Hűtős kovászos pizzatészta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lousha
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
vadkovászos
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
2g kovász4 kcal
-
30 kcal
-
9g víz0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
101 kcal
-
30g kenyérliszt bl80108 kcal
-
62g víz0 kcal
-
5g olívaolaj44 kcal
-
3g só0 kcal
-
3g olívaolaj28 kcal
Példa szószra
Példa feltétre
-
30g paprikás szalámi148 kcal
-
10g csemegekukorica9 kcal
-
18g lilahagyma7 kcal
-
15g olajbogyó17 kcal
-
40g sajt141 kcal
-
44g tojás55 kcal
Összesen
835
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
10g kovász18 kcal
-
149 kcal
-
45g víz0 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
507 kcal
-
150g kenyérliszt bl80542 kcal
-
310g víz0 kcal
-
25g olívaolaj221 kcal
-
13g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Példa szószra
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
50g víz0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
3g bors8 kcal
-
0 kcal
-
3g oregánó8 kcal
-
15g cukor58 kcal
Példa feltétre
-
150g paprikás szalámi740 kcal
-
50g csemegekukorica43 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
75g olajbogyó87 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
220g tojás277 kcal
Összesen
4176
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
0.5g kovász1 kcal
-
8 kcal
-
2.4g víz0 kcal
-
8g finomliszt29 kcal
-
27 kcal
-
29 kcal
-
16.5g víz0 kcal
-
1.3g olívaolaj12 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
Példa szószra
-
5.3g sűrített paradicsom4 kcal
-
2.7g víz0 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.2g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g oregánó0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
Példa feltétre
-
39 kcal
-
2.7g csemegekukorica2 kcal
-
4.8g lilahagyma2 kcal
-
4g olajbogyó5 kcal
-
10.6g sajt37 kcal
-
11.7g tojás15 kcal
Összesen
222
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 35.3 g
Zsír
-
Összesen 39.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2886.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 468 mg
-
Nátrium 1918 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 190.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 237 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 5753 micro
-
Lut-zea 450 micro
Összesen
835
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 176.6 g
Zsír
-
Összesen 198.5 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 966 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14430.8 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 1723 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 491 mg
-
Foszfor 2338 mg
-
Nátrium 9592 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 430.5 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 953.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1036 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 201 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 353 micro
-
Kolin: 711 mg
-
Retinol - A vitamin: 936 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 1183 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 28765 micro
-
Lut-zea 2252 micro
Összesen
4176
kcal
- 10% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 768 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 510 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1531 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
222
kcal
Hozzávalók
Tészta
Példa szószra
-
100 g sűrített paradicsom
-
50 g víz
-
3 g bors
-
1 kávéskanál csípős paprikakrém
-
3 kk oregánó
-
15 g cukor
Példa feltétre
-
50 g csemegekukorica
-
25 db olajbogyó
-
4 db tojás
Elkészítés
Tészta
- Egy kanálnyi hűtős kovászt etessünk meg délelőtt 45-45 gramm vízzel és liszttel.
- Ha estére megduplázódott és már kezd összeesni, oldjuk fel a meglangyosított (max. 25 fokos) vízben a sóval együtt. Öntsük az olajat a liszthez, egy habverővel kevergessük addig, míg sehol nem áll már össze csomókban, teljesen eloszlik a lisztben.
- Adjuk hozzá a liszteket (természetesen csak fehér lisztből is készíthető, elsősorban 00-s típusú pizzalisztből), spatulával lazán keverjünk mindent össze, míg a liszt átnedvesedik.
- Dagasszuk ki a tésztát nagyon alaposan, míg hólyagosodni kezd. Ez géppel úgy 25, kézzel úgy 35 perc lesz.
- Helyezzük egy kiolajozott edénybe, lefedve hagyjuk állni 1-2 órát, míg már látszik rajta aktivitás, levegősödik, kel.
- Hajtogassuk át egyszer, azaz vizezzük be a kezünket, és nyúljunk be az edény fala mentén a tészta legaljáig. Húzzuk fel a tészta alját, nyújtsuk meg finoman, majd hajtsuk be középre, és enyhén nyomjuk le. Ezt ismételgessük körben haladva, míg vissza nem érünk a kiindulóponthoz. Ekkor ismét olajozzuk ki az edényt, valamint a tészta tetejét is kenjük be vele, és az edény fedelét is belülről. Lefedve tegyük a 9-10 fokos hűtőbe 8-12 órára.
