r
Nosalty Logó

Húsvéti rumos fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lilian
Húsvéti rumos fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Összesen 578 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Összesen 3468 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Összesen 326 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    246 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    618.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 578 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    113 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1474 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3712.2 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1266 mg
  • Nátrium
    1527 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    494.5 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1005 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    708 micro
  • Kolin:
    1075 mg
  • Retinol - A vitamin:
    982 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    233 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1404 micro
Összesen 3468 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    92 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 326 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy kevés langyos tejben egy kevés porcukorral együtt feloldjuk az élesztőt; egy kevés lisztet hozzákeverve puha kovászt készítünk, a tetejét beszórjuk liszttel, és meleg helyen fél órán át kelesztjük.
  2. A maradék lisztet a porcukorral együtt egy gyúródeszkára szitáljuk; hozzáadjuk a kézmeleg vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a rumot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat, valamint a kovászt; majd mindebből kelt tésztát készítünk; mindaddig gyúrjuk, míg a felszíne selymesen fényes lesz. Golyót formázunk belőle, és letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  3. A tésztát 24 egyforma részre osztjuk, ezekből is golyót formázunk, és letakarva rövid ideig (kb. fél órát) tovább kelesztjük. Ezután hurkákat sodrunk belőlük, majd 3-3 hurkából copfot fonunk.
  4. A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és bekenjük a tetejüket tojássárgájával.
  5. Ezután addig kelesztjük, míg a másfélszeresére duzzad, majd újra bekenjük tojássárgájával; végül megszórjuk leveles mandulával, még egy kicsit tovább kelesztjük, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranysárgára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 38
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 7030
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 26.

Ajánló

A 24 kis gombóc ugyebár 8 kalácsot eredményez, de lehet ennél kevesebb részre is osztani. Akkor a nagyobb kalácsok tovább maradnak omlósak. Már ha nem fogy el egy  pár nap alatt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Mester kukta című  magazin egy régi példányának (1994/3.) címlapján jelent meg ez a fantasztikus recept. Azóta elvileg (már amikor kaláccsal ettük a húsvéti reggelit) csak egyszer fordult elő, hogy boltban vettünk közel sem olyan finom kalácsot, mint ez. Ezt a hibát többet nem követjük el. Általában már inkább másfélszeres adagot készítünk. Ha nem lenne annyira macerás, nem csak húsvétra készülne a sonka, a főtt tojás és a torma mellé. :)

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére és a szóráshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...