r
Nosalty Logó

Hideg tökleves

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dávid
Hideg tökleves
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

401
Kalória
4.7g
Fehérje
20.9g
Szénhidrátok
33.9g
Zsír
274.4g
Víz
69.4g
Koleszterin
3.4g
Rost
8.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 401 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1603 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 72 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    352 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    274.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    209 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    521 micro
Összesen 401 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    18.8 g

Zsír

  • Összesen
    135.7 g
  • Telített zsírsav
    57 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2615.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    412 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    546 mg
  • Nátrium
    1410 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.4 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1097.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    835 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    207 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    125 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    792 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2083 micro
Összesen 1603 kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 72 kcal

Elkészítés

  1. A gyalult tököt besózzuk, majd állni hagyjuk.
  2. Közben felaprítjuk a hagymát, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
  3. A sózott tököt alaposan kinyomkodjuk, és a hagymához adjuk, kevés fehérborssal ízesítjük, majd az egészet felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a kaprot is. Az egészet addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
  4. Ezután kivesszük a kaprot, és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. A tejszínt egy tálba öntjük, és apránként kanalazunk hozzá a forró levesből, majd minden kanál leves után alaposan átkeverjük. A lényeg, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a tejszín és a leves.
  6. A langyos tejszínt hozzáöntjük a leveshez, és habverővel alaposan elkavarjuk, majd hozzáadjuk a kovászos uborka lét is, hogy kellően savanykás legyen. Egyet rottyantunk rajta, és már kész is.
  7. Olívaolajjal vagy tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk. (Én még kevés vadvirágos tengeri sóval is megszórtam, hogy csinosabb legyen, de ez ugye nem kötelező...)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc

Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket szereti, az ebben sem fog csalódni! Amennyiben kovászos uborka lé helyett ecettel készítjük, akkor ajánlatos már az elején a sóval együtt a tököt meglocsolni az ecettel!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Andalúz gazpacho selymesen

Spanyolország-szerte nagyon népszerű nyáron ez a jéghidegen kínált paradicsomkrémleves, a gazpacho azonban elsősorban Andalúzia védjegye. Nagy vita tárgyát képezi, hogy pontosan mi ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!