Házi csirkecurry 4. - alap
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
200g csirkecomb223 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
6 kcal
-
225g paradicsom41 kcal
-
18g ghee125 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
800g csirkecomb890 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
25 kcal
-
900g paradicsom162 kcal
-
70g ghee502 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
39.8g csirkecomb44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.6g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0 kcal
-
0g garam masala0 kcal
-
0 kcal
-
0g curry por0 kcal
-
1.5g sűrített paradicsom1 kcal
-
44.8g paradicsom8 kcal
-
3.5g ghee25 kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.2 g
Zsír
-
Összesen 31.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 484.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 331.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 249 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 229 micro
-
β-karotin 1106 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 7947 micro
-
Lut-zea 374 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.8 g
Zsír
-
Összesen 125.4 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 537 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1938.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 80 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 975 mg
-
Nátrium 430 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1327.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 996 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 90 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 275 mg
-
Retinol - A vitamin: 586 micro
-
α-karotin 918 micro
-
β-karotin 4424 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 31786 micro
-
Lut-zea 1494 micro
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 96.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 220 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1583 micro
-
Lut-zea 74 micro
Hozzávalók
-
80 dkg csirkecomb
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
3 dkg sűrített paradicsom
Elkészítés
- A csirkecombokat daraboljuk fel, kissé sózzuk, borsozzuk meg őrölt színesborssal.
- Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a ghí-t. Belerakjuk a vöröshagymát, közepes lángon kevergetve, süssük aranybarnára. Ekkor rakjuk bele a gyömbért és a fokhagymát, süssük egy percig, majd ha ez megvan, szórjuk bele az összes többi fűszert a paprika kivételével, és süssük 30 mp-ig.
- Rakjuk bele a csirkecombokat, és süssük 4-5 percig, átforgatva, hogy mindenhol egy kissé süljön meg. Húzzuk félre a tűzról, szórjuk rá a pirospaprikát, és forgassuk át.
- Tegyük vissza a tűzre, öntsük rá a paradicsomkonzervet, a paradicsomsűrítményt és kb. 2 dl vizet, hogy a szaftos folyadék lepje el a combokat éppen. (Amennyiben nem konzervet használunk, akkor a paradicsomkockákat, és még kb. 3 dl vizet, valamint 2 ek paradicsomsűrítményt tegyünk bele.) Keverjük át, hagyjuk felfőni, s amikor felfőtt, akkor alacsony tűzre téve, lefedve főzzük kb. 30-40 percig, amíg meg nem puhul.
- Ekkor vegyük le a fedelét, és süssük le róla a vizet, amennyiben még maradt rajta. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
- Főtt basmati rizzsel vagy citromos rizzsel tálalhatjuk.
- Receptkönyvben: 514
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 44164
- Feltöltés dátuma: 2011. március 28.
Ajánló
Egy kis finom ebéd vagy vacsora. Vagy ha meg akarjuk lepni a barátainkat egy vendégség alkalmával, higgyétek el, tuti siker!:) Eszter citromos rizsét, vagy csak egyszerű főtt rizst ajánlok hozzá elsőre. Később, majd ha vérszemet kap az ember, jöhet mindenféle chappati, naan és raita...:) Természetesen a fűszerekkel egy időben egy-két chili apróra vágva belekerülhet, csak én elhagytam, mivel gyereknek is készült az étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Ez a recept Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából című, nagyon hasznos kis könyvből származik. Mr Smith vidékre utazott, s gondoltam meglepem valami finomsággal, s egy kis csirkecurry-t készítettem neki, Eszter citromos rizsével együtt. Erről jut eszembe, egyszer láttam egy tévéműsort, valamelyik ismeretterjesztő csatornán Indiáról, s ebben a műsorban azt mutatták be, hogy milyen az ebéd kiszállítási rendszer ott, abban az óriás országban, ahol emberek milliói mennek nap mint nap munkába, akár messze a lakóhelyüktől. S hogy ilyenkor se kelljen nélkülözni a házi kosztot, a feleségek otthon főznek, mikor már a férjük elment, s reggel 8-9 körül feladják ételhordóban felcímkézve az ebédet. S abban az őrült, számunkra kaotikus rendszerben, minden egyes férj megkapja ebédre a hazait tartalmazó hordozóedényét, légyen bárhol, mezőn akárhol. Elképesztő volt látni, komolyan mondom! Ahogyan össze voltak kordinálva a dolgok, az "átszállások" a kihordás, minden. S ráadásul az is hihetetlen, hogy nekik ez még mindig olcsóbb, mint egy helyi kifőzde... Hiába, India egy nagy kavalkád a mi szemszögünkből, egy színes forgatag. (A szamszára szó értelmét egy pillanat alatt megérti, megéli ott az ember...:)) Ezt a színes ízkavalkádot az ételeik is tükrözik, s ezt nagyon szeretem benne. Fűszeres, illatos, színes, legyen az bármi, desszert, húsétel vagy a legfőbb, a zöldségfélék. A fenti recept egy egyszerű alapcurry, amivel érdemes kezdeni minden indiai étellel barátkozó háziasszony számára, mert könnyű elkészíteni, s a curry-k nagy része ezen alapul. Később jöhetnek aztán a bonyolultabb receptek, mert ez tuti sikerélményt ad az embernek. Azért házi az elnevezése, mert minden háznál más és más fűszerek kerülnek bele, ki lehet egészíteni, fel lehet benne cserélni fűszereket az indiai ízvilág szerint, s mégis curry-t kapunk eredményül. A húst fel lehet cserélni másféle húsra, vagy akár zöldségre is, felkockázott vegyes zöldséget javasol Camellia Panjabi. Szóval végezetül csak azt tudom javasolni, bátran merjünk belefogni, nem nehezebb, mint egy pörkölt elkészítése!:)