Kastélytorta hercegnőknek
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
Az alaphoz
-
33g piskótalap97 kcal
-
17g piskótalap48 kcal
A dobostorta krémhez
-
37g tojás46 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
6 kcal
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
6 kcal
Az eperkrémhez
-
25g habtejszín73 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
29g eper9 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g zselatin3 kcal
A díszítéshez
-
25g marcipán116 kcal
-
2g cukorgyöngy6 kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
Az alaphoz
-
400g piskótalap1160 kcal
-
200g piskótalap580 kcal
A dobostorta krémhez
-
440g tojás554 kcal
-
400g porcukor1548 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
300g étcsokoládé1638 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
68 kcal
Az eperkrémhez
-
300g habtejszín876 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
350g eper105 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
12g zselatin40 kcal
A díszítéshez
-
300g marcipán1386 kcal
-
20g cukorgyöngy77 kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
Az alaphoz
-
12.2g piskótalap35 kcal
-
6.1g piskótalap18 kcal
A dobostorta krémhez
-
13.4g tojás17 kcal
-
12.2g porcukor47 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
9.1g étcsokoládé50 kcal
-
12.2g vaj87 kcal
-
0.9g cukrozatlan kakaópor2 kcal
Az eperkrémhez
-
9.1g habtejszín27 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
10.6g eper3 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
A díszítéshez
-
9.1g marcipán42 kcal
-
0.6g cukorgyöngy2 kcal
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 52.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 272 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 800.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 101 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 379 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.1 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 89 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 372 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 366 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 221 micro
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 144.8 g
Zsír
-
Összesen 632.2 g
-
Telített zsírsav 338 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 171 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 3269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9600.7 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 197 mg
-
Kálcium 1206 mg
-
Vas 53 mg
-
Magnézium 774 mg
-
Foszfor 2788 mg
-
Nátrium 4551 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1297.7 g
-
Cukor 1070 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 1068.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4466 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 211 mg
-
D vitamin: 441 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 585 micro
-
Kolin: 1510 mg
-
Retinol - A vitamin: 4390 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 937 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2654 micro
- 5% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
Az alaphoz
-
400 g piskótalap
-
200 g piskótalap
A dobostorta krémhez
-
8 db tojás
-
40 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
30 dkg étcsokoládé
-
40 dkg vaj
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
Az eperkrémhez
-
3 dl habtejszín
-
8 dkg porcukor
-
35 dkg eper
-
1 citromból nyert citromlé
-
12 g zselatin
A díszítéshez
-
30 dkg marcipán
-
2 ek cukorgyöngy
Elkészítés
Az alaphoz
- A tojásokat a cukorral egy habüstbe vagy fazékba öntjük, és egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött robotgép habverőjével krémes habot verünk a hozzávalókból. (Legalább 10 percig verjük!, hogy jól átfőjön és besűrűsödjön, de állandóan keverjük!, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
- A csokoládét megolvasztjuk, hozzáadunk 10 dkg vajat és a kakaóport, aztán a tojáskrémbe keverjük.
- A csokoládés krémet állandóan kevergetve langyosra hűtjük, aztán belekeverjük a megmaradt vajat. Betesszük a hűtőbe, amíg teljesen kihűl. Ekkor habverőgéppel jól felhabosítjuk, fehéredésig keverjük.
- Ha ezzel készen vagyunk, hűlni tesszük, és addig elkészíthetjük az eperkrémet. A tejszínt habbá verjük, az epret és nagyon kevés vizet összefőzünk, majd ha forr, beletesszük a porcukrot, a citrom levét. A zselatint elkészítjük a csomagoláson található utasítás alapján, majd az eperpüréhez keverjük. (Ha túl darabos lenne, akkor botmixerrel dolgozzuk el.) Szigorúan miután kihűlt, elkeverjük a tejszínhabbal, és a tésztára kenjük, hűtőbe tesszük. (Ha csak mellé kínáljuk, akkor is megvárjuk, amíg kicsit megszilárdul.)
- A díszítéshez a tortát bevonjuk a már hideg eperkrémmel, és betoljuk a hűtőbe pár órára. Ha megdermedt a krém, lehet díszíteni. (Az ötletet nyugodtan el lehet lesni a fotómról, de legyünk kreatívak, bármi belefér.)
