Házi leveles tészta édes és sós töltelékkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
50g margarin359 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
1g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
A kolbászos (sonkás) töltelékhez
-
3g vaj18 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
8g kolbász38 kcal
-
3g pizzaszósz1 kcal
-
29 kcal
Összesen
792
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
600g margarin4302 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
300g víz0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
15g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
A kolbászos (sonkás) töltelékhez
-
30g vaj215 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
300g tej168 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g kolbász452 kcal
-
30g pizzaszósz16 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
Összesen
9490
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 34% Zsír
A tésztához
-
24.3g margarin174 kcal
-
6.1g finomliszt22 kcal
-
24.3g finomliszt88 kcal
-
6.1g margarin44 kcal
-
12.2g víz0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
A kolbászos (sonkás) töltelékhez
-
1.2g vaj9 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
12.2g tej7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4.1g kolbász18 kcal
-
1.2g pizzaszósz1 kcal
-
4.1g trappista sajt14 kcal
Összesen
384
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 59.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1089.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 831 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 562 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 529 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 388 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
792
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.5 g
Zsír
-
Összesen 716.4 g
-
Telített zsírsav 168 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 311 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 188 g
-
Koleszterin 368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13076 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 294 mg
-
Kálcium 1196 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 1358 mg
-
Nátrium 9967 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 616 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 634.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6740 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 69 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 704 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 255 micro
-
Kolin: 337 mg
-
Retinol - A vitamin: 6352 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4651 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 384 micro
Összesen
9490
kcal
- 7% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 34% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 29 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 529.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 404 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 273 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 257 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
384
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg finomliszt
-
60 dkg finomliszt
-
1 ek ecet
-
15 g só
A kolbászos (sonkás) töltelékhez
-
3 dkg vaj
-
3 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
1 kávéskanál só
-
1 késhegynyi bors
-
1 csipet szerecsendió
-
2 ek pizzaszósz
Elkészítés
A tésztához
- Gyorsan összegyúrjuk a 60 dkg margarint vagy vajat a 15 dkg liszttel, majd egy fólia segítségével (folpack) tégla alakúra formázzuk ezt a tésztát. Becsomagoljuk a fóliába, és a hűtőbe tesszük. Lehetőleg legyen minél laposabb a tészta, de azért a hűtőben férjen el.
- A másik adag tészta úgy készül, hogy a 60 dkg lisztet összegyúrjuk 15 dkg vajjal vagy margarinnal, és apránként adagolva hozzáadjuk a sós-ecetes langyos vizet. Jól kidolgozzuk, és ezt a tésztát is a hűtőbe tesszük még fél órára (letakarva).
- A pihentetés után a nagyobb adag tésztát kinyújtjuk olyan formájúra, mint egy négy szirmú virág, vagyis alul-felül és balról-jobbról legyen 4 kilógó része, hogy könnyen be tudjuk csomagolni a jól lehűtött vajas tésztát mind a négy irányból. Ha jól bebugyoláltuk, a nyújtófával finoman ütögetve lapítgassuk el egy kicsit.
- Nyújtsuk ki egy nagy fekvő téglalapra, gondolatban függőlegesen osszuk fel három egyenlő részre, ezután a bal oldali részt a középsőre, a jobb oldali részt mindkettőre ráhajtjuk. Ez a szimpla hajtogatás. Közben a lisztet mindig seperjük le a tésztáról.
- Fordítsuk úgy a tésztát, hogy a téglalap hosszabb oldala felénk legyen. Újra nyújtsuk ki egy nagy téglalapra, de most gondolatban osszuk négy egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt és a jobb oldali részt is hajtsuk be a közepéig, hogy a tésztaszélek találkozzanak, majd az egyik kettős rétegű tésztát a másikra hajtsuk rá. Így olyan lesz majd, mint egy csukott könyv. Ez a dupla hajtogatás. (Közben mindig gondosan söpörjük le egy kis ecsettel vagy kenőtollal a lisztet a tésztáról!)
- Pihentessük a tésztát a hűtőben fél óráig. (Gondosan becsomagolva, hogy ne száradjon ki.) A félórás pihentetés után ismételjük meg még egyszer a szimpla és a dupla hajtogatást. Újabb hűtés következik. (A hűtések ideje alatt el tudjuk készíteni a töltelékeket.)
- Nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg bármilyen töltelékkel, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, tojással megkenve, a sós töltelékeseket sajttal megszórva süssük meg kb. 12 perc alatt a legforróbb sütőben (220-230 fokon). Tehetünk egy edénybe vizet a sütő aljába, így gőzös sütőben még szebb és finomabb lesz a sütemény, de enélkül is nagyon jó lesz az eredmény. Közben ne nyitogassuk a sütőt, mert akkor összeesik a tésztánk!
A kolbászos (sonkás) töltelékhez
- Készítsünk besamelt a vajból, lisztből és a tejből. (A vajban pirítsuk meg a lisztet, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel.) Állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Utána ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Kihűtjük.
- A kolbászt vagy sonkát apró kis kockákra vágjuk, belekeverjük a kihűtött krémbe. Ízesítjük még reszelt sajttal és 2 evőkanál pizzakrémmel.
- Ezzel a krémmel töltjük meg a sós töltelékes leveles párnácskákat. A kinyújtott tészta egyik felére 5-6 centiméterenként kis halmokat rakunk a krémből. A kimaradó tésztarészeket vékonyan megkenjük felvert tojással, ez ragasztja majd össze a tésztát, hogy ne folyjon ki a töltelék. Vigyázzunk, hogy csak kevés tojást használjunk, mert a tészta szélén lefolyó tojás nem engedi felemelkedni a tésztát!
- Hajtsuk rá a tészta másik felét a töltelékes részre. Kicsit nyomkodjuk össze légmentesen a tésztát a töltelékek közötti részeken. Pizzavágóval, derelyevágóval vagy késsel vágjuk kis négyzetekre a töltött tésztát.
- A szilvalekvárral ugyanígy megtölthetjük. De készíthetünk csokikrémes, bármilyen lekváros vagy akár kakaós tölteléket is.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 40030
- Feltöltés dátuma: 2014. március 18.
Ajánló
Ezzel a tésztával készülhet még házi krémes, francia krémes, habroló, kakaós csiga stb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Bjkata
96 recept
A házi leveles tészta készítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek első olvasásra gondolnánk. Főleg annak, aki már látta élőben, a tévében vagy videón, hogy hogyan kell hajtogatni. A receptemben megadott mennyiség dupla adag, mert felét le szoktam fagyasztani, hogy mindig legyen egy kis tartalék leveles tészta a fagyasztóban olyan napokra, amikor nincs idő a tészta elkészítésére, csak a gyors sütésre. (Az interneten is több olyan videót lehet találni, ami bemutatja a leveles tészta készítésének módját lépésről lépésre.)