Kakaós csiga Cali módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Calivander
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához:
-
83g finomliszt303 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
33g tej19 kcal
-
7 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez:
A kenéshez:
A csokimázhoz (opcionális):
-
17g tortabevonó91 kcal
-
63 kcal
Összesen
798
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához:
-
500g finomliszt1820 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
200g tej112 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez:
A kenéshez:
A csokimázhoz (opcionális):
-
100g tortabevonó546 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
Összesen
4786
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához:
-
36.7g finomliszt134 kcal
-
8.8g margarin63 kcal
-
14.7g tej8 kcal
-
2.9g friss élesztő3 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez:
A kenéshez:
A csokimázhoz (opcionális):
-
7.3g tortabevonó40 kcal
-
3.1g napraforgó olaj28 kcal
Összesen
352
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 35.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.8 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 19.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 219 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 167 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
798
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 70.6 g
Zsír
-
Összesen 215.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 58 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2143.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 544 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 277 mg
-
Foszfor 888 mg
-
Nátrium 226 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 635 g
-
Cukor 233 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 114.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1312 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 161 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 446 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 1229 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1002 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
4786
kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
352
kcal
Hozzávalók
A tésztához:
-
50 dkg finomliszt
-
4 dkg friss élesztő
-
1 csipet só
A töltelékhez:
A kenéshez:
-
1.5 dl tej
A csokimázhoz (opcionális):
-
0.5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához:
- A lisztet, a margarint (vagy vajat), a cukrot és a sót egy tálba tesszük, összemorzsoljuk.
- A tejet külön edényben meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd az előbbiekhez öntjük.
- Miután ezeket összegyúrtuk, ha helyben sütjük, akkor kb. 45 percig kelni hagyjuk, letakarva, melegebb helyen. Ha másnap használjuk fel, akkor egy éjszakán át hűvös helyen pihentetve kelesszük.
- Ezután a megkelt (kb. kétszeresére dagadt) tésztát átgyúrjuk, majd 60 cm x 80 cm (vagy két egyenlő részre osztva a tésztát, kétszer 30 cm x 40 cm) nagyságú téglalappá nyújtjuk.
- Megkenjük olvasztott margarinnal (vagy vajjal), és egyenletesen rászórjuk a kristálycukros, kakaós, fahéjas keveréket (a téglalap hosszabb szélein kb. 1 cm -t kihagyunk a feltekerés miatt), majd feltekerjük szorosan, utólag kicsit még meglapíthatjuk.
- A kenéshez szükséges tejet és a cukrot jól összekeverjük egy kisebb edényben, vagy akár pohárban is, majd szilikon vagy toll kenőecset segítségével felkenjük a sütésre előkészített csigákra.
- Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
A töltelékhez:
- A tortabevonót minél kisebb darabokra törjük, majd az egész csoki kb. 3/4-ed részét beletesszük egy olyan edénybe, amelyet kb. 50 fokos víz gőz fölé tudunk helyezni. (A bevonó ízlés szerint lehet tej-, ét- vagy fehér, de akár normál csoki is lehet.)
- Feltesszük a gőz fölé, majd folyamatos kevergetés mellett kb. fél deci olajat (étcsoki esetén egy pici margarint is) hozzáadva, addig keverjük, míg szép, csillogó, egyenletesen méz állagú masszát nem kapunk.
- Ekkor húzzuk félre a gőz fölül, és adagoljuk bele a maradék csokit is, majd újra tegyük vissza a gőz fölé, míg a kívánt sűrűséget el nem éri.
- Ha kész, gyorsan öntsük is rá a frissen kisült csigákra, és oszlassuk el, ahogy tudjuk. A csokimáz megkötése a kikevert sűrűségétől nagyban függ, de kb. fél óra alatt egy hűvösebb helyen megdermed.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x24
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1480
- Feltöltés dátuma: 2019. január 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Calivander
1 recept
Sokszor gondoltam rá, hogy kéne valami édességet csinálnom, ami a hétköznapokat, hétvégéket is feldobhatja, nem kimondottan ünnepi finomság. Egyszerűen elkészíthető, ugyanakkor jellegzetes, az egész család által kedvelt édességet akartam kitalálni, mikor is eszembe jutott gyerekkorom egyik kedvence, a kakaós csiga. :) Sokat nézelődtem receptek után, egyet-kettőt el is készítettem, de valahogy nem találtam a számomra megfelelőt, amilyet régen ettem... Elkezdtem magam kísérletezni a hozzávalókkal, a mennyiségekkel, míg nem egy egészen hasonló, foszlós, kellemes ízű, illatos kakaós csigát nem kaptam. Nagyon gyorsan elfogyott, a családban osztatlan volt a sikere. :) 4 tepsire való csiga lesz ebből a mennyiségből.