Kalács Petruskától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petruska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
125g tej70 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
19 kcal
-
25g vaj179 kcal
Összesen
1507
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g tej280 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
100g vaj717 kcal
Összesen
6022
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
51.2g finomliszt186 kcal
-
25.6g tej14 kcal
-
4.4g napraforgó olaj38 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4 kcal
-
5.1g vaj37 kcal
Összesen
307
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.4 g
Zsír
-
Összesen 48.9 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1571.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 422 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 642 mg
-
Nátrium 344 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 227.8 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
1507
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 133.4 g
Zsír
-
Összesen 195.6 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6287.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 372 mg
-
Kálcium 1688 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 248 mg
-
Foszfor 2570 mg
-
Nátrium 1374 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 911.2 g
-
Cukor 143 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 226.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 505 micro
-
Kolin: 415 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 667 micro
Összesen
6022
kcal
- 9% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 70 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
307
kcal
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
5 dl tej
-
1 dl napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
10 dkg cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
2 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg vaj
Elkészítés
- A lisztet beleöntjük a keverőtálba, elkeverjük benne a sütőport, közepébe mélyedés készítünk és öntünk bele egy kicsit a langyos tejből. Belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk egy kis cukorral. Betakarjuk liszttel.
- Ha feljött a kovász, mehet bele a többi alapanyag is: a maradék tejbe öntjük az 1 dl olajat, a 2 tojást, cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót. Ezt a keveréket dolgozzuk jól el a liszttel.
- Fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. Utána a puha vajat dolgozzuk bele a tésztába, laza mozdulatokkal. Nem kell, hogy teljesen eltűnjön a tésztánkban.
- Duplájára kelesztjük.
- 3 hengert sodrunk, húzunk belőle és összefonjuk. Jól kivajazott sütőedénybe tesszük és megint kelesztjük.
- Előmelegített 180-200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3254
- Feltöltés dátuma: 2012. április 12.
Ajánló
Ebből az adagból 1 kg fonott kalács és 5 kalácsbaba született. Mazsolával, citromhéjjal, csokidarabokkal is lehet még pluszban ízesíteni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Petruska
61 recept
Fiamék pár éve kalácsbabákat készítettek. Azóta minden húsvétkor kell csinálnunk, persze az ő segítségével. Ilyenkor hagyományos, fonott kalács is készül.