényelmesen lehessen majd enni. Hozzáadjuk a leveshez.
- Kb. 10 perc forralás után kezdhetjük ízesíteni a levest szójaszósszal, erős pistával és balzsamecettel. (A savanyúság és csípősség mindenki saját ízlésére van bízva. De az asztalnál is lehet még utóízesíteni egyénileg.)
- Felverjük a tojásokat, és a forrásban lévő levesbe lassan belecsurgatjuk egy villán keresztül. Alaposan megkavargatjuk.
- Egy bögrében pici hideg vízzel összekeverjüka keményítőt, és a levesbe keverjük.
- A felaprított újhagymát a leves tetejére szórjuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 136
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 25876
- Feltöltés dátuma: 2012. március 18.
Ajánló
Javaslom, hogy próbáljunk meg minél többféle "egzotikus" zöldséget beletenni. Például bambuszrügy, fafülgomba, vízigesztenye, stb. Ha gyerekek is vannak a családban, az erős pistával óvatosan bánjunk, a felnőttek tehetnek később is még belőle a tányérjukba. Mivel én nem nagyon szeretem az ecet ízét, a leves savanyúságát a savanyított káposztával és a balzsamecettel értem el. Aki merészebb ezen a téren, használjon borecetet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Számomra érthetetlen módon sokan szeretik a kínai büfékben kapható nyákos, főként répából és káposztából álló csípős-savanyú levest. Mondanom sem kell, semmi köze nincs az eredeti kínai verzióhoz. Ezért édesapámmal kooperálva mi is a szabad alkotás mellett döntöttünk, némileg felturbóztuk a levest, és nagy mértékben csökkentettük a keményítő mennyiségét, elkerülendő a nyákos hatást.