r
Nosalty Logó

Kalács Petruskától

Petruska
Kalács Petruskától
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1507
Kalória
33.4g
Fehérje
227.8g
Szénhidrát
48.9g
Zsír
56.7g
Víz
143.8g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
35.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1507 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 6022 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 307 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.4 g

Zsír

  • Összesen
    48.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1571.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    422 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    642 mg
  • Nátrium
    344 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    227.8 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    210 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 1507 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    133.4 g

Zsír

  • Összesen
    195.6 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6287.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    372 mg
  • Kálcium
    1688 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    248 mg
  • Foszfor
    2570 mg
  • Nátrium
    1374 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    911.2 g
  • Cukor
    143 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    226.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    505 micro
  • Kolin:
    415 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 6022 kcal
  • 9% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    322.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 307 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet beleöntjük a keverőtálba, elkeverjük benne a sütőport, közepébe mélyedés készítünk és öntünk bele egy kicsit a langyos tejből. Belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk egy kis cukorral. Betakarjuk liszttel.
  2. Ha feljött a kovász, mehet bele a többi alapanyag is: a maradék tejbe öntjük az 1 dl olajat, a 2 tojást, cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót. Ezt a keveréket dolgozzuk jól el a liszttel.
  3. Fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük. Utána a puha vajat dolgozzuk bele a tésztába, laza mozdulatokkal. Nem kell, hogy teljesen eltűnjön a tésztánkban.
  4. Duplájára kelesztjük.
  5. 3 hengert sodrunk, húzunk belőle és összefonjuk. Jól kivajazott sütőedénybe tesszük és megint kelesztjük.
  6. Előmelegített 180-200 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Fiamék pár éve kalácsbabákat készítettek. Azóta minden húsvétkor kell csinálnunk, persze az ő segítségével. Ilyenkor hagyományos, fonott kalács is készül.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...