r
Nosalty Logó

Karácsonyi gombaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Karácsonyi gombaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Összesen 448 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Összesen 1338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Összesen 81 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1132.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    768 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    433.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    373 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 448 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.8 g

Zsír

  • Összesen
    84.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3398.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    670 mg
  • Nátrium
    2303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1299.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    287 mg
  • Retinol - A vitamin:
    198 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1118 micro
  • β-crypt
    253 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1032 micro
Összesen 1338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Elkészítés

Leveshez

  1. Karikázzuk fel a kolbászt, és kevés olajon kezdjük el sütni egy fazék aljában. Ha kicsit összesültek a karikák, dobjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre.
  2. Most jöhetnek az ízlés szerint feldarabolt gombák. Süssük őket addig, míg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerek, majd a víz. Főzzük össze őket pár percig, majd szaggassuk bele a csipetkéket. A csipetkéhez annyi lisztet keverjünk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit még ragacsos tésztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedén bele tudunk darabolni a levesbe.
  3. Ha a csipetkék is megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást. Ha egynemű, sima a folyadékunk, lassan csorgassuk bele a levesbe, és keverjük el. Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről. Ez a mennyiség 2 embernek kivált egy komplett vacsorát is, de 4 főnek is elég lehet, ha csak 1-1 csészényit kínálunk belőle.
  • Receptkönyvben: 226
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 14360
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyáron Bükkszentkereszt környékén gyűjtöttünk gyógynövényt, és egy hidegebb, esősebb napon a Privát Fogadóba tértünk be ebédelni. Levesre vágytunk, és miután felfedeztük, hogy az étlapon állandó szereplő a karácsonyi gombaleves, azonnal kértünk belőle két adagot. Nem lepődtek meg rajta, a helyiek egész évben fogyasztják ezt, karácsony ide vagy oda. Kicsit persze variálnom kellett az eredeti recepttel, mert a vargányának pont nincsen szezonja, ráadásul az én emlékeimben inkább tejfölös hangulatú volt ez a leves, az étlapon pedig tejszín állt. De a kolbász, a csipetke, a csiperke és a lestyán végül a olyan harmonikusan állt össze egy melengető levessé, hogy a helyieknek sem lenne rá panaszuk. Ha van többféle gombátok, szerintem bátran variáljátok őket. Végül pedig friss petrezselyemmel is kínáljátok meg. És a hegyes erőset is tegyétek mellé oda az asztalra, a keményebbek kedvéért.

Hozzávalók

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...