Húsvéti rumos fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lilian
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
8g élesztő9 kcal
-
13g porcukor52 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
17g tojássárgája54 kcal
-
25g tej14 kcal
-
8g rum19 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
6 kcal
A tetejére és a szóráshoz
-
3g tojássárgája11 kcal
-
14 kcal
Összesen
578
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
150g tej84 kcal
-
50g rum116 kcal
-
4g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
A tetejére és a szóráshoz
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g mandulapehely83 kcal
Összesen
3468
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
47g finomliszt171 kcal
-
4.7g élesztő5 kcal
-
7.5g porcukor29 kcal
-
7.5g vaj54 kcal
-
9.4g tojássárgája30 kcal
-
14.1g tej8 kcal
-
4.7g rum11 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
A tetejére és a szóráshoz
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
1.3g mandulapehely8 kcal
Összesen
326
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.9 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 246 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 618.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 211 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 179 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 234 micro
Összesen
578
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.1 g
Zsír
-
Összesen 113 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1474 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3712.2 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 243 mg
-
Kálcium 472 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 1266 mg
-
Nátrium 1527 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 494.5 g
-
Cukor 99 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 208.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1005 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 708 micro
-
Kolin: 1075 mg
-
Retinol - A vitamin: 982 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 233 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1404 micro
Összesen
3468
kcal
- 9% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 349.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 19.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 94 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 92 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
326
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
5 dkg élesztő
-
8 dkg porcukor
-
8 dkg vaj
-
5 db tojássárgája
-
1.5 dl tej
-
0.5 tk só
-
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére és a szóráshoz
-
1 db tojássárgája
-
2 ek mandulapehely
Elkészítés
A tésztához
- Egy kevés langyos tejben egy kevés porcukorral együtt feloldjuk az élesztőt; egy kevés lisztet hozzákeverve puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
- A maradék lisztet a porcukorral együtt egy gyúródeszkára szitáljuk; hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a rumot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat, valamint a kovászt; majd mindebből kelt tésztát készítünk; mindaddig gyúrjuk, míg a felszíne selymesen fényes lesz. Golyót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, ezekből is golyót formázunk, és letakarva rövid ideig (kb. fél órát) tovább kelesztjük. Ezután hurkákat sodrunk belőlük, majd 3-3 hurkából copfot fonunk.
- A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bekenjük a tetejüket tojássárgájával.
- Ezután addig kelesztjük, míg a másfélszeresére duzzad, majd újra bekenjük tojássárgájával; végül megszórjuk leveles mandulával, még egy kicsit tovább kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7020
- Feltöltés dátuma: 2010. április 26.
Ajánló
A 24 kis gombóc ugyebár 8 kalácsot eredményez, de lehet ennél kevesebb részre is osztani. Akkor a nagyobb kalácsok tovább maradnak omlósak. Már ha nem fogy el egy pár nap alatt.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Lilian
18 recept
A Mester kukta című magazin egy régi példányának (1994/3.) címlapján jelent meg ez a fantasztikus recept. Azóta elvileg (már amikor kaláccsal ettük a húsvéti reggelit) csak egyszer fordult elő, hogy boltban vettünk közel sem olyan finom kalácsot, mint ez. Ezt a hibát többet nem követjük el. Általában már inkább másfélszeres adagot készítünk. Ha nem lenne annyira macerás, nem csak húsvétra készülne a sonka, a főtt tojás és a torma mellé. :)