Kacsamell-rizottó kezdőknek
- 15% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Rizottó
-
6g olívaolaj53 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
200g csirke alaplé14 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g parmezán sajt49 kcal
Rozé kacsamellsteak
-
24g csiperkegomba5 kcal
-
400g kacsamell540 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 15% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Rizottó
-
24g olívaolaj212 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
800g csirke alaplé56 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
Rozé kacsamellsteak
-
96g csiperkegomba20 kcal
-
1600g kacsamell2160 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 15% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
Rizottó
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
6.5g rizs23 kcal
-
4.9g fehérbor4 kcal
-
25.9g csirke alaplé2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
-
1.6g parmezán sajt6 kcal
Rozé kacsamellsteak
-
3.1g csiperkegomba1 kcal
-
51.9g kacsamell70 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 15% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82 g
Zsír
-
Összesen 47.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 347 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2476.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 985 mg
-
Nátrium 1089 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 381 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 225 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 205 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 15% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 328.2 g
Zsír
-
Összesen 188.7 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 65 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1388 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9905.1 g
-
Cink 35 mg
-
Szelén 275 mg
-
Kálcium 836 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 407 mg
-
Foszfor 3940 mg
-
Nátrium 4356 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 192.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1524.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 830 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 97 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 900 micro
-
Kolin: 912 mg
-
Retinol - A vitamin: 820 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 15% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 321.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 49.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Rizottó
-
3 ek olívaolaj
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 teáskanál kakukkfű
-
1 teáskanál rozmaring
-
petrezselyem ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
50 g vaj
-
50 g parmezán sajt
Rozé kacsamellsteak
-
6 kis db csiperkegomba
-
4 db kacsamell
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
Rizottó
- Én azzal kezdtem, hogy feltettem egy nagy fazék húslevest, amiből később kimertem az alaplét, de akinek van már eleve elrakva, az megspórolja ezt a fázist. Leveskockát ne használjunk, kár elrontani vele, azon a pár száz forinton már ne múljon.
- Az olívaolajat felhevítjük egy magas falú, de inkább széles fazékban. Ropogósra pirítjuk benne a karikára vágott fokhagymát, majd mehet a vöröshagyma, amit üvegesre sütünk. Ha ez megvan, a mosatlan rizst is beleöntjük. Ez az egyetlen étel, ahol nem szabad megmosni, mert a krémes állagához szükség van a benne lévő keményítőre.
- Kis lángra vesszük. Kb. 10 perc pirítás után nyakon öntjük fehérborral, és alkalmanként megkeverjük, míg teljesen fel nem szívja a rizs.
- 2 merőkanál húslevest adunk hozzá, és gyakran kevergetjük, nehogy odaégjen. Nagyjából 10 percenként fogja magába szívni a levest, ilyenkor pótoljuk újabb meg újabb merőkanálnyi löttyintésekkel. Egészen addig ismételjük ezt, amíg mindent magába szívott, és teljesen megpuhult.
- Kóstolgassuk, ízlés szerint fűszerezzük (a zöldfűszereket aprítsuk vagy morzsoljuk), majd amikor már megpuhult és kellőképp ízes lett, elzárjuk a lángot, és belekeverjük a vajat és a parmezánt. Ilyenkor már nem kell tovább főzni.
Rozé kacsamellsteak
- A kacsához akkor látunk hozzá, mikor a húslevest elkezdjük adagolni a rizsbe, így pont egyszerre lesznek kész. Kapcsoljuk a sütőt közepes fokozatra, hogy előmelegedjen.
- A bőrös részét beirdaljuk, bedörzsöljük sóval és borssal. Serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, és mindkét oldalát 7-7 percig pirítjuk. Ha nem sikerül bemérni a stoppert, inkább a bőrös része piruljon tovább, mint az alja, hogy jó ropogós legyen.
- Vékony tepsiben további 10 percig süssük a sütőben. Így gyönyörű rózsaszín és puha lesz a belseje. Vigyázat! Ez a recept medium véres steaket generál. Ha nem szeretjük, hogy kicsit tocsog, süssük 15-20 percig.
- A gombát megmossuk, felkarikázzuk, és amíg a kacsa a sütőben sül, a serpenyőben maradt zsírján azt is megpirítjuk.
- A kacsa felszeletésével várjunk 1-2 percet, így benne marad a szaft, és nem folyik ki. Mély tányérba merjük a rizottót, mellé helyezzük a felszeletelt kacsát, és rákanalazzuk a gombát. Tálaljuk hozzá a maradék bort, és frissen fogyasszuk el. A mikrózás nem tesz jót neki.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 3355
- Feltöltés dátuma: 2020. május 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon akartam már egy jó rizottót, de nem kaptam rizottó rizst a boltban. Gondoltam, kipróbálom, mi történik, ha efféle szentségtörést követek el, és mivel csak jázminrizsem volt itthon, abból készítettem el. Az eredmény fantasztikus, és őszintén szólva nem igazán látom a különbséget a kettő között, kivéve hogy a rizottó rizs kétszer annyiba kerül. Egyébként a sushit sem sushi rizsből készítem, az a tapasztalatom, hogy az étel minősége nem a rizs fajtáján, hanem a jó elkészítési módon múlik. Az olaszokra jellemző, hogy nem szeretnek méricskélni, mindent szemre öntenek az ételbe, és inkább menet közben kóstolgatják, szóval ez a recept abszolút kezdőknek való. Nyugodtan kísérletezzetek, fűszerezzétek ízlés szerint, mert egyszerűbb, mint amilyennek egyébként tűnik, csak ne felejtsétek a kóstolgatást! Igazi romantikus vacsora lehet belőle, és ha a kiszemelt fiatalembernek ezzel nem lopjátok magatokat a szívébe, akkor semmivel :)