Kemencés kenyérlángos Kornéltól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
58g finomliszt212 kcal
-
33g víz0 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
2g só0 kcal
-
44 kcal
A feltéthez
-
55 kcal
-
55 kcal
-
8g lilahagyma3 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
17g ementáli sajt66 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
471
kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
700g finomliszt2548 kcal
-
400g víz0 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
20g só0 kcal
-
60g napraforgó olaj526 kcal
A feltéthez
-
100g mangalica szalonna655 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g ementáli sajt786 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
5634
kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
36.9g finomliszt134 kcal
-
21.1g víz0 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
3.1g napraforgó olaj28 kcal
A feltéthez
-
5.3g mangalica szalonna35 kcal
-
5.3g kolozsvári szalonna35 kcal
-
4.7g lilahagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
10.6g ementáli sajt41 kcal
-
10.6g tejföl21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
298
kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1112.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 178 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 690 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 69.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
471
kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 146.6 g
Zsír
-
Összesen 306.7 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 119 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 484 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13352 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 310 mg
-
Kálcium 2139 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 2323 mg
-
Nátrium 8277 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 561 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 837.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 830 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 389 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 814 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 173 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
5634
kcal
- 8% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 704.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 437 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
Összesen
298
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
70 dkg finomliszt
-
4 dl víz
-
2 dkg élesztő
-
0.5 teáskanál cukor
-
2 dkg só
-
0.7 dl napraforgó olaj
A feltéthez
-
10 dkg mangalica szalonna
-
10 dkg kolozsvári szalonna
-
1 közepes fej lilahagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
20 dkg ementáli sajt
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- Ha van kisebb dagasztógépünk, akkor nagyon egyszerű dolgunk van, mert 12 perc alatt elkészíti a megfelelő állagú tésztát. Ha nincs gépünk, akkor a tésztához való alapanyagokat egy keverőtálba öntsük bele, és nagyon alaposan dolgozzuk össze, amíg lágy, sima tésztát nem kapunk. Formázzunk belőle cipót, fedjük le egy tiszta konyharuhával és pihentesük 30-40 percig langyos helyen. Tehetjük sütőbe is, ez esetben viszont a hőmérséklet ne legyen több 50 C foknál (nem tévedés, az élesztőt nem kell külön futtatni).
- A feltétek előkészítése: a szalonnákat kockázzuk fel, kb. 0,5 cm-es nagyságra, majd egy edényben keverjük össze őket. A lilahagymát szintén kockázzuk fel, hasonló méretben. A sajtot reszeljük le nagylukú reszelőn, a tejfölt pedig keverjük össze a zúzott fokhagymával, ízesítsük sóval és borssal.
- Lepény elősütése: (ez a mennyiségű tészta fatüzeléses kemencéhez tartozó 40x50 cm méretű sütőlemezhez tartozik. Otthoni körülmények között célszerű a tésztát megfelezni, és két alkalommal kisebb sütőlemezen sütni.) A sütőlemezünket olajozzuk ki. Sima felületen a tésztát nyújtsuk ki sodrófával téglalap alakúra, majd a sodrófára óvatosan feltekerve fektessük a sütőlemezre. Igazítsuk el a széleknél, majd villával szúrkáljuk meg. Tetejére fújjunk vízpermetet (a háztartásban használatos virágokhoz való permetező tökéletes erre a célra), majd azonnal tegyük forró sütőbe.Süssük addig, amíg teteje már szilárd, az alja pedig zsemleszínű, majd vegyük ki a sütőből.
- Tetejét kenjük meg a fokhagymás tejföllel, szórjuk rá a reszelt sajtot, majd a szalonna, végül pedig a hagymakockákat. A sütőbe visszatéve süssük rá a feltéteket.
- Szeleteljük fel téglalap formájúra, és tálaljuk frissen, azonnal.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 500 alkalommal
- Receptkönyvben: 328
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 109
- Össznézettség: 116342
- Feltöltés dátuma: 2012. április 10.
Ajánló
Kisebb-nagyobb összejövetelekhez tökéletes választás. A feltéteket ízlés szerint lehet változtatni, így az sem probléma, ha vegák is kerülnek a csapatba, zöldségekkel legalább olyan finom, mint a húsimádóknak készített verziók.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Nyáron a Balaton partján meglehetősen sok kenyérlángost sütünk, miután ott van szezonális üzletünk. Egyértelmű, hogy kizárólag fatüzeléses kemencében kellene sütni, azonban otthoni körülmények között ezt nehezen tudnánk kivitelezni. Ugyanakkor a kenyérlángos elkészítése annyira egyszerű és gyors, valamint ma már újkori reneszánszát is éli, hogy miért ne süthetnénk meg házilag is. Igaz, hogy a sütés kicsit tovább fog tartani, és a füstös íze is hiányozni fog, de a végeredmény tekintetében így sem lesz hiba.