Karácsonyi gombaleves
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leveshez
-
42g kolbász188 kcal
-
57g vöröshagyma21 kcal
-
83g csiperkegomba18 kcal
-
50g laskagomba15 kcal
-
4 kcal
-
3g barna cukor13 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
233g víz0 kcal
-
0 kcal
-
1g bors2 kcal
-
0g só0 kcal
-
24 kcal
Habaráshoz
-
33g tejföl66 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
Csipetkéhez
-
18g tojás23 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leveshez
-
125g kolbász565 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
150g laskagomba44 kcal
-
11 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
700g víz0 kcal
-
0 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
Habaráshoz
-
100g tejföl198 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
Leveshez
-
7.6g kolbász35 kcal
-
10.4g vöröshagyma4 kcal
-
15.3g csiperkegomba3 kcal
-
9.2g laskagomba3 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.6g barna cukor2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g lestyán0 kcal
-
42.8g víz0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
Habaráshoz
-
6.1g tejföl12 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
Csipetkéhez
-
3.4g tojás4 kcal
-
3.1g finomliszt11 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1132.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 768 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 433.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 373 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.8 g
Zsír
-
Összesen 84.7 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 239 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3398.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 236 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 670 mg
-
Nátrium 2303 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 1299.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 303 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 287 mg
-
Retinol - A vitamin: 198 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 1118 micro
-
β-crypt 253 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1032 micro
- 4% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Hozzávalók
Leveshez
-
12.5 dkg kolbász
-
1 nagy db vöröshagyma
-
25 dkg csiperkegomba
-
15 dkg laskagomba
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 ek barna cukor
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek lestyán
-
7 dl víz
-
1 tk őrölt fűszerkömény
-
1 tk bors
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
Habaráshoz
-
100 g tejföl
-
10 g finomliszt
Csipetkéhez
Elkészítés
Leveshez
- Karikázzuk fel a kolbászt, és kevés olajon kezdjük el sütni egy fazék aljában. Ha kicsit összesültek a karikák, dobjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre.
- Most jöhetnek az ízlés szerint feldarabolt gombák. Süssük őket addig, míg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerek, majd a víz. Főzzük össze őket pár percig, majd szaggassuk bele a csipetkéket. A csipetkéhez annyi lisztet keverjünk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit még ragacsos tésztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedén bele tudunk darabolni a levesbe.
- Ha a csipetkék is megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást. Ha egynemű, sima a folyadékunk, lassan csorgassuk bele a levesbe, és keverjük el. Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről. Ez a mennyiség 2 embernek kivált egy komplett vacsorát is, de 4 főnek is elég lehet, ha csak 1-1 csészényit kínálunk belőle.
- Receptkönyvben: 228
- Tegnapi nézettség: 29
- 7 napos nézettség: 318
- Össznézettség: 14863
- Feltöltés dátuma: 2019. december 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Nyáron Bükkszentkereszt környékén gyűjtöttünk gyógynövényt, és egy hidegebb, esősebb napon a Privát Fogadóba tértünk be ebédelni. Levesre vágytunk, és miután felfedeztük, hogy az étlapon állandó szereplő a karácsonyi gombaleves, azonnal kértünk belőle két adagot. Nem lepődtek meg rajta, a helyiek egész évben fogyasztják ezt, karácsony ide vagy oda. Kicsit persze variálnom kellett az eredeti recepttel, mert a vargányának pont nincsen szezonja, ráadásul az én emlékeimben inkább tejfölös hangulatú volt ez a leves, az étlapon pedig tejszín állt. De a kolbász, a csipetke, a csiperke és a lestyán végül a olyan harmonikusan állt össze egy melengető levessé, hogy a helyieknek sem lenne rá panaszuk. Ha van többféle gombátok, szerintem bátran variáljátok őket. Végül pedig friss petrezselyemmel is kínáljátok meg. És a hegyes erőset is tegyétek mellé oda az asztalra, a keményebbek kedvéért.