Húsvéti fonott kalács Stella konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 11% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
167g finomliszt607 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
117g tej65 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
1g só0 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
6 kcal
-
18g vaj131 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
60g főtt tojás93 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
Összesen
951
kcal
- 11% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
700g tej392 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
4g só0 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
110g vaj789 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
360g főtt tojás558 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
5705
kcal
- 11% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
43.5g finomliszt159 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
30.5g tej17 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
0.9g tejföl2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
4.8g vaj34 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
-
15.7g főtt tojás24 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
Összesen
249
kcal
- 11% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 338 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1072.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 206 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 333 mg
-
Nátrium 402 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 77 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 244 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 67 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 119 micro
-
Kolin: 254 mg
-
Retinol - A vitamin: 241 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 315 micro
Összesen
951
kcal
- 11% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 179.9 g
Zsír
-
Összesen 166.3 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 2025 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6436.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 477 mg
-
Kálcium 1233 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 274 mg
-
Foszfor 1998 mg
-
Nátrium 2414 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 835.5 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 461.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1466 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 400 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 717 micro
-
Kolin: 1524 mg
-
Retinol - A vitamin: 1444 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 49 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1889 micro
Összesen
5705
kcal
- 11% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 280.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
249
kcal
Hozzávalók
-
1 kg finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
7 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
1 ek tejföl
-
1 kk só
-
2.3 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
11 dkg vaj
-
6 db főtt tojás
Elkészítés
- A lisztet egy mély tálba átszitáljuk.
- 2 dl langyos tejben 1 kk cukor hozzáadásával a 3 dkg élesztőt belemorzsoljuk, és felfuttatjuk.
- A liszthez adjuk az1 tojássárgáját, 1 kk sót, a felfuttatott élesztős tejet, 2 ek cukrot, 1 ek tejfölt, 5 dkg felolvasztott vajat, 1 cs vaníliás cukrot, a maradék langyos tejet, és a rumaromából egy picit.
- Jól összegyúrjuk, és ha elválik az edénytől három részletben, 3 ek langyos, olvasztott vajat gyúrunk még hozzá. (A gyúrást én robotgéppel csináltam.) Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítva három egyforma cipóra osztjuk. A cipókat kezünkkel meghúzogatva rudakat sodrunk, ebből fonjuk meg a kalácsot.
- 6 tojást megfőzünk keményre, kihűtjük.
- Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, és a tojásokkal díszítjük.
- 1 tojássárgájával kenőtollal a kalácsot megkenjük.
- Addig sütjük a sütőben, amíg át nem sül.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x35x3
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 10954
- Feltöltés dátuma: 2012. április 18.
Ajánló
Akkor szeljük fel, amikor már meghűlt. Főtt sonkaszeletet a tetejére, egy kis majonnézes tormával megkenni, és friss- ropogós retekkel tálalhatjuk is a Húsvéti ünnepi reggelit.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- babakonyha:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Nagypénteken készítik. A kalács magyar parasztkonyha legrangosabb ünnepi tésztaétele. A kalács Jézus teste, a körbefont alak a töviskoszorút jelképezi, a tojás pedig termékenységi szimbólum. Régi népszokásban csak ünnepekkor készítettek kalácsot. Húsvétkor és Karácsonykor.