Kerek kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Arthemis
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
125g tej70 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g friss élesztő13 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
18g disznózsír158 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
88g tejföl173 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
985
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
500g tej280 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
70g disznózsír631 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
350g tejföl693 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
3941
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához
-
31.8g tej18 kcal
-
31.8g finomliszt116 kcal
-
3.2g friss élesztő3 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
4.5g disznózsír40 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
22.3g tejföl44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
250
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 738.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 267 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 96.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 78 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
985
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.5 g
Zsír
-
Összesen 200.7 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 453 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2953 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 1035 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 1070 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 432.2 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 386.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 511 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 111 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 566 micro
-
Kolin: 312 mg
-
Retinol - A vitamin: 501 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 347 micro
Összesen
3941
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
250
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
0.5 l tej
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg friss élesztő
-
1 teáskanál cukor
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
A mártáshoz
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
350 g tejföl
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt megkelesztjük.
- A liszthez keverjük a megkelt élesztőt, és a többi hozzávalót.
- Jól kidolgozzuk, és kb fél órát hagyjuk kelni.
- Ha megkelt, akkor kb 2 cm vastagra nyújtjuk, és 4 csíkot vágunk. Ellentétes irányba csavarva a két végét karikát formálunk belőlük. Megsütjük.
- Közben a mártáshoz valókat összekeverjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2310
- Feltöltés dátuma: 2011. december 25.
Ajánló
Gulyás vagy bableves után igazán jól illik.
Receptjellemzők
Arthemis
32 recept
Egy régi osztálytársamtól kaptam a receptet, ami egyébként a Sárközben jellemző kalács. Van olyan hely, ahol nem kerekké formálják, hanem fonják. Az öntetet eredetileg felforralják, és a kisült kalácsokat abba mártják bele. (Én személy szerint hidegen szeretem a mártást, és a kalácsot falatonként mártogatom.)