r
Nosalty Logó

Húsvéti fonott kalács Stella konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Húsvéti fonott kalács Stella konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 951 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 5705 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 249 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    27.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    338 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1072.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    333 mg
  • Nátrium
    402 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    77 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    244 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    241 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 951 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    179.9 g

Zsír

  • Összesen
    166.3 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    2025 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6436.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    477 mg
  • Kálcium
    1233 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    274 mg
  • Foszfor
    1998 mg
  • Nátrium
    2414 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    835.5 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    461.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1466 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    400 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    717 micro
  • Kolin:
    1524 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1444 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1889 micro
Összesen 5705 kcal
  • 11% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    280.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy mély tálba átszitáljuk.
  2. 2 dl langyos tejben 1 kk cukor hozzáadásával a 3 dkg élesztőt belemorzsoljuk, és felfuttatjuk.
  3. A liszthez adjuk az1 tojássárgáját, 1 kk sót, a felfuttatott élesztős tejet, 2 ek cukrot, 1 ek tejfölt, 5 dkg felolvasztott vajat, 1 cs vaníliás cukrot, a maradék langyos tejet, és a rumaromából egy picit.
  4. Jól összegyúrjuk, és ha elválik az edénytől három részletben, 3 ek langyos, olvasztott vajat gyúrunk még hozzá. (A gyúrást én robotgéppel csináltam.) Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Lisztezett deszkára borítva három egyforma cipóra osztjuk. A cipókat kezünkkel meghúzogatva rudakat sodrunk, ebből fonjuk meg a kalácsot.
  6. 6 tojást megfőzünk keményre, kihűtjük.
  7. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, és a tojásokkal díszítjük.
  8. 1 tojássárgájával kenőtollal a kalácsot megkenjük.
  9. Addig sütjük a sütőben, amíg át nem sül.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x35x3
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 86
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 10954
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 18.

Ajánló

Akkor szeljük fel, amikor már meghűlt. Főtt sonkaszeletet a tetejére, egy kis majonnézes tormával megkenni, és friss- ropogós retekkel tálalhatjuk is a Húsvéti ünnepi reggelit.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagypénteken készítik. A kalács magyar parasztkonyha legrangosabb ünnepi tésztaétele. A kalács Jézus teste, a körbefont alak a töviskoszorút jelképezi, a tojás pedig termékenységi szimbólum. Régi népszokásban csak ünnepekkor készítettek kalácsot. Húsvétkor és Karácsonykor.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...