Karfiolleves grízgaluskával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Sylvia Gasztro Angyal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
Grízgaluska
Leves
-
125g karfiol13 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
50g fehérrépa32 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
35 kcal
-
375g zöldség alaplé26 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
13g főzőtejszín16 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
Összesen
287
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
Grízgaluska
Leves
-
500g karfiol50 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
200g fehérrépa128 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
1500g zöldség alaplé105 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
1150
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
Grízgaluska
Leves
-
17.7g karfiol2 kcal
-
7.1g sárgarépa3 kcal
-
7.1g fehérrépa5 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
53g zöldség alaplé4 kcal
-
3.5g tejföl7 kcal
-
1.8g főzőtejszín2 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
Összesen
42
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1616.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 1290 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 187.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 481 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 209 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1547 micro
-
β-karotin 4265 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 803 micro
Összesen
287
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29 g
Zsír
-
Összesen 48.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6464.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 439 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 638 mg
-
Nátrium 5159 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.3 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 748.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1926 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 203 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 834 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 423 micro
-
Kolin: 287 mg
-
Retinol - A vitamin: 246 micro
-
α-karotin 6189 micro
-
β-karotin 17058 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 3214 micro
Összesen
1150
kcal
- 3% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 228.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 23 mg
-
Nátrium 182 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 219 micro
-
β-karotin 603 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 114 micro
Összesen
42
kcal
Hozzávalók
Grízgaluska
Leves
-
500 g karfiol
-
200 g sárgarépa
-
200 g fehérrépa
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
1.5 l zöldség alaplé
-
100 g tejföl
-
50 g főzőtejszín
-
1 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Grízgaluska
- Egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük.
- 5 csapott evőkanálnyi grízt szórunk bele, és egy késhegynyi szódabikarbónát vagy sütőport. Jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk.
Leves
- A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk.
- A sárgarépát és fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
- A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldség alaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk.
- Amikor forr, akkor kiskanál élével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. (Amikor megkeverjük, és már nem "kopog", hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest ízesítjük sóval, borssal.
- A lisztet simára kavarjuk a tejszínnel és a tejföllel, felöntjük kevés forró levessel, majd az egészhez adjuk, és további 5 percig főzzük.
- A végén apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórjuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 198
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 42
- Össznézettség: 22957
- Feltöltés dátuma: 2014. június 05.
Ajánló
A grízgaluskát főzhetjük más zöldséglevesbe és húslevesbe is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Sylvia Gasztro Angyal
114 recept
Finom tavaszi leves, egyszerű és nagyszerű!