- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húsgolyókhoz
-
167g bárányhús445 kcal
-
37g salottahagyma24 kcal
-
0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
A paradicsomos szószhoz
-
333g paradicsom60 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
3g koriander1 kcal
-
7g citromlé1 kcal
-
28g olívaolaj250 kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húsgolyókhoz
-
500g bárányhús1335 kcal
-
112g salottahagyma73 kcal
-
0 kcal
-
6g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
10g petrezselyem4 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A paradicsomos szószhoz
-
1000g paradicsom180 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
6g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
8g koriander2 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húsgolyókhoz
-
26.6g bárányhús71 kcal
-
4 kcal
-
0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
A paradicsomos szószhoz
-
53.2g paradicsom10 kcal
-
4.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0.6g petrezselyem0 kcal
-
0.4g koriander0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
4.5g olívaolaj40 kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.8 g
Zsír
-
Összesen 66.9 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 192 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2330.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 412 mg
-
Nátrium 1678 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 487.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 168 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 340 micro
-
β-karotin 1960 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 8577 micro
-
Lut-zea 904 micro
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.4 g
Zsír
-
Összesen 200.8 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6991.6 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 113 mg
-
Kálcium 301 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 267 mg
-
Foszfor 1237 mg
-
Nátrium 5035 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1463.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 611 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 193 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 503 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 361 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 1020 micro
-
β-karotin 5881 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 2712 micro
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1369 micro
-
Lut-zea 144 micro
Hozzávalók
A húsgolyókhoz
-
4 közepes db salottahagyma
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál só
-
1 késhegynyi cayenne paprika
-
10 szál koriander
-
10 szál petrezselyem
-
1 db tojássárgája
A paradicsomos szószhoz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1.5 teáskanál fűszerpaprika
-
1.5 teáskanál római kömény
-
1 teáskanál só
-
1 kávéskanál cayenne paprika
-
0.3 db fahéjrúd
-
0.3 csokor petrezselyem
-
0.3 csokor koriander
-
0.5 citromból nyert citromlé
Elkészítés
A húsgolyókhoz
- A paradicsomokat megmossuk, tetejüket x alakban bevágjuk, és forró vízbe dobjuk 2 percre. Utána könnyedén megszabadulunk a héjuktól, és apróra vágjuk őket.
- A hagymát nagyon finomra, szinte krémesre vágjuk (késes aprító használata javallott).
- Egy nagy serpenyőben felhevítjük azolívaolajat, rádobjuk a paradicsomot, a hagymát, hozzáadjuk a szárazfűszereket.
- Jól elkeverjük, megkóstoljuk, ha kell fűszerezzük.
- Kis lángra vesszük, lefedjük, és jó 40 percen át rotyogatjuk.
- Közben a salottát apróra vágjuk, a húst kétszer ledaráljuk, és egy mélyebb tálban összedolgozzuk a húsgolyók hozzávalóit, majd hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
- Ha letelt a fél óra, kivesszük, és nagyobb cseresznyényi golyókat formázunk belőle.
- Megnézzük a szószt - ideális esetben a paradicsom már teljesen összefőtt, ha nem, akkor krumplinyomóval vagy botmixerrel, esetleg villával pépesítjük. A szósz akkor jó, ha már teljesen sűrű.
- Óvatosan beletesszük a húsgolyókat. Kb. 5 percig figyeljük - a hús hajlamos levet engedni, ez esetben nem kell alá plusz víz, de ha pár percen belül nemkezdenek el levedzeni a húsgolyóink, akkor először is tartsuk meg a hentest, akitől szereztük, másodszor is öntsünk alá kb. 1 dl vizet. Ne kevergessük, mert a gombócok összetörnek, csak rázogassuk az edényt!
- Kb. 12 perc múlva egyenként fordítsuk meg a húsgombócokat, hogy mindkét oldalon megfőjenek.
- Az utolsó pár percben rácsavarjuk a fél citrom levét (ha nagy a citromunk, csak a negyedét), és rászórjuk a koriandert meg a petrezselymet.
- Melegen, arab lepénykenyérrel vagy kuszkusszal tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 244
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 14494
- Feltöltés dátuma: 2013. július 28.
Ajánló
Én arab lepénykenyeret kínáltam mell, de el tudom képzelni, hogy Durcsó kuszkuszával is telitalálat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Egy helyes kis marokkói étteremben kóstoltam először ezt a nagyon finom tagine-t, szerelem volt első ízlelésre. A tagine egyébként egy marokkói egytálétel, de ugyanúgy hívják az edényt is, amiben készítik. Nekem ilyen sajnos még nincsen, de az a tapasztalatom, hogy sima római tálban is nagyon finom lesz. Én most az egyszerűség kedvéért egy nagy vaslábasban készítettem, panasz pedig nem volt rá.:) Az eredeti recept szerint 2 perccel azelőtt, hogy elzárjuk a gázt, üthetünk rá egy tojást, és akkor egy tükörtojás fog ülni a tetején. Nekünk jobban ízlett nélküle. Ha nem akarunk a paradicsomfőzéssel bajlódni, akkor készíthetjük szeletelt konzerv paradicsomból is - a fűszereket viszont ne helyettesítsük semmi mással!