r
Nosalty Logó

Kelt tészta felnőtteknek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Maria.
Kelt tészta felnőtteknek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 1486 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 5943 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Összesen 294 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    961.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    267 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    284 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.9 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 1486 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.6 g

Zsír

  • Összesen
    174.9 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    409 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3845.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    1070 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    343 mg
  • Foszfor
    1135 mg
  • Nátrium
    1049 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1011.5 g
  • Cukor
    510 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1301 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    387 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1275 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 5943 kcal
  • 6% Fehérje
  • 67% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.2 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 294 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához egy nagyobb fazékban a tej felét, a vajat és a cukrot majdnem forrásig melegítjük. Ezután hozzáadjuk a tej másik felét, így gyorsabban hűl langyosra.
  2. Ekkor beleszórjuk, és elkeverjük az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverünk 50 dkg lisztet. Sűrű nokedlitészta állagú tésztát kapunk, melyet valamivel simábbra kell kidolgozni egy fakanállal. Ezután meleg helyen kelesztjük 1 órát.
  3. A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarónával, és most már kézzel beledolgozzuk a tésztába. Kilisztezett munkalapra borítjuk, és átdagasztjuk, közben óvatosan lisztezzük. Épp csak, hogy ne ragadjon, mert a túl sok liszt megkeményítené és elnehezítené a tésztát.
  4. Amikor már nem ragad, hosszúkás rúddá formáljuk, majd nyújtófával, alul-felül lisztezve 70x35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  5. A töltelékhez a majdnem teljesen olvadt vajat szétkenjük a tésztán, megszórjuk a cukorral, majd az egyik harmadára a kakaót szitáljuk, a másik két harmadra pedig a fahéjat.
  6. Csiga formájúra feltekerjuk a tésztát, és ujjnyi vastag darabokra szeleteljük. Mivel keskenyebb szeletekre vágjuk, mint a normál csigaformás kalácsot, ritkábban kell rakni a kerek tortaformába (26 cm) / piteformába (28 cm) / jénaiba (20x15 cm), mert még 20 percig kelesztjük, és az ezt követő sütés közben is nő majd.
  7. A 18 éven felüli változatot a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a sziruppal: a cukrot és a többi hozzávalót egyszerűen összeforraljuk. (A juharszirup helyett lehet karamellizálni a cukrot 1 ek vízzel, és azután összeforralni a kávéval, a tejjel és a vajjal.)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x15
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 16623
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Jame Oliver receptje alapján.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...