r
Nosalty Logó

Hatrakott

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ze(n)derta
Hatrakott
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 556 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 6651 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Összesen 254 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    196 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 556 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.8 g

Zsír

  • Összesen
    248.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    794 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3755.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    1364 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1085 mg
  • Nátrium
    814 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    958 g
  • Cukor
    452 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    334.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2355 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    167 micro
  • K vitamin:
    235 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2223 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1560 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1043 micro
Összesen 6651 kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 254 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése:
  2. A tésztához a lisztetegynagyobb tálbanelkeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. A meglangyosított tejbe pici cukrot keverünk és felfuttatjuk benne a szalalkálit.
  4. A lisztbe beleütjük az egész tojásokat és a tojássárgákat (a tojásfehérjét félretesszük a mázhoz), majd a felfuttatott szalalkálival rugalmas tésztát gyúrunk (ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá).
  5. A tésztát 6 részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkánmindegyiket kb. 30x40 cm-es vékony lappá sodorjuk.
  6. A tepsi hátoldalát jól letisztítjuk, és a kibontott Rama-t megfogva gyengén bekenjük. A sodrófa segítségével rátesszük a tésztákat.
  7. Előmelegített 200 C-os sütőben egyesével aranysárgára sütjük, és egy másik gyúrótáblán egymásra rétegezzük.
  8. Krém elkészítése:
  9. A kristálycukrot az ecettel (nem vicc, tényleg kell bele! ettől nem keményedik meg a karamell, így könnyebb vele dolgozni) és a vízzel egy zománcozott lábasban a tűzre tesszük.
  10. Folyamatosan kevergetve aranybarnára karamellizáljuk. (A cukor először gyöngyözve forrni kezd, majd csak fokozatosan kezd megpirulni, miközben a víz elpárolog.)
  11. Ezután óvatosan felöntjük 7 dl tejjel, közben kevergetjük, hogy minél hamarabb elolvadjon a karamell.
  12. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a lisztet és amikor a karamell már teljesen felolvadt, belekeverjük, és sűrűre főzzük.
  13. A tűzről levéve hozzáadjuk a kis kockákra vágott margarint, és néha-néha megkeverve hagyjuk kicsit hülni.
  14. Nem kell teljesen kihűteni, hanem még melegében a tésztalapok közé kenjük. A tetejére pedig elkészítjük a mázat.
  15. Máz elkészítése:
  16. A lábasba, amiben a krémet készítettük vizet teszünk, és felrakjuk a tűzre forrni. (Így legalább mosogatni is könnyebb lesz ;-)
  17. A tojásfehérjét egy fém tálba tesszük, és habverővel verni kezdjük, majdfokozatosan belekeverjük a porcukrot, sót és citromlevet.
  18. Amikor a víz már forr,mérsékeljük a lángot és a gőz fölött (fontos, hogy a tál ne érjen bele avízbe!) addig verjük a tojásfehérjét, amíg kemény és csillogó nem lesz.
  19. Akkor kész a máz, ha a habverővel ki tudjuk emelni a tálból, és nem folyik le róla.
  20. A tésztánkat ezzel a mázzal vonjuk be, és a kés lapjával "hullámokat" formázunk rajta.
  21. Legalább 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára hideg helyre tesszük, hogy a krém megszilárduljon és a máz megkössön, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 826
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 163141
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 04.

Ajánló

 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hatrakott
ze(n)derta 188 recept

Na, ez egy amolyan igazi nagymama-sütemény. Már a századfordulón (és itt nem a XXI. századra gondolok!) is sütötték ezt a receptet, természetesen akkor még margarin nem lévén a tésztához zsírt használtak, és szerintem csak főzött krémmel töltötték (egyébként úgy is nagyon finom, ha nincs otthon Rama). Szörnyen bonyolultnak tűnik így olvasva is, de csak ici-pici bátorság kell az első alkalommal ;-) Születésnapja lévén Öcsédnek sok-sok boldogságot kívánok, és álljon itt az ő nagyon-nagy kedvence. Isten éltesse sokáig!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...