r
Nosalty Logó

Hűtős kovászos pizzatészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lousha
Hűtős kovászos pizzatészta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
vadkovászos
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Példa szószra

Példa feltétre

Összesen 835 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Példa szószra

Példa feltétre

Összesen 4176 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Példa szószra

Példa feltétre

Összesen 222 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.3 g

Zsír

  • Összesen
    39.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    193 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2886.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    468 mg
  • Nátrium
    1918 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    190.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    5753 micro
  • Lut-zea
    450 micro
Összesen 835 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    176.6 g

Zsír

  • Összesen
    198.5 g
  • Telített zsírsav
    76 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    966 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14430.8 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    1723 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    491 mg
  • Foszfor
    2338 mg
  • Nátrium
    9592 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    430.5 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    953.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1036 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    201 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    353 micro
  • Kolin:
    711 mg
  • Retinol - A vitamin:
    936 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    1183 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    28765 micro
  • Lut-zea
    2252 micro
Összesen 4176 kcal
  • 10% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    768 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    510 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1531 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 222 kcal

Hozzávalók

Tészta

Példa szószra

Példa feltétre

Elkészítés

Tészta

  1. Egy kanálnyi hűtős kovászt etessünk meg délelőtt 45-45 gramm vízzel és liszttel.
  2. Ha estére megduplázódott és már kezd összeesni, oldjuk fel a meglangyosított (max. 25 fokos) vízben a sóval együtt. Öntsük az olajat a liszthez, egy habverővel kevergessük addig, míg sehol nem áll már össze csomókban, teljesen eloszlik a lisztben.
  3. Adjuk hozzá a liszteket (természetesen csak fehér lisztből is készíthető, elsősorban 00-s típusú pizzalisztből), spatulával lazán keverjünk mindent össze, míg a liszt átnedvesedik.
  4. Dagasszuk ki a tésztát nagyon alaposan, míg hólyagosodni kezd. Ez géppel úgy 25, kézzel úgy 35 perc lesz.
  5. Helyezzük egy kiolajozott edénybe, lefedve hagyjuk állni 1-2 órát, míg már látszik rajta aktivitás, levegősödik, kel.
  6. Hajtogassuk át egyszer, azaz vizezzük be a kezünket, és nyúljunk be az edény fala mentén a tészta legaljáig. Húzzuk fel a tészta alját, nyújtsuk meg finoman, majd hajtsuk be középre, és enyhén nyomjuk le. Ezt ismételgessük körben haladva, míg vissza nem érünk a kiindulóponthoz. Ekkor ismét olajozzuk ki az edényt, valamint a tészta tetejét is kenjük be vele, és az edény fedelét is belülről. Lefedve tegyük a 9-10 fokos hűtőbe 8-12 órára.
  7. Reggel vegyük elő a tésztát, olajozott deszkán vágjuk annyi darabra, amennyi pizzát szeretnénk. (Papírvékony tésztával kb. 120 g tésztából lesz kb. 28 centis pizza, valamivel vastagabb tésztával, mint a képen, kb. 260 g-ból úgy 35 centis.) Formázzunk belőlük gombócokat, nem túlságosan kinyomva belőlük a levegőt, majd olajozzuk őket körbe, és tegyük vissza az edénybe, azt meg a hűtőbe. (Ha biztosra mennénk, hogy ne ragadjanak össze, tegyünk minden gombócot külön edénybe.)
  8. Este készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz, mielőtt elővennénk a tésztát. Először is tegyünk a sütőbe egy pizzakövet, és melegítsük fel a sütőt 240 fokra. Ez a kő vastagságától függően akár két órát is igényelhet! Fontos, hogy nagyon forró legyen, különben nem lesz ropogós a tészta.
  9. Készítsük el a szószt, vágjuk fel a feltéteket megfelelő méretűre, reszeljük le a sajtot. Vágjunk akkora darab sütőpapírokat, amekkorára ráférnek a pizzák. Gyűrjük őket össze, vizezzük be és simítsuk ki őket. Készítsünk elő egy péklapátot, vagy ennek hiányában egy lapos, perem nélküli tepsit. Olajozzunk le egy nagy vágódeszkát.
  10. Vegyünk elő egy tésztagolyót, kicsit húzogassuk szét kör alakúra, majd helyezzük a deszkára, és egy-egy ponton megfogva rázogassuk meg, mint a kisimítani kívánt ágyneműt, közben óvatosan kifelé húzva. Így egészen vékonyra szét tudjuk húzni anélkül, hogy elszakadna a tészta. (Természetesen hagyhatjuk vastagabbra is, ha úgy szeretjük, de ez esetben számoljunk kicsit több tésztával.)
  11. Óvatosan helyezzük át a tésztát a lapátra terített sütőpapírra. Egy villával szurkáljuk meg, hogy ne emelkedjen meg a közepe sütés közben. Ecsettel, vékonyan kenjük meg a szósszal, tegyünk rá ízlés szerint feltéteket, sajtot. Gyors mozdulattal lökjük át a lapátról a sütőkőre, és süssük pár percig.
  12. Tartsuk szemmel a sütő ablakán keresztül. Ha már nem emelkedik a tészta, és kezd barnulni a széle, forr a tetején a sajt, nyissuk ki a sütőt, és óvatosan emeljük meg a tészta szélét egy spatulával. Ha már szilárd az alja is, és van egy kis színe, készen vagyunk. Nekem ez 9 percet vett igénybe. Ekkor a lapáttal vegyük ki, húzzuk ki alóla a sütőpapírt, és már szeletelhetjük is.

Példa szószra

  1. A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat, és a mikróban forraljuk őket gyorsan össze. Hagyjuk kicsit hűlni felhasználás előtt. Készíthetünk nagyobb adagot is, amit aztán adagonként lefagyaszthatunk. Amikor pizzát készítenénk, csak vegyük ki, amikor a tésztagolyókat készítjük, és bőven kiolvad, mire kelleni fog.

Példa feltétre

  1. Mindent vágjunk falatnyi méretűre. A hagymát, ha érzékenyek vagyunk rá, egy órával korábban, felszeletelve lesózhatjuk, majd felhasználás előtt lemoshatjuk, leszáríthatjuk, így kevésbé irritálja a gyomrot. Ha tojást is ütnénk a pizza közepére, érdemes az elején csak a fehérjét rátenni, és a sárgáját csak másfél perccel az előtt, hogy kivennénk a pizzát, így az lágy és folyós marad.
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35*35
  • Sütés ideje: 9 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 4336
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A korábban mutatott, időtakarékos, kiváló végeredményt mondhatni garantáló kenyérreceptem egy másik felhasználási módja. Csodálatosan ropogós szélű, papírvékony tésztájú pizzát lehet vele készíteni, minimális energiabefektetéssel.

Hozzávalók

Tészta

Példa szószra

Példa feltétre

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...