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14131
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 31.
Ajánló
A tortalapokat doboskrémmel töltöttem meg, kívül pedig eperkrémmel díszítettem. De megteheted, hogy csak eperkrémet készítesz, és azt teszed a lapok közé is. Ugyanis az idő elég nagy részét a krémek elkészítése vitte el nekem. Én bevallom, a piskótát üzletben vettem, mert a Sparban kapható nagyon jó minőségű, puha, rugalmas piskóta. Vettem egy nagyobbat (mármint az átmérője volt nagyobb) és egy kisebbet. Elvágtam három részre mindkettőt. Megkentem a doboskrémmel, de csak a lapok között. Vettem szintén boltból epres krémmel töltött piskótaroládot (ezt csak azért, mert a lányom rá van kattanva az eperre, és nem tudtam, hogy elég lesz-e az eperkrém, mint utóbb kiderült, elég lett volna, ha az egyik lapból korongokat vágok ki, összeragasztom doboskrémmel, és abból csinálom a várat). Ezt a roládot félbe vágtam, és ráerősítettem a tortára két hurkapálcával. Muszáj, mert különben eldől. Bárhol, nagyobb áruházban lehet ilyet venni, a lényeg, hogy elég hosszú legyen, mert utólag, ha túl hosszú, még mindig le lehet törni belőle. Vettem a fagyistól tölcséreket (20 ft/db), és bevontam rózsaszín marcipánnal, majd ráragasztgattam az ezüst színű cukrokat. Ezeket be kell tenni a hűtőbe, amíg sor kerül rájuk. Aztán megcsináltam az ablakokat: kinyújtottam vékonyra egy kis adag marcipánt, és kivágtam belőle 4 db négyzetet, a sarkokra szintén cukrot ragasztottam, ezt is betettem a hűtőbe. Aztán kinyújtottam a négy darab 15x3 cm-es marcipánt, a fölösleget levágtam, hogy egyenes legyen, és olyan formára vágtam a késsel, mint amilyen a bástyák teteje egy várban. Ezekre cukorszíveket ragasztottam, jól bele kell nyomkodni, különben könnyen ki esik belőle, de díszítheted bármivel, ami van otthon. Ezt is lehet kapni nagyobb áruházakban, én a Corában vettem. És vettem a neten cukorból készült virágokat, katicabogarat, stb... de ez is kapható áruházakban, csak nekem már nem volt időm utánajárni. Arra vigyázzunk, hogy jó minőségű marcipánt vegyünk, lehetőleg a Szamostól. Nem tudom, máshol mennyi, náluk 600 ft körül van egy csomag 10 dekás, de megéri, mert nagyon jó. A meleg kezünktől szuperül formálhatóvá válik. Nekem az a tapasztalatom, hogy csinálnak kifejezetten rossz marcipánt is, és azzal nehéz lesz dolgozni. Én Fairies márkájú tündéreket tettem a tetejére, árulnak csomagban 6 db kb. 3000 forint, de ez természetesen nem ehető…
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Kis Hercegnőm rendelte a Kastélytortát szülinapjára, de annyira beleélte magát, hogy nem volt szívem kihagyni. Alapvetően sokat sütök, de ilyen tortát még nem csináltam. Hát mit mondjak, volt sikere. Az egyetlen probléma az volt, hogy a vendégek folyamatosan kérdezgették a receptjét, miközben a vendég gyerekek már követelték, hogy vágjam fel, mert annyira beterítette a szobát az eperkrém illata, hogy nem bírtak ellenállni. Amikor végre elkezdtem volna felvágni, kislányom éktelen sírásba kezdett, hogy ne rontsam el, ne vágjam fel... Jajjjjj, hát nehezen vigasztalódott meg, de végül igen belátó volt, és az, hogy a tündérekkel játszhat, meg ő kapja a főtornyot, stb...ezekkel meggyőzhető volt. Aki ad email-címet, elküldöm a krémek receptjét is, és küldök még közelebbi fotót is, de ide csak egyet tudtam feltölteni, sajnos.