Kelt tészta felnőtteknek
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
62.5 dkg finomliszt
-
12 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
5 dl tej
-
1 tasak instant élesztő
A töltelékhez
-
5 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A sziruphoz
-
25 dkg porcukor
-
4 ek juharszirup
-
0.5 dl tej
-
2 dkg vaj
1486
Kalória
22.7g
Fehérje
252.9g
Szénhidrátok
43.7g
Zsír
56.1g
Víz
102.1g
Koleszterin
7.5g
Rost
127.4g
Cukor
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
156g finomliszt569 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
125g tej70 kcal
-
7 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
A töltelékhez
A sziruphoz
-
63g porcukor242 kcal
-
25g kávé2 kcal
-
15g juharszirup39 kcal
-
13g tej7 kcal
-
5g vaj36 kcal
Összesen
1486
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
625g finomliszt2275 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
500g tej280 kcal
-
29 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
A töltelékhez
A sziruphoz
-
250g porcukor968 kcal
-
100g kávé9 kcal
-
60g juharszirup156 kcal
-
50g tej28 kcal
-
20g vaj143 kcal
Összesen
5943
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt113 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
24.8g tej14 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A töltelékhez
A sziruphoz
-
12.4g porcukor48 kcal
-
5g kávé0 kcal
-
3g juharszirup8 kcal
-
2.5g tej1 kcal
-
1g vaj7 kcal
Összesen
294
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.7 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 961.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 267 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 284 mg
-
Nátrium 262 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252.9 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 56.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 325 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 97 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 319 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
1486
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.6 g
Zsír
-
Összesen 174.9 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 409 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3845.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 221 mg
-
Kálcium 1070 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1135 mg
-
Nátrium 1049 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1011.5 g
-
Cukor 510 mg
-
Élelmi rost 30 mg
Víz
-
Összesen 224.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1301 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 387 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 1275 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 307 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 133 micro
Összesen
5943
kcal
- 6% Fehérje
- 67% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.2 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
294
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához egy nagyobb fazékban a tej felét, a vajat és a cukrot majdnem forrásig melegítjük. Ezután hozzáadjuk a tej másik felét, így gyorsabban hűl langyosra.
- Ekkor beleszórjuk, és elkeverjük az élesztőt. 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverünk 50 dkg lisztet. Sűrű nokedlitészta állagú tésztát kapunk, melyet valamivel simábbra kell kidolgozni egy fakanállal. Ezután meleg helyen kelesztjük 1 órát.
- A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarónával, és most már kézzel beledolgozzuk a tésztába. Kilisztezett munkalapra borítjuk, és átdagasztjuk, közben óvatosan lisztezzük. Épp csak, hogy ne ragadjon, mert a túl sok liszt megkeményítené és elnehezítené a tésztát.
- Amikor már nem ragad, hosszúkás rúddá formáljuk, majd nyújtófával, alul-felül lisztezve 70x35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A töltelékhez a majdnem teljesen olvadt vajat szétkenjük a tésztán, megszórjuk a cukorral, majd az egyik harmadára a kakaót szitáljuk, a másik két harmadra pedig a fahéjat.
- Csiga formájúra feltekerjuk a tésztát, és ujjnyi vastag darabokra szeleteljük. Mivel keskenyebb szeletekre vágjuk, mint a normál csigaformás kalácsot, ritkábban kell rakni a kerek tortaformába (26 cm) / piteformába (28 cm) / jénaiba (20x15 cm), mert még 20 percig kelesztjük, és az ezt követő sütés közben is nő majd.
- A 18 éven felüli változatot a sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a sziruppal: a cukrot és a többi hozzávalót egyszerűen összeforraljuk. (A juharszirup helyett lehet karamellizálni a cukrot 1 ek vízzel, és azután összeforralni a kávéval, a tejjel és a vajjal.)
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 perc
- Főzés ideje: 10 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x15
Jame Oliver receptje alapján.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!