Kerek almáskalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
67g finomliszt243 kcal
-
8g tej5 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g vaj60 kcal
Töltelék
-
167g alma78 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
Tetejére
-
9g tojás12 kcal
Kovász
-
67g tej37 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
-
0g porcukor1 kcal
Összesen
562
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
50g tej28 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
50g vaj359 kcal
Töltelék
-
1000g alma468 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
Tetejére
-
55g tojás69 kcal
Kovász
-
400g tej224 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
2g porcukor8 kcal
Összesen
3376
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
18.3g finomliszt67 kcal
-
2.3g tej1 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2.3g porcukor9 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
Töltelék
-
45.8g alma21 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
Tetejére
-
2.5g tojás3 kcal
Kovász
-
18.3g tej10 kcal
-
0.9g élesztő1 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
Összesen
153
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 11.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 392.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.1 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 151.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 170 micro
Összesen
562
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.9 g
Zsír
-
Összesen 71 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 722 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2355.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 737 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 160 mg
-
Foszfor 906 mg
-
Nátrium 344 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 606.4 g
-
Cukor 235 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 907.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 599 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 563 mg
-
Retinol - A vitamin: 561 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 358 micro
-
β-crypt 119 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1022 micro
Összesen
3376
kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 107.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
153
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
0.5 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
5 dkg porcukor
Töltelék
-
5 közepes db alma
-
1 kávéskanál gyömbérpor
-
2 kávéskanál fahéj
-
7 dkg cukor
Tetejére
Kovász
-
2 dkg élesztő
-
4 dkg finomliszt
-
1 teáskanál porcukor
Elkészítés
Tészta
- Első lépés a kovász elkészítése. A langyos, cukros tejben keverjük el az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet. Szépen dolgozzuk össze, és hagyjuk szobahőmérsékleten kb. 30 percet érni a kovászt.
- A tésztához egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük benne el a sót, a cukrot és az egy citrom héját. Ezután adjuk hozzá a két tojássárgáját, az olvasztott vajat (ami nem forró!), a megkelt kovászt és a tejet.
- Alaposan dagasszuk ki és meleg helyen kelesszük kb. 45 percet, vagy amíg duplájára nem nő. Közben készítsük el a tölteléket. A megmosott, lereszelt almát a gyömbérporral teflonlábasban pároljuk pépesre, majd hűtsük ki.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki. (Ha gondoljuk, a tésztát vékonyan szórjuk meg zsemlemorzsával, így garantáltan nem ázik el a tölteléktől.) Rakjuk rá a kihűlt almapépet, szórjuk meg fahájas cukorral és a kandírozott gyömbérrel vagy mazsolával. A tésztát szorosan tekerjük fel, majd vágjuk le a két végét. Formázzunk koszorút, a közepére rakjuk bele a két kalácsvéget díszítésnek. Tegyük tepsire, majd hagyjuk további 15 percet kelni.
- Ezután kenjük le a tojással, és előmelegített 180 fokos sütőben süssük 30 percet.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1664
- Feltöltés dátuma: 2014. október 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Még mindig tart otthon a nagy almamánia...:) Egyik szombaton készítettem ezt a finom gyömbéres-almás kalácsot. A tésztája puha és napokig őrzi az állagát, nagyon jó kalácsalap, akár fonottnak, vagy bármilyen más töltöttnek.