Hortobágyi húsos palacsinta Dacotától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A palacsintához
-
25g finomliszt91 kcal
-
31g szódavíz0 kcal
-
31g tej18 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g cukor7 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
3g vaj18 kcal
A töltelékhez és a szószhoz
-
63g csirke felsőcomb117 kcal
-
34 kcal
-
0 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
38g paradicsom7 kcal
-
13g paprika2 kcal
-
38g paradicsomlé6 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
6g habtejszín18 kcal
Összesen
442
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A palacsintához
-
200g finomliszt728 kcal
-
250g szódavíz0 kcal
-
250g tej140 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
20g vaj143 kcal
A töltelékhez és a szószhoz
-
500g csirke felsőcomb939 kcal
-
30g mangalica zsír271 kcal
-
0 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
300g paradicsomlé51 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
Összesen
3537
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A palacsintához
-
7.5g finomliszt27 kcal
-
9.4g szódavíz0 kcal
-
9.4g tej5 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
A töltelékhez és a szószhoz
-
18.9g csirke felsőcomb35 kcal
-
1.1g mangalica zsír10 kcal
-
0 kcal
-
10.2g vöröshagyma4 kcal
-
11.3g paradicsom2 kcal
-
3.8g paprika1 kcal
-
11.3g paradicsomlé2 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7.5g tejföl15 kcal
-
1.9g habtejszín6 kcal
Összesen
133
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 729.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 186 mg
-
Nátrium 386 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 210.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 315 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4354 micro
-
Lut-zea 229 micro
Összesen
442
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125.7 g
Zsír
-
Összesen 229.5 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5838.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 786 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 258 mg
-
Foszfor 1491 mg
-
Nátrium 3090 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 239.2 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 1681.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1329 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 338 mg
-
D vitamin: 134 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 286 micro
-
Kolin: 634 mg
-
Retinol - A vitamin: 1101 micro
-
α-karotin 320 micro
-
β-karotin 2521 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 34830 micro
-
Lut-zea 1828 micro
Összesen
3537
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 220.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 95 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1314 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
A palacsintához
A töltelékhez és a szószhoz
-
2 ek mangalica zsír
-
1 kávéskanál füstölt pirospaprika
-
3 közepes db vöröshagyma
-
3 közepes db paradicsom
-
1 teáskanál só
-
bors ízlés szerint
-
3 db babérlevél
-
2 dl tejföl
-
0.5 dl habtejszín
Elkészítés
A palacsintához
- A tojásokat a sóval habosra keverjük.
- Beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a cukrot, kicsit összedolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet és a szódát.
- Teljesen csomómentesre keverjük, és hozzákeverjük az olvasztott vajat is. 2 órán át hűtőben pihentetjük.
- A maradék 2 deka vajat felolvasztjuk, és vékony palacsintákat sütünk belőle. Ebből az adagból 8 palacsinta lesz, ha beleszámoljuk az első, kötelezően elszakadós darabot is.
A töltelékhez és a szószhoz
- A hagymát apróra vágjuk. A zsírt megolvasztjuk, és hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk.
- Hozzátesszük a füstölt pirospaprikát, és 1-2 percig kevergetjük.
- Rátesszük a megmosott csirkecombokat, hozzáadjuk a babérlevelet. Lefedjük, és kis lángon elkezdjük főzni.
- Közben felvágjuk a paradicsomot és a paprikát, hozzáadjuk, és lefedve még 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a sót és a borsot is.
- Ha a zöldségek készre főttek, hozzáöntjük a paradicsomlevet, és lefedve még kb. 20 percig főzzük. Közben ellenőrizzük, hogy megfőttek-e a combok.
- Ha már puhák, kivesszük őket a lábosból. Botmixerrel homogenizáljuk az egész szószt, amíg teljesen krémes lesz.
- A tejfölt kikeverjük, majd hozzáadunk egy kanállal a forró szószból, és azzal is elkeverjük. Visszaöntjük a szószba (a hőkiegyenlítés miatt nem lesz pöttyös) és elkeverjük. Hozzácsurgatjuk a tejszínt, megvárjuk, míg újraforr, és elzárjuk a gázt.
- A húsról leszedjük a csontokról, és apróra vágjuk. Ez egy ronda, melós rész keressünk hozzá partnert!
- 2-3 ek szószt a kockára vágott húshoz adunk, majd jól elkeverjük.
- Fogunk egy palacsintát, középre halmozunk pár kanállal a töltelékből. Két végét behajtjuk, majd feltekerjük. Egy kivajazott tepsibe tesszük, majd ugyanígy teszünk a többi palacsintával is.
- Ha kész, teszünk rá még bőven szószt, úgy, hogy kb. 2 dl maradjon a tálaláshoz is.
- 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük.
- Ha kész, maradék szósszal és tejföllel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 560
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 56523
- Feltöltés dátuma: 2015. október 01.
Ajánló
Ebből az adagból 8 szaftos palacsinta lesz. Előételként 8 főre elég, főételnek 4 adag.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Dacota
536 recept
Mindenki ismeri a hortobágyi húsos palacsintát - az étel, aminek jó a koncepciója, de valahogy mégis iszonyúan el tudják rontani. Ez a recept viszont tökéletes - szerintem legalábbis. :)