Igazi citromtorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
9g cukor34 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A citromos krémhez
A habhoz
-
15g tojásfehérje8 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Összesen
432
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A citromos krémhez
A habhoz
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
Összesen
3445
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
20.7g finomliszt75 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
-
3.3g tojássárgája11 kcal
-
4.1g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A citromos krémhez
-
9.9g citromlé2 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
12.4g cukor48 kcal
-
13.7g tojás17 kcal
-
1.7g kukoricakeményítő6 kcal
A habhoz
-
9.9g tojásfehérje5 kcal
-
9.9g cukor38 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
Összesen
283
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.1 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 154 micro
Összesen
432
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.8 g
Zsír
-
Összesen 108.5 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2228.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 966 mg
-
Nátrium 607 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 561.1 g
-
Cukor 345 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 445.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1069 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 206 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 223 micro
-
Kolin: 807 mg
-
Retinol - A vitamin: 1052 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 194 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1231 micro
Összesen
3445
kcal
- 5% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 184.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
283
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
100 g vaj
-
70 g cukor
-
2 db tojássárgája
-
50 ml víz
-
1 csipet só
A citromos krémhez
-
3 citromból nyert citromlé
-
150 g cukor
-
3 db tojás
-
2 csapott ek kukoricakeményítő
A habhoz
-
3 db tojásfehérje
-
120 g cukor
-
1 kk sütőpor
Elkészítés
A tésztához
- Tészta elkészítése:
- A tojássárgáját a cukorral jól keverjük ki, majd a vízzel lazítsuk.
- A vajat szeleteljük fel, és mikróban a legkisebb fokozaton, letakarva egy kicsit melengessük meg. Egy másik edényben mixerrel keverjük össze a lisztet a kissé meglangyosított, felaprózott vajjal. Amikor ez homogén, beleöntjük a tojássárgás masszát, és mixerrel tovább elkeverjük.
- Amikor minden jól elkeveredett, a tésztát tegyük egy kissé meglisztezett deszkára. Formáljunk belőle gömböt, majd sodrófával nyújtsuk kör alakúra, kb. 27 cm átmérőjűre.
- Előveszünk egy kb. 25 cm-es gyümölcstorta formát. Jól kivajazzuk. Belenyomkodjuk egyenletesen a tésztát, és a szélénél a forma tetejéig felhajtjuk, és vízszintes falához nyomkodjuk hozzá. Ne legyen lyukas, különben kifolyik rajta a krém! Sütőpapírt teszünk rá, és arra ráöntjük a szárazbabot. (Ezt nem szabad kihagyni, mert különben a tészta megdagad, és nem tudjuk rátenni a krémet.)
- 180 fokon (th:6-7), kb. 20-25 percig sütjük.
- Majd kivesszük, levesszük a babot (amit elteszünk egy következő alkalomra), levesszük a papírt is.
- Citromkrém elkészítése:
- A citromhéj reszeléket, a citrom levét, a 3 egész tojást és a cukrot egy lábosba tesszük, és elkeverjük.
- Elkezdjük melegíteni lassú tűzön, lassú kavargatás közben, és rögtön az elején hozzáadjuk a keményítőt. Addig hevítjük, amíg be nem sűrűsödik. (A pudingnál kissé hígabb keveréket kapunk. Ez így van rendjén, hiszen igazán elkészülés után, kihűlve fog tartani. Csalóka lehet a keményítő, van, hogy csak 10 perc után kezd sűríteni hirtelenjében. Amint besűrűsödött, kész is. Zárjuk el a tüzet.)
- Habhoz az összetevőket habverővel verjük fel jó keményre.
- Torta összeállítása:
- Az elősütött tésztára rátesszük az elkészített citromkrémet, arra rá a habot, és újra betesszük a sütőbe.
- 120-150 fokon sütjük még 15 percig, amíg a hab meg nem pirul egy kicsit. Kihűlés után fogyasztható.
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 131
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 54319
- Feltöltés dátuma: 2010. január 14.
Ajánló
Egy délutáni vagy ebéd utáni kávé kíséretében ideális. Porcukorral meg lehet hinteni a tetejét, mi nem szoktuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez aztán ízbomba a javából! Csak annak ajánlom, aki nagyon szereti a citrom savanyú ízét!