r
Nosalty Logó

Halloweeni agytorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Halloweeni agytorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Összesen 10478 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Összesen 362 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.7 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 875 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    131.2 g

Zsír

  • Összesen
    510.3 g
  • Telített zsírsav
    178 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    1045 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2356.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    426 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    760 mg
  • Nátrium
    858 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1327.8 g
  • Cukor
    1110 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    750.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2335 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    409 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    500 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    527 micro
Összesen 10478 kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    81.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 362 kcal

Hozzávalók

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Elkészítés

Tortaalap

  1. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt, és egy viszonylag félgömb alakú sütőformát vajjal kikenünk és belisztezünk.
  2. A vajat, az olajat, a kristálycukrot és a vaníliaaromát robotgéppel 5 perc alatt összekeverjük. Ezalatt a lisztet, a kakaót és a sót egy másik tálban összeforgatjuk.
  3. A vajas-cukros keverékbe egyenként beleütjük a két tojást, majd az ételfestéket (típusfüggő, hogy mennyi kell belőle, a lényeg, hogy legyen nagyon-nagyon sötétvörös). Ezután részletekben, felváltva belekeverjük a lisztes keveréket és az írót is.
  4. Egy kis tálkában összekeverjük az almaecetet és a sütőport, majd a tésztához adjuk.
  5. A kivajazott félgömb-formába öntjük a tésztát, és félóránként forgatva egyet rajta, nagyjából 90-100 perc alatt megsütjük (nem szabad légkeveréssel sütni!). Szurkáljuk meg, nem nyers-e belül, majd ha késznek ítéljük, hagyjuk teljesen kihűlni.

Cukorszirup

  1. Felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és folytonos kevergetés mellett feloldjuk benne. Utána hagyjuk lehűlni.

Vajas meringue-krém

  1. A cukrot és a vizet összeforraljuk.
  2. Mikor a cukros víz 110°C-os lesz, elkezdjük felverni a tojásfehérjéket, mikor pedig eléri a 115°C-ot, lehúzzuk a tűzről a cukorszirupot, és hozzáadjuk a tojásfehérjékhez. Magas fokozaton addig keverjük az egészet, míg ki nem hűl a cukros-tojásos keverék.
  3. Ezután darabonként hozzáadjuk a vajat, és 3-5 percig keverjük, végül beletesszük a vaníliaaromát is.

Összeállítás

  1. A legcélszerűbb éjszakára hűtőbe rakni az elkészített összetevőket, és másnapra hagyni a torta összeállítását. Az agy megformázásához a legegyszerűbb az, ha nyomtatunk egy agyat ábrázoló képet, hogy nagyjából lássuk, milyen forma a cél.
  2. A tetejét kicsit laposra kell vágni úgy, hogy előrefelé lejtsen, kétoldalt keskenyíteni kell, úgy, hogy hátulról előrefelé keskenyüljön, az elejét pedig le kell kerekíteni. A hátsó rész aljából vágjunk ki ék alakban egy darabot, ide jön majd a kisagy marcipánból.
  3. A formára vágott tortaalapot ekkor meglocsoljuk a cukorsziruppal (nem fog kelleni az egész), és bekenjük a vajas meringue-krémmel (ezt sem használjuk el mind).
  4. Ezután jön a „gyurmázás”. Először gyúrjunk két kagyló alakú golyót, barázdázzuk be, és nyomjuk a kisagynak vágott résbe.
  5. Ezután a marcipánból gyúrjunk rengeteg, hosszú hurkát, és a kinyomtatott kép alapján kezdjük feldíszíteni a tortát a tekervényekkel – célszerű fönt, középen kezdeni.
  6. Ha végeztünk a marcipánozással, keverjük össze a mag nélküli lekvárt és a vizet, és ecseteljük be vele a tortát, ettől lesz véres hatású.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9121
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 28.

Ajánló

Két hasznos ábra az agy megformázásához: 1. http://images.slideplayer.hu/8/2168802/slides/slide_6.jpg 2. http://cms.sulinet.hu/get/d/c37cd6e6-622d-46ff-a1c2-d8eb1e280db6/1/6/b/Normal/ideg15.jpg

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Halloweeni agytorta
Rosanics Petra 360 recept

Tavaly ilyenkor több helyen is szembejött velem az agytortát készítő lány videója – többek közt itt, a Nosalty-n is. Szóval gondoltam, megpróbálkozom vele, mert méltó dísze lenne az évek során tökélyre fejlesztett halloweeni házibulinknak, ahol olyan nyalánkságokkal vártuk a vendégeket, mint a töklámpás szájából folyó guacamole, a klasszikus virsliujjak, valamint a puncs tetején lebegő gumicukor-szemgolyók. Az eredeti recepttől eltérően én nem fondanttal vontam be, hanem marcipánnal, mert arra nem volt időm, hogy otthon nekiálljak, a cukrász kellékboltban, ahová járok, pedig döbbenetes módon egy árban volt a kettő. Így szerintem még finomabb is lett a végeredmény, amivel egyébként teljes mértékben elégedett voltam, mert nem csak hogy a Halloweenunk dísze lett, de orvosira járó barátnőim még azt is megjegyezték, hogy anatómiailag milyen pontos lett a torta. Amihez, megsúgom, orvos édesapám agyalakú pecsétjét és ólomsúlyú anatómiai atlaszát használtam, hogy a főbb tekervények biztosan a helyükre kerüljenek.

Hozzávalók

Tortaalap

Cukorszirup

Vajas meringue-krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...