Karamellás-diós mézes krémes
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
13g méz38 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
0 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
9g sertészsír79 kcal
-
4g margarin27 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
A krémhez
-
13g finomliszt46 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
125g tej70 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
13g dió82 kcal
-
13g rum29 kcal
A csokimázhoz
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g méz304 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
70g sertészsír631 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A krémhez
-
100g finomliszt364 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g rum231 kcal
A csokimázhoz
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
15.7g finomliszt57 kcal
-
5.2g tojás7 kcal
-
3.1g méz10 kcal
-
4.7g cukor18 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
1.3g tejföl2 kcal
-
2.2g sertészsír20 kcal
-
0.9g margarin7 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
A krémhez
-
3.1g finomliszt11 kcal
-
6.3g cukor24 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
31.4g tej18 kcal
-
6.3g vaj45 kcal
-
3.1g dió21 kcal
-
3.1g rum7 kcal
A csokimázhoz
-
1.6g cukor6 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
1.3g tej1 kcal
-
1.6g vaj11 kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 54 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 236 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 765.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 213 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.8 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 62.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 319 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 312 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 230 micro
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 163 g
Zsír
-
Összesen 432 g
-
Telített zsírsav 192 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 126 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 79 g
-
Koleszterin 1888 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6121.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 338 mg
-
Kálcium 1707 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 452 mg
-
Foszfor 1961 mg
-
Nátrium 1617 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1046.1 g
-
Cukor 530 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 497.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2548 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 349 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 444 micro
-
Kolin: 1199 mg
-
Retinol - A vitamin: 2498 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 600 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1838 micro
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3 db tojás
-
15 dkg cukor
-
1 tk szódabikarbóna
-
2 ek tejföl
A krémhez
A csokimázhoz
-
5 ek cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
4 ek tej
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- Egy tálban a zsírt a cukorral, a tojásokkal, a mézzel és a tejföllel jól kikavarjuk.
- Lassan belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ha túl kemény lenne, tegyünk még hozzá kevés tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ha viszont lágy maradna, kevés liszttel javíthatunk rajta. Nehéz összeállítani, mert ragad!
- 5 cipóra osztjuk, és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
- 5 lapot nyújtunk, de csak egyesével vegyük ki a hűtőből a cipókat, tehát csak azt, amit éppen nyújtani akarunk. Alatta erősen lisztezzük a deszkát, mert ragad, nehéz vele dolgozni. Tepsi hátán sütjük, de a tepsit is jól kenjük át margarinnal, és lisztezzük meg. Amíg a lap sül, nyújthatjuk a következőt.
- A kész lapot hosszú élű késsel óvatosan fellazítjuk a tepsiről, és átcsúsztatjuk a nyújtódeszkára. A többi lap kisülve sorban mehet egymás tetejére.
- A krémhez alaposan elkeverjük a tojásokat 5 ek cukorral és a liszttel, a tejet folyamatosan adva hozzá. Csomómentesre dolgozzuk el, és folytonos keverés mellett rozsdamentes edényben sűrű krémmé főzzük.
- 5 ek cukorból karamellt pirítunk, felengedjük 1/2 dl vízzel, feloldjuk benne a karamellt, és a forró krémhez adjuk. Ekkor tesszük bele a rumot is. Kihűtjük.
- Mikor már csak langyos, mehet bele a darált dió, és amikor már szinte kihűlt, belekavarunk 20 dkg vajat.
- A lapokat megtöltjük a krémmel.
- A legfelső lapra mázat készítünk: összekeverjük a kakaót, a cukrot a tejjel, és fényes simára felfőzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük az 5 dkg vajat. És a tészta tetejére simítjuk.
- Másnap lehet szeletelni! De harmadnap még finomabb.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x33
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 199
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 18320
- Feltöltés dátuma: 2013. január 23.
Ajánló
A rumot éppen elhagyhatjuk, ha kicsi gyerekek is esznek belőle, de rummal tökéletesebb az íze.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Gyerekkoromban nálunk ez jelentette a "mézes krémest". Anyukám specialitása volt, bár az elsővel nagyon megküzdött szegénykém. Annyira kétségbe ejtette a tészta ragacsos állaga, hogy kidobta az egészet. Aztán mégsem hagyta nyugodni a dolog, és újra nekiállt. Nagyobb türelemmel és több liszttel nyújtogatta a lapokat, apukám készségesen asszisztált, hűtötte a tepsit, keverte a krémet, és így születhetett meg gyerekkorunk egyik legkedveltebb sütije. Nem múlhatott el Éva nap, János nap, tehát karácsony e sütemény nélkül. A rokonok, a barátok is imádták. Én ritkán sütöm, mert kicsit babrás, de amikor mégis elkészítem, annál nagyobb a sikere. Tehát megéri!