Halloweeni agytorta
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tortaalap
-
8g vaj54 kcal
-
22 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
2 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
15g író6 kcal
-
0g almaecet0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Cukorszirup
Vajas meringue-krém
-
17g cukor65 kcal
-
10g víz0 kcal
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
Összeállítás
-
83g marcipán385 kcal
-
8g málnalekvár23 kcal
-
2g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tortaalap
-
90g vaj645 kcal
-
30g napraforgó olaj265 kcal
-
225g cukor871 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
23 kcal
-
0g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
180g író72 kcal
-
0g almaecet0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Cukorszirup
Vajas meringue-krém
-
200g cukor774 kcal
-
120g víz0 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
225g vaj1613 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
Összeállítás
-
1000g marcipán4620 kcal
-
100g málnalekvár278 kcal
-
24g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tortaalap
-
3.1g vaj22 kcal
-
9 kcal
-
7.8g cukor30 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
6.9g finomliszt25 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
6.2g író2 kcal
-
0g almaecet0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
Cukorszirup
Vajas meringue-krém
-
6.9g cukor27 kcal
-
4.1g víz0 kcal
-
5.5g tojásfehérje3 kcal
-
7.8g vaj56 kcal
-
0.1g vaníliaaroma0 kcal
Összeállítás
-
34.5g marcipán159 kcal
-
3.4g málnalekvár10 kcal
-
0.8g víz0 kcal
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 42.5 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 87 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110.7 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 62.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 131.2 g
Zsír
-
Összesen 510.3 g
-
Telített zsírsav 178 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 1045 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2356.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 426 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 156 mg
-
Foszfor 760 mg
-
Nátrium 858 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1327.8 g
-
Cukor 1110 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 750.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2335 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 81 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 409 mg
-
Retinol - A vitamin: 2292 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 500 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 527 micro
- 5% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Hozzávalók
Tortaalap
-
90 g vaj
-
30 g napraforgó olaj
-
225 g cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
200 g finomliszt
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
-
2 db tojás
-
180 ml író
-
1 teáskanál almaecet
-
1 teáskanál sütőpor
Cukorszirup
Vajas meringue-krém
-
200 g cukor
-
120 ml víz
-
4 db tojásfehérje
-
225 g vaj
-
0.5 teáskanál vaníliaaroma
Összeállítás
-
1000 g marcipán
-
5 ek málnalekvár
-
3 ek víz
Elkészítés
Tortaalap
- 180°C-ra előmelegítjük a sütőt, és egy viszonylag félgömb alakú sütőformát vajjal kikenünk és belisztezünk.
- A vajat, az olajat, a kristálycukrot és a vaníliaaromát robotgéppel 5 perc alatt összekeverjük. Ezalatt a lisztet, a kakaót és a sót egy másik tálban összeforgatjuk.
- A vajas-cukros keverékbe egyenként beleütjük a két tojást, majd az ételfestéket (típusfüggő, hogy mennyi kell belőle, a lényeg, hogy legyen nagyon-nagyon sötétvörös). Ezután részletekben, felváltva belekeverjük a lisztes keveréket és az írót is.
- Egy kis tálkában összekeverjük az almaecetet és a sütőport, majd a tésztához adjuk.
- A kivajazott félgömb-formába öntjük a tésztát, és félóránként forgatva egyet rajta, nagyjából 90-100 perc alatt megsütjük (nem szabad légkeveréssel sütni!). Szurkáljuk meg, nem nyers-e belül, majd ha késznek ítéljük, hagyjuk teljesen kihűlni.
Cukorszirup
- Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és folytonos kevergetés mellett feloldjuk benne. Utána hagyjuk lehűlni.
Vajas meringue-krém
- A cukrot és a vizet összeforraljuk.
- Mikor a cukros víz 110°C-os lesz, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, mikor pedig eléri a 115°C-ot, lehúzzuk a tűzről a cukorszirupot, és hozzáadjuk a tojásfehérjékhez. Magas fokozaton addig keverjük az egészet, míg ki nem hűl a cukros-tojásos keverék.
- Ezután darabonként hozzáadjuk a vajat, és 3-5 percig keverjük, végül beletesszük a vaníliaaromát is.
Összeállítás
- A legcélszerűbb éjszakára hűtőbe rakni az elkészített összetevőket, és másnapra hagyni a torta összeállítását. Az agy megformázásához a legegyszerűbb az, ha nyomtatunk egy agyat ábrázoló képet, hogy nagyjából lássuk, milyen forma a cél.
- A tetejét kicsit laposra kell vágni úgy, hogy előrefelé lejtsen, kétoldalt keskenyíteni kell, úgy, hogy hátulról előrefelé keskenyüljön, az elejét pedig le kell kerekíteni. A hátsó rész aljából vágjunk ki ék alakban egy darabot, ide jön majd a kisagy marcipánból.
- A formára vágott tortaalapot ekkor meglocsoljuk a cukorsziruppal (nem fog kelleni az egész), és bekenjük a vajas meringue-krémmel (ezt sem használjuk el mind).
- Ezután jön a „gyurmázás”. Először gyúrjunk két kagyló alakú golyót, barázdázzuk be, és nyomjuk a kisagynak vágott résbe.
- Ezután a marcipánból gyúrjunk rengeteg, hosszú hurkát, és a kinyomtatott kép alapján kezdjük feldíszíteni a tortát a tekervényekkel – célszerű fönt, középen kezdeni.
- Ha végeztünk a marcipánozással, keverjük össze a mag nélküli lekvárt és a vizet, és ecseteljük be vele a tortát, ettől lesz véres hatású.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9117
- Feltöltés dátuma: 2016. október 28.
Ajánló
Két hasznos ábra az agy megformázásához: 1. http://images.slideplayer.hu/8/2168802/slides/slide_6.jpg 2. http://cms.sulinet.hu/get/d/c37cd6e6-622d-46ff-a1c2-d8eb1e280db6/1/6/b/Normal/ideg15.jpg
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Tavaly ilyenkor több helyen is szembejött velem az agytortát készítő lány videója – többek közt itt, a Nosalty-n is. Szóval gondoltam, megpróbálkozom vele, mert méltó dísze lenne az évek során tökélyre fejlesztett halloweeni házibulinknak, ahol olyan nyalánkságokkal vártuk a vendégeket, mint a töklámpás szájából folyó guacamole, a klasszikus virsliujjak, valamint a puncs tetején lebegő gumicukor-szemgolyók. Az eredeti recepttől eltérően én nem fondanttal vontam be, hanem marcipánnal, mert arra nem volt időm, hogy otthon nekiálljak, a cukrász kellékboltban, ahová járok, pedig döbbenetes módon egy árban volt a kettő. Így szerintem még finomabb is lett a végeredmény, amivel egyébként teljes mértékben elégedett voltam, mert nem csak hogy a Halloweenunk dísze lett, de orvosira járó barátnőim még azt is megjegyezték, hogy anatómiailag milyen pontos lett a torta. Amihez, megsúgom, orvos édesapám agyalakú pecsétjét és ólomsúlyú anatómiai atlaszát használtam, hogy a főbb tekervények biztosan a helyükre kerüljenek.