Hideg tökleves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g közönséges tök34 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
100g zöldség alaplé7 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
5g kapor2 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
0 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Összesen
401
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1000g közönséges tök135 kcal
-
0g só0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
400g zöldség alaplé28 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
21g kapor9 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
100g kovászosuborka-lé0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
Összesen
1603
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
45.1g közönséges tök6 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
18g zöldség alaplé1 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
13.5g burgonya8 kcal
-
0.9g kapor0 kcal
-
11.3g habtejszín33 kcal
-
4.5g kovászosuborka-lé0 kcal
-
1.4g olívaolaj13 kcal
Összesen
72
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 33.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 653.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 352 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 274.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 209 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 52 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 521 micro
Összesen
401
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 135.7 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2615.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 412 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 231 mg
-
Foszfor 546 mg
-
Nátrium 1410 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.4 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1097.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 835 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 207 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 792 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2083 micro
Összesen
1603
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
72
kcal
Hozzávalók
-
1 kg közönséges tök
-
só ízlés szerint
-
3 ek olívaolaj
-
1 közepes db vöröshagyma
-
fehér bors ízlés szerint
-
3 közepes db burgonya
-
3 szál kapor
-
2.5 dl habtejszín
Elkészítés
- A gyalult tököt besózzuk, majd állni hagyjuk.
- Közben felaprítjuk a hagymát, és kevés olívaolajon megpirítjuk.
- A sózott tököt alaposan kinyomkodjuk, és a hagymához adjuk, kevés fehérborssal ízesítjük, majd az egészet felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a kaprot is. Az egészet addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.
- Ezután kivesszük a kaprot, és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.
- A tejszínt egy tálba öntjük, és apránként kanalazunk hozzá a forró levesből, majd minden kanál leves után alaposan átkeverjük. A lényeg, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a tejszín és a leves.
- A langyos tejszínt hozzáöntjük a leveshez, és habverővel alaposan elkavarjuk, majd hozzáadjuk a kovászos uborka lét is, hogy kellően savanykás legyen. Egyet rottyantunk rajta, és már kész is.
- Olívaolajjal vagy tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk. (Én még kevés vadvirágos tengeri sóval is megszórtam, hogy csinosabb legyen, de ez ugye nem kötelező...)
- Receptkönyvben: 228
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 19679
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket szereti, az ebben sem fog csalódni! Amennyiben kovászos uborka lé helyett ecettel készítjük, akkor ajánlatos már az elején a sóval együtt a tököt meglocsolni az ecettel!