r
Nosalty Logó

Hortobágyi húsos palacsinta Audrey-tól

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Audrey
Hortobágyi húsos palacsinta Audrey-tól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A palacsintatészta

A töltelék és szaft

Összesen 828 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A palacsintatészta

A töltelék és szaft

Összesen 3309 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A palacsintatészta

A töltelék és szaft

Összesen 130 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    235 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1486.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    516 mg
  • Nátrium
    583 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    216 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    174 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 828 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    183.3 g

Zsír

  • Összesen
    110.3 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    941 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5947.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    980 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    2065 mg
  • Nátrium
    2332 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    375 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1435.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    584 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    54 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    297 micro
  • Kolin:
    862 mg
  • Retinol - A vitamin:
    518 micro
  • α-karotin
    118 micro
  • β-karotin
    696 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    984 micro
Összesen 3309 kcal
  • 9% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    101 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

A palacsintatészta

A töltelék és szaft

Elkészítés

A palacsintatészta

  1. Keverjük be a palacsintatésztát a szokásos módon, csak cukor nélkül: ehhez először felverjük a két tojást és a liszttel, sóval, valamint kevés tejjel keverjük csomómentesre. Azután fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet, végül annyi buborékos ásványvizet (szódát), amennyi szükséges a kellő folyós állag eléréséhez. Mivel ehhez kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, lehet kicsit sűrűbb a tészta.
  2. Hagyjuk állni legalább 15 percet, amíg feltesszük a pörköltet.
  3. Miután felraktuk a pörköltet az alábbiak szerint, süssük ki a palacsintákat ne túl vékonyra (kb. 10 darab lesz belőle). Amíg puhul a hús, elkészülünk vele.

A töltelék és szaft

  1. A felaprított hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, majd húzzuk le a tűzről, és hintsük meg pirospaprikával. Keverjük hozzá a darált húst, pirítsuk kis ideig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje (legalább 3 dl), mert az a cél, hogy sok szaftja, leve legyen. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, paprikát (ezek akár ki is hagyhatóak, ha nincs otthon, én sem mindig teszek bele), fokhagymát, piros aranyat, köményt, sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.
  2. A szaft kétharmadát öntsük egy külön edénybe (egy kevés maradjon a húson). A visszamaradt pörkölthöz keverjünk hozzá a tejfölből 1 dl-t, és pároljuk még tovább egy kicsit, hogy krémes állagú legyen.
  3. A leöntött szaftot habarjuk be a megmaradt 2 dl tejföllel, liszttel, kevés vízzel és főzzük fel.
  4. Amint elkészült minden, töltsük meg a palacsintákat (kb. 2 ek töltelék egy palacsintába), és tetszés szerint tekerjük fel vagy hajtogassuk téglalap, háromszög alakúra. A feltekert palacsintákat locsoljuk meg a tejfölös szafttal.
  5. További tejfölt kínálhatunk hozzá tálaláskor.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9941
  • Feltöltés dátuma: 2013. december 09.

Ajánló

Többnyire előételként találkozunk vele, de szerintem főételként is megállja helyét.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Hortobágyi palacsinta szülőhazája Debrecen, mégpedig az Aranybika szálló, ugyanis ott szolgálták fel elsőként ezt az ételt, ezzel a fantázianévvel. Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsintának ma már rengeteg változata él. Sok helyen a megmaradt csirkepaprikás pörkölt lényegül át töltelékké, de a hús megválasztása mellett az ízesítéssel is variálhatjuk ízlésünknek megfelelően, vagy szaft helyett van akik kirántják.   Mindenki maga döntse el, melyik a kedvence, számunkra ez a változat a legfinomabb, és azért is szeretem, mert gyorsan és egyszerűen elkészül.

Hozzávalók

A palacsintatészta

A töltelék és szaft

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...