Kelt hájas kifli Fahéj konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Fahéj
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához:
-
100g finomliszt364 kcal
-
4 kcal
-
58g tej33 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g só0 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
50g sertésháj406 kcal
-
50g szilvalekvár78 kcal
A tetejére:
Összesen
1122
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához:
-
600g finomliszt2184 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
350g tej196 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
4g só0 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
300g sertésháj2436 kcal
-
300g szilvalekvár465 kcal
A tetejére:
Összesen
6727
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához:
-
32g finomliszt117 kcal
-
1.3g friss élesztő1 kcal
-
18.7g tej10 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.6g sertészsír14 kcal
-
16g sertésháj130 kcal
-
16g szilvalekvár25 kcal
A tetejére:
Összesen
358
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 63.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 726.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 104 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 215 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 25.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 73 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
1122
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.6 g
Zsír
-
Összesen 379.2 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 151 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 85 g
-
Koleszterin 380 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4360.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 250 mg
-
Kálcium 627 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 312 mg
-
Foszfor 1288 mg
-
Nátrium 1850 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 711.4 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 152.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 436 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 476 micro
-
Kolin: 313 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 360 micro
Összesen
6727
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
358
kcal
Hozzávalók
A tésztához:
-
60 dkg finomliszt
-
2.5 dkg friss élesztő
-
3.5 dl tej
-
6 dkg cukor
-
1 kávéskanál só
-
3 dkg sertészsír
-
30 dkg sertésháj
-
30 dkg szilvalekvár
A tetejére:
Elkészítés
A tésztához:
- Az élesztőt kevés langyos tejjel meg egy kis cukorral felfuttatjuk.
- A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, az olvasztott zsírt, és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát sodrófával nagy (kb. 50x50cm) négyzetté nyújtjuk, egyenletesen szétkenjük rajta a háj harmadát, majd meghajtogatjuk. Mégpedig úgy, hogy hosszában háromba hajtjuk, utána a felső harmadát lehajtjuk a tésztára, az alsó harmadát aláhajtjuk a tésztának. Meglapogatjuk, és a deszkán hagyjuk letakarva 20 percre.
- A tésztát megint kinyújtjuk, rákenjük a háj másik harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
- A tésztát ismét kinyújtjuk, rákenjük a háj utolsó harmadát, és ugyanúgy hajtogatjuk, pihentetjük, mint előtte.
- Kinyújtjuk a tésztát 50-60 cm-es négyzetté, és kis négyzetekre szabdaljuk (pizzavágó a legjobb, de lehet forró, éles késsel is). Én legutóbb 6x6, azaz 36 kis négyzetté vágtam. A lapocskákat kissé még megnyújtjuk, egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk a közepére, és kiflivé hajtjuk.
A tetejére:
- A tetejüket megkenjük felvert tojással, durvára vágott dió és kristálycukor keverékébe nyomjuk, majd tepsire rakjuk.
- 200°C-on pirulásig sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3813
- Feltöltés dátuma: 2017. május 06.
Ajánló
Tölthetjük dióval vagy akár mákkal is. Akkor olyan tölteléket készítünk, mint a bejglihez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Fahéj
288 recept
Hájat szerezni nem is olyan egyszerű manapság egy városinak. Szerencsére vidéki kolléganőm gondolt rám disznóvágáskor, és hozott nekem. Leszedtem a hártyáit, ledaráltam, és kiporciózva a mélyhűtőbe raktam. Úgy őrzöm, mint valódi kincset, és amikor előveszek egy-egy adagot, szinte ünnepi rituálénak élem meg a felhasználását. Imádjuk a hájas kiflit. Nagyanyám jut róla eszembe, aki igazi profizmussal készítette. Sajnos nem volt alkalmam tőle eltanulni, magamtól kellett rájönnöm a csínjára-bínjára, de elmondhatom, minél többet készítem, az én kiflijeim is egyre finomabbra sikerülnek.