Húsvéti sonka tésztában sütve
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Wendy
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 19% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
A sonkához
-
200g kötözött sonka280 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
A tésztához
Összesen
731
kcal
- 19% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
A sonkához
-
1200g kötözött sonka1680 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
A tésztához
Összesen
4382
kcal
- 19% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
A sonkához
-
51.9g kötözött sonka73 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7.3g vöröshagyma3 kcal
A tésztához
-
21.6g finomliszt79 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
4.8g tojás6 kcal
-
3.5g margarin25 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
8.6g víz0 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0.4g tej0 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
Összesen
190
kcal
- 19% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42 g
Zsír
-
Összesen 30.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 993.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 151 mg
-
Nátrium 741 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 82.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 148 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 141 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 135 micro
Összesen
731
kcal
- 19% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 252.2 g
Zsír
-
Összesen 180.9 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5961.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 908 mg
-
Nátrium 4445 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 417 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 496.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 887 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 400 micro
-
Kolin: 523 mg
-
Retinol - A vitamin: 843 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 512 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 812 micro
Összesen
4382
kcal
- 19% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 257.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 192 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 21.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
190
kcal
Hozzávalók
A sonkához
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db babérlevél
-
1 nagy db vöröshagyma
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
0.5 teáskanál cukor
-
1 ek só
-
2 db tojás
-
7 g instant élesztő
Elkészítés
A sonkához
- A sonkát megmossuk, és langyos vízben egy éjszakára beáztatjuk (nem kell eltávolítani a kötöző zsineget róla).
- Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
- A hagymákat megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt.
- Fedő alatt kis lángon puhára főzzük (cca. 1 óra). Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.
- Közben elkészítjük a tésztát.
A tésztához
- A kenyérsütő gépbe beleteszünk 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojásokat, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, valamint a fűszereket ebben a sorrendben, és a gépet a tésztadagasztás programra állítjuk.
- A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük.
- A megkelt tésztát nem túl vékony téglalap alakúra nyújtjuk. (Kb. akkorára, hogy oldalt legyen 10-15 cm tészta, a felső és az alsó széle pedig jól betakarja egymásra hajtva a sonkát.)
- A tészta közepére tesszük a sonkát, és a tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 5-5 cm megmaradjon. A két oldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük (légkeveréses).
- A becsomagolt sonkát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 10 percig állni hagyjuk.
- A tejet és a tojássárgáját összekeverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét.
- Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
- Megvárjuk, míg kihűl, és éles késsel felszeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 208
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 21004
- Feltöltés dátuma: 2013. május 02.
Ajánló
Kenyérsütőgép hiányában hagyományos úton is elkészíthető a tésztája.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
Wendy
59 recept
Még nagyon régen készítettem el Húsvétra ezt a receptet, ami Lajos Mari 66 húsétel c. könyvéből származik. Idén Húsvétkor is nekiálltam, és úgy gondolom, most még szuperebbül sikerült. Lényege, hogy jó minőségű sonkát vegyünk hozzá. Nagyon finom a sonka, és a sült kenyértészta így együtt.