Hortobágyi húsos palacsinta Audrey-tól
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Audrey
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
A palacsintatészta
-
28g tojás35 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g tej56 kcal
-
25g ásványvíz0 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelék és szaft
-
125g borjúhús146 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
0 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
0 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
75g víz0 kcal
Összesen
828
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
A palacsintatészta
-
110g tojás138 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
400g tej224 kcal
-
100g ásványvíz0 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelék és szaft
-
500g borjúhús585 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
0 kcal
-
4g paprikakrém0 kcal
-
0 kcal
-
15g disznózsír135 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
300g víz0 kcal
Összesen
3309
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
A palacsintatészta
-
4.3g tojás5 kcal
-
15.8g finomliszt57 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
3.9g ásványvíz0 kcal
-
0.2g só0 kcal
A töltelék és szaft
-
19.7g borjúhús23 kcal
-
7.1g vöröshagyma3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.9g paradicsom1 kcal
-
3.9g tv-paprika1 kcal
-
0 kcal
-
0.2g paprikakrém0 kcal
-
0 kcal
-
0.6g disznózsír5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11.8g tejföl23 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
11.8g víz0 kcal
Összesen
130
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.8 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 235 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1486.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 245 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 516 mg
-
Nátrium 583 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 358.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 216 mg
-
Retinol - A vitamin: 129 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 246 micro
Összesen
828
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 183.3 g
Zsír
-
Összesen 110.3 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 941 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5947.7 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 980 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 2065 mg
-
Nátrium 2332 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 375 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1435.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 584 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 54 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 297 micro
-
Kolin: 862 mg
-
Retinol - A vitamin: 518 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 696 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 984 micro
Összesen
3309
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 101 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
130
kcal
Hozzávalók
A palacsintatészta
-
2 db tojás
-
40 dkg finomliszt
-
4 dl tej
-
1 kk só
A töltelék és szaft
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 db paradicsom
-
1 db tv-paprika
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 csipet őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 csapott ek finomliszt
Elkészítés
A palacsintatészta
- Keverjük be a palacsintatésztát a szokásos módon, csak cukor nélkül: ehhez először felverjük a két tojást és a liszttel, sóval, valamint kevés tejjel keverjük csomómentesre. Azután fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet, végül annyi buborékos ásványvizet (szódát), amennyi szükséges a kellő folyós állag eléréséhez. Mivel ehhez kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, lehet kicsit sűrűbb a tészta.
- Hagyjuk állni legalább 15 percet, amíg feltesszük a pörköltet.
- Miután felraktuk a pörköltet az alábbiak szerint, süssük ki a palacsintákat ne túl vékonyra (kb. 10 darab lesz belőle). Amíg puhul a hús, elkészülünk vele.
A töltelék és szaft
- A felaprított hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, majd húzzuk le a tűzről, és hintsük meg pirospaprikával. Keverjük hozzá a darált húst, pirítsuk kis ideig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje (legalább 3 dl), mert az a cél, hogy sok szaftja, leve legyen. Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, paprikát (ezek akár ki is hagyhatóak, ha nincs otthon, én sem mindig teszek bele), fokhagymát, piros aranyat, köményt, sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.
- A szaft kétharmadát öntsük egy külön edénybe (egy kevés maradjon a húson). A visszamaradt pörkölthöz keverjünk hozzá a tejfölből 1 dl-t, és pároljuk még tovább egy kicsit, hogy krémes állagú legyen.
- A leöntött szaftot habarjuk be a megmaradt 2 dl tejföllel, liszttel, kevés vízzel és főzzük fel.
- Amint elkészült minden, töltsük meg a palacsintákat (kb. 2 ek töltelék egy palacsintába), és tetszés szerint tekerjük fel vagy hajtogassuk téglalap, háromszög alakúra. A feltekert palacsintákat locsoljuk meg a tejfölös szafttal.
- További tejfölt kínálhatunk hozzá tálaláskor.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9950
- Feltöltés dátuma: 2013. december 09.
Ajánló
Többnyire előételként találkozunk vele, de szerintem főételként is megállja helyét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Audrey
71 recept
A Hortobágyi palacsinta szülőhazája Debrecen, mégpedig az Aranybika szálló, ugyanis ott szolgálták fel elsőként ezt az ételt, ezzel a fantázianévvel. Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsintának ma már rengeteg változata él. Sok helyen a megmaradt csirkepaprikás pörkölt lényegül át töltelékké, de a hús megválasztása mellett az ízesítéssel is variálhatjuk ízlésünknek megfelelően, vagy szaft helyett van akik kirántják. Mindenki maga döntse el, melyik a kedvence, számunkra ez a változat a legfinomabb, és azért is szeretem, mert gyorsan és egyszerűen elkészül.