Kígyórétes illatos almatöltelékkel Judyth konyhájából
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4 kcal
-
19g tejföl37 kcal
Töltelék
A teteje bekenéséhez
-
5g tojásfehérje3 kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
150g tejföl297 kcal
Töltelék
-
1500g alma702 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
40g citromlé9 kcal
A teteje bekenéséhez
-
40g tojásfehérje21 kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
Tészta
-
20.8g finomliszt76 kcal
-
8.6g vaj62 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
1 kcal
-
5.2g tejföl10 kcal
Töltelék
-
51.9g alma24 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
A teteje bekenéséhez
-
1.4g tojásfehérje1 kcal
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 30.7 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.1 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 188.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 84.5 g
Zsír
-
Összesen 245.3 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 806 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2363.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 238 mg
-
Kálcium 431 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 247 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 881.1 g
-
Cukor 368 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 1511.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2014 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 482 micro
-
Kolin: 339 mg
-
Retinol - A vitamin: 1936 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 798 micro
-
β-crypt 159 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 756 micro
- 3% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
Tészta
-
60 dkg finomliszt
-
15 dkg porcukor
-
1 csipet só
Töltelék
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromlé
A teteje bekenéséhez
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
Tészta
- Miután készen van az almatöltelék, fogjunk hozzá a tésztához.
- A lisztet, cukrot, sót, a reszelt citrom héját összekeverjük, a vajjal (vagy margarinnal) elmorzsoljuk, ekkor kerül bele a tojás, a felfuttatott élesztő, majd annyi tejföl, hogy lágy tésztát kapjunk (fokozatosan adjuk hozzá), jól összedolgozzuk. Akkor szuper a tészta, ha az edény faláról, a kezünkről is szépen leválik.
- 4 cipóra osztjuk a tésztát, s az almatölteléket is 4 részre.
- Mindegyik cipóból téglalapot nyújtunk - körülbelül 24x35 cm - , szintén 3-5 mm vastagságúra, s a téglalapok mindkét oldalát - a szélességének a harmadát mindkét oldalról - vékony csíkokra bevagdossuk, a szemben lévőt is, lehetőleg szemben legyenek a bevágások. Sütőpapírból nyírjunk méretre 4 db feljebb említett nagyságú téglalapot, s azon végezzük sorban a műveleteket - ezzel megkönnyítjük a saját munkánkat, s egyenlő nagyságúak is lesznek.
- A töltelék 1 negyedét középre rákanalazzuk, egyenletesen elosztva az első kinyújtott, bevagdosott cipóra -, majd ráhajtogatjuk - végig ugyanabban az irányban, ahogyan elkezdtük - két oldalról a szemben lévő "rojtokat", hogy fedjék egymást.
- Mindegyikkel így járunk el, közben sütőpapírral bélelt sütőbe átrakjuk ügyesen, alányúlva, szépen sorban, ahogyan elkészül egy "rúd".
- Megkenjük a felvert (nem habbá) tojásfehérjével, s előmelegített sütőben (az összeállítás megkezdésekor kapcsoljuk be a sütőt), 150 fokon, alsó-felső sütéssel, körülbelül 30 - 40 perc alatt szép színűre sütjük, mint a képen látható.
- Miután megsült, hagyjuk kihűlni, majd takarjuk le, még egy picit pihentessük - ha meg bírjuk állni :) -, s ezután szépen szeletelve tálalhatjuk, fogyaszthatjuk. Én nem szórtam meg ekkor sem porcukorral, mert nagyon mutatós így, de tetszés szerint lehet fahéjas vagy sima porcukorral meghinteni.
- Próbáljátok ki így is, annak ellenére, hogy ez kicsit hosszadalmasabb, mint a pitét összeállítani, de kell egy kis változatosság! :) Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti!
Töltelék
- Először az almatölteléket készítjük el.
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, s a nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomkodjuk a levét (ezt megisszuk, ez az igazi 100%-os almalé), egy lábasban 10-15 percig pároljuk, kevergetés mellett, miközben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, a citrom levét.
- Megkóstoljuk, ha valami kell még bele, a szánk íze szerint ízesítjük. Félretesszük hűlni.
A teteje bekenéséhez
- A tojásfehérjét kissé felverjük (nem habosra), majd ezzel kenjük be a kiflicskék tetejét.
- Hogy a sárgája se vesszen kárba, cukorral habosra keverve nagyon finom nasi, s egészséges is. :)
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 38X32X5
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 8610
- Feltöltés dátuma: 2015. november 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ősszel és télen nagyon sok almás sütit sütünk......nagyon sok pite készül belőle :)......éppen ezért, én igyekszem változatosabban megoldani e finom, nagyszerű, tápláló gyümölcs "formába öntését".......a receptjeim között megtalálható - Almás kiflicskék JUDYTH konyhájából -, szintén nagyon finom, csinos süti, ugyanezekből az alapanyagokból készült, de mégis más :)......ez a tészta nagyon sokoldalú......több süteményhez is - az almás pitém is ebből készül, de azt még nem töltöttem fel, mert rengeteg pitét olvashattunk az utóbbi időben :) - ezt használom......nem szeretjük a felfújt, vastag tésztájú, kevés töltelékes süteményeket.....az ilyen sok töltelékes, kevés tésztás, "kecses formákat" imádjuk :).......mert, ez ilyen.......bármilyen alkalomra, ünnepnapra, más töltelékkel is kiváló, szoktam is variálni......"röviden" ennyi elég is róla :).......ki kell próbálni.......