Hideg eperleves mandulás túróbonbonokkal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pikács Árpád
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
túrógombóc
-
31g tej18 kcal
-
6g búzadara23 kcal
-
19g tehéntúró28 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
13g mandula74 kcal
eperleves
-
125g eper38 kcal
-
250g víz0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
8g bazsalikom2 kcal
-
10g tejföl20 kcal
Összesen
280
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
túrógombóc
-
250g tej140 kcal
-
50g búzadara180 kcal
-
150g tehéntúró221 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g mandula590 kcal
eperleves
-
1000g eper301 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
80g tejföl158 kcal
Összesen
2228
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
túrógombóc
-
6.4g tej4 kcal
-
1.3g búzadara5 kcal
-
3.9g tehéntúró6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
1g tejföl2 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
2.6g mandula15 kcal
eperleves
-
25.8g eper8 kcal
-
51.6g víz0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
1.5g bazsalikom0 kcal
-
2.1g tejföl4 kcal
Összesen
58
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 479.4 g
-
Cink 49 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 389.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 23 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 248 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 455 micro
Összesen
280
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.4 g
Zsír
-
Összesen 95 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3834.9 g
-
Cink 396 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 1097 mg
-
Vas 310 mg
-
Magnézium 494 mg
-
Foszfor 1188 mg
-
Nátrium 302 mg
-
Réz 17 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 289.9 g
-
Cukor 209 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 3118.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 317 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 572 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 271 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 38 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 181 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 359 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1985 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3641 micro
Összesen
2228
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 2.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 98.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
58
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
túrógombóc
- A tejből és a grízből tejbegrízt főzünk, kb. 50 gramm cukorral édesítjük és belekaparjuk egy vaníliarúd magjait is. A cukrot érdemes csak a végén hozzáadni, így biztosan nem ég le a tejbegríz. Amikor kész, hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt grízhez adjuk a túrót, hozzáreszeljük egy citrom héját, jöhet bele kevés tejföl, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
- A szeletelt mandulát száraz serpenyőben lepirítjuk úgy, hogy közben cukorral (kb. 50g) folyamatosan, apránként meg-megszórjuk, így karamellizálva azt. Érdemes a pirításhoz hozzáadni a levesből hátramaradt fűszereket is, így még intenzívebb íze lesz az ételünknek.
- A masszából bevizezett vagy kesztyűs kézzel dióméretű golyóbisokat gyúrunk, amiket aztán meghempergetünk a pirított mandulában.
eperleves
- A leveshez a fagyasztott epret forrázzuk, nem főzzük, hiszen egy nagyon lédús gyümölcsről van szó, amiből kár lenne főzéssel kiűzni az ízeket és a színt. A forrázóvizet (kb. 1,5 liter) a cukorral és kevés sóval ízesítjük, majd forralni kezdjük.
- Közben egy kis forralóba teszünk némi vizet (kb. 0,5 litert), ebbe jöhet bele a szegfűszeg, a fahéj és a vaníliarúd a túrógombócból megmaradt, kikapart héja. A fűszeres vízből ezután redukciót készítünk, azaz folyamatosan forraljuk, amíg a folyadék fele elpárolog.
- A leredukált, fűszeres vizet egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a nagyobb lábasban lévő vízhez, majd beletesszük a fagyasztott epret is. Hagyjuk benne ázni legalább negyed órát, amíg kiolvad az eper és ezáltal lehűl a víz.
- Az epret ezután alaposan összeturmixoljuk a forrázóvízzel és adunk hozzá ízlés szerint bazsalikomot is.
- Tálaláshoz először a túrógombócokat helyezzük a tányérok aljára, eköré öntjük a leturmixolt eperlevest. Tejfölpettyekkel és bazsalikomlevelekkel díszítjük.
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1576
- Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 15.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
15 recept
A legújabb Árpi keni-vágja epizódban Pikács Árpi egy üdítő, könnyed eperlevessel lepett meg minket, amit pirított mandulába forgatott túróbonbonokkal tálalt. A leves elkészítése egyáltalán nem nehéz, ugyanakkor nagyon trükkös, praktikákkal teli az a mód, ahogy Árpi állítja össze, így rengeteget tanulhatunk tőle. Bár krémlevesről van szó, a gyümölcsöt nem főzzük, hanem forrázzuk, a végeredmény pedig nem a megszokott, tejszínes-krémes leves, hanem egy sokkal letisztultabb, ízesebb gyümölcslé, amit a tejfölpettyek és a ropogós, ízes, túrós gombócok egészítenek ki egy teljese egésszé. Az egészben pedig az a legjobb, hogy kimondottan fagyasztott gyümölcsből érdemes készíteni, így pedig egész évben élvezhetjük, nem csak eperszezonban!