- Reggel vegyük elő a tésztát, olajozott deszkán vágjuk annyi darabra, amennyi pizzát szeretnénk. (Papírvékony tésztával kb. 120 g tésztából lesz kb. 28 centis pizza, valamivel vastagabb tésztával, mint a képen, kb. 260 g-ból úgy 35 centis.) Formázzunk belőlük gombócokat, nem túlságosan kinyomva belőlük a levegőt, majd olajozzuk őket körbe, és tegyük vissza az edénybe, azt meg a hűtőbe. (Ha biztosra mennénk, hogy ne ragadjanak össze, tegyünk minden gombócot külön edénybe.)
- Este készítsünk elő mindent, amire szükségünk lesz, mielőtt elővennénk a tésztát. Először is tegyünk a sütőbe egy pizzakövet, és melegítsük fel a sütőt 240 fokra. Ez a kő vastagságától függően akár két órát is igényelhet! Fontos, hogy nagyon forró legyen, különben nem lesz ropogós a tészta.
- Készítsük el a szószt, vágjuk fel a feltéteket megfelelő méretűre, reszeljük le a sajtot. Vágjunk akkora darab sütőpapírokat, amekkorára ráférnek a pizzák. Gyűrjük őket össze, vizezzük be és simítsuk ki őket. Készítsünk elő egy péklapátot, vagy ennek hiányában egy lapos, perem nélküli tepsit. Olajozzunk le egy nagy vágódeszkát.
- Vegyünk elő egy tésztagolyót, kicsit húzogassuk szét kör alakúra, majd helyezzük a deszkára, és egy-egy ponton megfogva rázogassuk meg, mint a kisimítani kívánt ágyneműt, közben óvatosan kifelé húzva. Így egészen vékonyra szét tudjuk húzni anélkül, hogy elszakadna a tészta. (Természetesen hagyhatjuk vastagabbra is, ha úgy szeretjük, de ez esetben számoljunk kicsit több tésztával.)
- Óvatosan helyezzük át a tésztát a lapátra terített sütőpapírra. Egy villával szurkáljuk meg, hogy ne emelkedjen meg a közepe sütés közben. Ecsettel, vékonyan kenjük meg a szósszal, tegyünk rá ízlés szerint feltéteket, sajtot. Gyors mozdulattal lökjük át a lapátról a sütőkőre, és süssük pár percig.
- Tartsuk szemmel a sütő ablakán keresztül. Ha már nem emelkedik a tészta, és kezd barnulni a széle, forr a tetején a sajt, nyissuk ki a sütőt, és óvatosan emeljük meg a tészta szélét egy spatulával. Ha már szilárd az alja is, és van egy kis színe, készen vagyunk. Nekem ez 9 percet vett igénybe. Ekkor a lapáttal vegyük ki, húzzuk ki alóla a sütőpapírt, és már szeletelhetjük is.
Példa szószra
- A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat, és a mikróban forraljuk őket gyorsan össze. Hagyjuk kicsit hűlni felhasználás előtt. Készíthetünk nagyobb adagot is, amit aztán adagonként lefagyaszthatunk. Amikor pizzát készítenénk, csak vegyük ki, amikor a tésztagolyókat készítjük, és bőven kiolvad, mire kelleni fog.
Példa feltétre
- Mindent vágjunk falatnyi méretűre. A hagymát, ha érzékenyek vagyunk rá, egy órával korábban, felszeletelve lesózhatjuk, majd felhasználás előtt lemoshatjuk, leszáríthatjuk, így kevésbé irritálja a gyomrot. Ha tojást is ütnénk a pizza közepére, érdemes az elején csak a fehérjét rátenni, és a sárgáját csak másfél perccel az előtt, hogy kivennénk a pizzát, így az lágy és folyós marad.
- Sütés hőfoka: 240 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35*35
- Sütés ideje: 9 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 4336
- Feltöltés dátuma: 2016. október 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
Lousha
63 recept
A korábban mutatott, időtakarékos, kiváló végeredményt mondhatni garantáló kenyérreceptem egy másik felhasználási módja. Csodálatosan ropogós szélű, papírvékony tésztájú pizzát lehet vele készíteni, minimális energiabefektetéssel.