Kakaós kalász
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Andi80_
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
92g finomliszt334 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
50g tej28 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
13g margarin96 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
35 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
8 kcal
A kenéshez
-
7g tojássárgája21 kcal
-
5g tej3 kcal
Összesen
591
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
550g finomliszt2002 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
300g tej168 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
80g margarin574 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelékhez
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
46 kcal
A kenéshez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
30g tej17 kcal
Összesen
3548
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
46.9g finomliszt171 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
25.6g tej14 kcal
-
4.3g cukor16 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
6.8g margarin49 kcal
-
0.3g só0 kcal
A töltelékhez
-
18 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
1.7g cukrozatlan kakaópor4 kcal
A kenéshez
-
3.4g tojássárgája11 kcal
-
2.6g tej1 kcal
Összesen
301
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 648.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 295 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 21.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 140 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
591
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.4 g
Zsír
-
Összesen 119.7 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3891.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 225 mg
-
Kálcium 571 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 236 mg
-
Foszfor 1063 mg
-
Nátrium 1769 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 531.7 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 128 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 884 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 434 micro
-
Kolin: 570 mg
-
Retinol - A vitamin: 837 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 541 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 763 micro
Összesen
3548
kcal
- 10% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 331.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 10.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
301
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
55 dkg finomliszt
-
2.5 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
5 ek cukor
-
1 db tojássárgája
-
8 dkg margarin
-
1 kk só
A töltelékhez
-
3 ek napraforgó olaj
-
3 ek cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A kenéshez
-
2 db tojássárgája
-
3 ek tej
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojássárgáját, és alaposan kidagasztjuk.
- Konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral.
- A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
- Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük olajjal.
- A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet.
- A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
- A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
- Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
- Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább.
- Kenjük le őket tojássárgájával. Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok.
- 180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük őket.
- A sütőből kivéve kenjük le tejjel, és hagyjuk konyharuhával lefedve kb. 10 percet átgőzölni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 28x38
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 185
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 15260
- Feltöltés dátuma: 2013. február 26.
Ajánló
Finom, puha és laktató péksüti lett belőle. Egy pohár tejjel kiváló uzsonna vagy akár reggeli.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Andi80_
380 recept
A Sajttal szórt pizzás kalász készítésekor gondoltam a család édesszájú tagjaira is, így született meg ez a kakaós változat. Bár kicsit féltem, de a töltelék egyáltalán nem folyt ki, és ennyi kevés idő alatt is tökéletesen átsültek a kalászok. 6 rúd lett ebből az adagból.