r
Nosalty Logó

Karácsonyi fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Karácsonyi fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 815 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 9749 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 293 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    299 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    378 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    362 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    311 micro
Összesen 815 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    108.2 g

Zsír

  • Összesen
    607.8 g
  • Telített zsírsav
    329 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    192 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    3583 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4917.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    1088 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    565 mg
  • Foszfor
    2115 mg
  • Nátrium
    843 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1007.3 g
  • Cukor
    833 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1234.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4534 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    43 mg
  • C vitamin:
    319 mg
  • D vitamin:
    532 micro
  • K vitamin:
    77 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    553 micro
  • Kolin:
    2092 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4349 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    1234 micro
  • β-crypt
    526 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3737 micro
Összesen 9749 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.2 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    130 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 293 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és a cukor felével. A sárgájákat szintén kihabosítjuk a maradék cukorral, majd ha már világos színű a keverék, hozzáöntjük az olajat és ezt is elkeverjük.
  2. A sárgájás alaphoz szitáljuk a lisztet és elkeverjük. Tejjel lazítjuk, majd hozzákeverjük a fehérjehab harrmadát. Ezután a maradék habot két részletben, óvatosan a masszához forgatjuk.
  3. A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt gáztepsire öntjük és elegyengetjük. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 12-15 perc alatt készre sütjük.
  4. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, pihentetjük 10 percig, majd egy tiszta konyharuhára borítjuk. Felcsavarjuk és hagyjuk így kihűlni. Ha kihűlt, kibontjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és félretesszük.

A krémhez

  1. Először elkészítjük a narancskrémet. Lereszeljük a narancs héját, majd elkeverjük a cukorral és a kezünkkel addig masszírozzuk, míg a cukor narancssárga és aromás nem lesz.
  2. Egy kis lábosban vizet forralunk, majd egy hőálló tálat teszünk rá (a lángot tartsuk alacsony fokon, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz). Beletesszük a cukrot, sót, tojást, tojássárgájákat, a két narancs kifacsart levét és a citrom levét.
  3. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet (olyan állaga lesz, mint egy sodónak), majd hozzáadunk 100 gramm kockákra vágott, puha vajat. Elkeverjük, megvárjuk, míg a vaj felolvad, majd egy tálba öntjük és teljesen kihűtjük a krémet. Félreteszünk belőle egy kis adagot, amivel majd megkenjük a piskótát.
  4. A csokoládét szintén gőz fölött megolvasztjuk.
  5. A puha vajat egy tálba tesszük és kézi mixerrel 2-4 perc alatt kihabosítjuk. Ekkor hozzáöntjük az olvasztott csokit és a narancskrémet és addig keverjük, míg egységes, fényes és gazdag krémet nem kapunk. Ha túl lágy lenne, betesszük a hűtőbe, mielőtt dolgoznánk vele.
  6. A teljesen kihűtött piskótatekercset megkenjük a félretett narancskrémmel, kicsit hagyjuk, hogy beszívja, majd a csokoládékrém felét szintén eloszlatjuk a piskótán (a tőlünk távolabbi végén hagyjunk egy kétujjnyi sávot üresen, hogy ne csorduljon túl a csavarásnál).
  7. A piskótát szorosan felcsavarjuk, majd hűtőbe tesszük 15 percre dermedni. Ha kissé összeállt, levágunk a két széléből egy-egyujjnyi részt, hogy szép egyenletes legyen. Átlósan levágunk mindkét oldalából egy kisebb darabot, majd a nagyobb piskóta oldalához illesztjük őket (így kapjuk meg a fatörzsalakot).
  8. A fatörzset bevonjuk a maradék csokikrémmel és egy spatulával vagy villával csíkokat húzunk a külsejére, hogy olyan legyen, mint egy fatörzs. Díszítjük és tálalás előtt kicsit hűtőbe tesszük dermedni.

A díszítéshez

  1. A rozmaringágakat megmossuk, majd a vízből és cukorból főzött szirupba tesszük és alacsony lángon 5-10 percig hagyjuk gyöngyözni. Ezután rácsra szedjük, hagyjuk kicsit lecsöpögni, majd meghintjük porcukorral, hogy „havas” legyen.
  2. A rozmaringágakkal és ribizlivel díszítjük a fatörzset.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 3
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 98
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 26.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Karácsonyi fatörzs
Lakos Benedek 376 recept

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: túl gejl, túl fullasztó lesz, és elrontja a sütemény által adott élményt. Nos, az alábbi recept mindezeket kizárja, narancsos-aromás csokoládékrémje olyan könnyed, hogy akár egy kiadósabb ünnepi vacsora után is lecsúszik a fatörzsből simán egy szelet...vagy kettő.

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...