r
Nosalty Logó

Húsvéti sonka tésztában sütve

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Wendy
Húsvéti sonka tésztában sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sonkához

A tésztához

Összesen 731 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sonkához

A tésztához

Összesen 4382 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sonkához

A tésztához

Összesen 190 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    993.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    741 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 731 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.2 g

Zsír

  • Összesen
    180.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5961.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    228 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    4445 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    417 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    496.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    887 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    523 mg
  • Retinol - A vitamin:
    843 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    512 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 4382 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 190 kcal

Hozzávalók

A sonkához

A tésztához

Elkészítés

A sonkához

  1. A sonkát megmossuk, és langyos vízben egy éjszakára beáztatjuk (nem kell eltávolítani a kötöző zsineget róla).
  2. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
  3. A hagymákat megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt.
  4. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük (cca. 1 óra). Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.
  5. Közben elkészítjük a tésztát.

A tésztához

  1. A kenyérsütő gépbe beleteszünk 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojásokat, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, valamint a fűszereket ebben a sorrendben, és a gépet a tésztadagasztás programra állítjuk.
  2. A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük.
  3. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalap alakúra nyújtjuk. (Kb. akkorára, hogy oldalt legyen 10-15 cm tészta, a felső és az alsó széle pedig jól betakarja egymásra hajtva a sonkát.)
  4. A tészta közepére tesszük a sonkát, és a tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 5-5 cm megmaradjon. A két oldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele.
  5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük (légkeveréses).
  6. A becsomagolt sonkát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 10 percig állni hagyjuk.
  7. A tejet és a tojássárgáját összekeverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét.
  8. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
  9. Megvárjuk, míg kihűl, és éles késsel felszeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 208
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 21004
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 02.

Ajánló

Kenyérsütőgép hiányában hagyományos úton is elkészíthető a tésztája.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Még nagyon régen készítettem el Húsvétra ezt a receptet, ami Lajos Mari 66 húsétel c. könyvéből származik. Idén Húsvétkor is nekiálltam, és úgy gondolom, most még szuperebbül sikerült. Lényege, hogy jó minőségű sonkát vegyünk hozzá. Nagyon finom a sonka, és a sült kenyértészta így együtt.

Hozzávalók

A sonkához

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...