Karácsonyi fatörzs
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótához
-
11g finomliszt41 kcal
-
0g só0 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
41 kcal
-
7g tej4 kcal
A krémhez
-
5g tojás6 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
43g narancs15 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
0g só0 kcal
-
21g étcsokoládé114 kcal
-
42g vaj299 kcal
A díszítéshez
-
13g piros ribizli7 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
17g víz0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
4g porcukor16 kcal
Összesen
815
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótához
-
135g finomliszt491 kcal
-
0g só0 kcal
-
440g tojás554 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
55g napraforgó olaj486 kcal
-
80g tej45 kcal
A krémhez
-
55g tojás69 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
520g narancs178 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g étcsokoládé1365 kcal
-
500g vaj3585 kcal
A díszítéshez
-
150g piros ribizli82 kcal
-
42g rozmaring55 kcal
-
200g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
9749
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótához
-
4g finomliszt15 kcal
-
0g só0 kcal
-
13.2g tojás17 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
1.6g napraforgó olaj15 kcal
-
2.4g tej1 kcal
A krémhez
-
1.6g tojás2 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
15.6g narancs5 kcal
-
5.1g citrom1 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.5g étcsokoládé41 kcal
-
15g vaj107 kcal
A díszítéshez
-
4.5g piros ribizli2 kcal
-
1.3g rozmaring2 kcal
-
6g víz0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
1.5g porcukor6 kcal
Összesen
293
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 50.7 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 299 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 409.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.9 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 102.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 378 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 362 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 311 micro
Összesen
815
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 108.2 g
Zsír
-
Összesen 607.8 g
-
Telített zsírsav 329 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 192 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 3583 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4917.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 244 mg
-
Kálcium 1088 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 565 mg
-
Foszfor 2115 mg
-
Nátrium 843 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1007.3 g
-
Cukor 833 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 1234.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4534 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 43 mg
-
C vitamin: 319 mg
-
D vitamin: 532 micro
-
K vitamin: 77 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 553 micro
-
Kolin: 2092 mg
-
Retinol - A vitamin: 4349 micro
-
α-karotin 91 micro
-
β-karotin 1234 micro
-
β-crypt 526 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3737 micro
Összesen
9749
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 18.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.2 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
Összesen
293
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A piskótához
-
135 g finomliszt
-
1 csipet só
-
8 db tojás
-
160 g cukor
-
55 g napraforgó olaj
-
80 ml tej
A krémhez
-
1 db tojás
-
4 db tojássárgája
-
1 db citrom
-
250 g cukor
-
1 csipet só
-
250 g étcsokoládé
A díszítéshez
-
150 g piros ribizli
-
6 szál rozmaring
-
200 g víz
-
200 g cukor
-
50 g porcukor
Elkészítés
A piskótához
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és a cukor felével. A sárgájákat szintén kihabosítjuk a maradék cukorral, majd ha már világos színű a keverék, hozzáöntjük az olajat és ezt is elkeverjük.
- A sárgájás alaphoz szitáljuk a lisztet és elkeverjük. Tejjel lazítjuk, majd hozzákeverjük a fehérjehab harrmadát. Ezután a maradék habot két részletben, óvatosan a masszához forgatjuk.
- A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt gáztepsire öntjük és elegyengetjük. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Amikor megsült, kivesszük a sütőből, pihentetjük 10 percig, majd egy tiszta konyharuhára borítjuk. Felcsavarjuk és hagyjuk így kihűlni. Ha kihűlt, kibontjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és félretesszük.
A krémhez
- Először elkészítjük a narancskrémet. Lereszeljük a narancs héját, majd elkeverjük a cukorral és a kezünkkel addig masszírozzuk, míg a cukor narancssárga és aromás nem lesz.
- Egy kis lábosban vizet forralunk, majd egy hőálló tálat teszünk rá (a lángot tartsuk alacsony fokon, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön a víz). Beletesszük a cukrot, sót, tojást, tojássárgájákat, a két narancs kifacsart levét és a citrom levét.
- Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet (olyan állaga lesz, mint egy sodónak), majd hozzáadunk 100 gramm kockákra vágott, puha vajat. Elkeverjük, megvárjuk, míg a vaj felolvad, majd egy tálba öntjük és teljesen kihűtjük a krémet. Félreteszünk belőle egy kis adagot, amivel majd megkenjük a piskótát.
- A csokoládét szintén gőz fölött megolvasztjuk.
- A puha vajat egy tálba tesszük és kézi mixerrel 2-4 perc alatt kihabosítjuk. Ekkor hozzáöntjük az olvasztott csokit és a narancskrémet és addig keverjük, míg egységes, fényes és gazdag krémet nem kapunk. Ha túl lágy lenne, betesszük a hűtőbe, mielőtt dolgoznánk vele.
- A teljesen kihűtött piskótatekercset megkenjük a félretett narancskrémmel, kicsit hagyjuk, hogy beszívja, majd a csokoládékrém felét szintén eloszlatjuk a piskótán (a tőlünk távolabbi végén hagyjunk egy kétujjnyi sávot üresen, hogy ne csorduljon túl a csavarásnál).
- A piskótát szorosan felcsavarjuk, majd hűtőbe tesszük 15 percre dermedni. Ha kissé összeállt, levágunk a két széléből egy-egyujjnyi részt, hogy szép egyenletes legyen. Átlósan levágunk mindkét oldalából egy kisebb darabot, majd a nagyobb piskóta oldalához illesztjük őket (így kapjuk meg a fatörzsalakot).
- A fatörzset bevonjuk a maradék csokikrémmel és egy spatulával vagy villával csíkokat húzunk a külsejére, hogy olyan legyen, mint egy fatörzs. Díszítjük és tálalás előtt kicsit hűtőbe tesszük dermedni.
A díszítéshez
- A rozmaringágakat megmossuk, majd a vízből és cukorból főzött szirupba tesszük és alacsony lángon 5-10 percig hagyjuk gyöngyözni. Ezután rácsra szedjük, hagyjuk kicsit lecsöpögni, majd meghintjük porcukorral, hogy „havas” legyen.
- A rozmaringágakkal és ribizlivel díszítjük a fatörzset.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 98
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
376 recept
A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: túl gejl, túl fullasztó lesz, és elrontja a sütemény által adott élményt. Nos, az alábbi recept mindezeket kizárja, narancsos-aromás csokoládékrémje olyan könnyed, hogy akár egy kiadósabb ünnepi vacsora után is lecsúszik a fatörzsből simán egy szelet...vagy kettő.