r
Nosalty Logó

Hálaadási pulykához töltelék

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Boribon
Hálaadási pulykához töltelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1375 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 145 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    19.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    501 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    243 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    454 micro
Összesen 343 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.2 g

Zsír

  • Összesen
    76.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3625.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    512 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    787 mg
  • Nátrium
    2006 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    536.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    317 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    236 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    971 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1814 micro
Összesen 1375 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    190 micro
Összesen 145 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kenyérszeleteket kb. 1 cm kockákra vágjuk, és pár percig sütjük. Ne legyen sötétbarna, mint a pirítós, csak egy kicsit száraz. Ha eleve száraz kenyérből készítjük, ezt a lépést hagyjuk ki. (Mármint a sütést, nem a kockázást..:-))
  2. A sonkát/bacont vágjuk apró darabokra, a pórét hosszában vágjuk ketté, és karikázzuk fel.Nagyobb serpenyőben alacsony lángon kezdjük el pirítani a sonkát és a pórét. Ha megpuhult a hagyma, adjuk hozzá a szeletelt gombát, és pirítsuk tovább. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.
  3. Ha a gomba leve teljesen elpárolgott, öntsünk hozzá egy kevés alkoholt, majd ezt is párologtassuk el teljesen. Ez csak azért kell, hogy felszedjük a lepirult részeket. Ha kész, öntsük egy nagyobb keverőtálba.
  4. Keverjük hozzá a kenyérkockákat, az áfonyát és a pekándiót (ezt előtte egy kicsit száraz serpenyőben alacsony lángon meg is pörkölhetjük). E két utóbbi hozzávaló megadott mennyisége csak körülbelüli.
  5. Kezdjük el lassan adagolni a tejszínt/tejet. Annyi kell, hogy éppen megnedvesítse a kenyeret, de ne áztassa el, és legfőképp ne ússzon folyadékban az egyveleg!
  6. Öntsük sütőtálba, és süssük kb. 30 percig. Nem kell sokáig, mivel minden hozzávaló sült/főtt, és ne száradjon ki. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 13224
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 27.

Ajánló

A kenyér fajtájától függően még különlegesebbé tehetjük a tölteléket. Én most ötmagvas teljes kiőrlésű kenyeret használtam, de még szuperebb lenne rozskenyérből, ill. a német fekete kenyérből. A maradék töltelék reinkarnálódhat töltött gombaként. Ehhez a tölteléket egy kicsit apróbbra vágjuk, és összekeverjük egy kevés tejföllel. A gombakalapokba töltjük, és megsütjük kb. 25 percig. Szuper előétel!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hálaadási pulykához töltelék
Boribon 21 recept

Az amerikaiak (részben okkal) rettegnek a nyers baromfitól, ezért a hálaadási pulykatölteléket nem a pulykába töltik, hanem külön sütik meg. Az összetevői régionként és családonként változnak, de általában valamilyen kenyér (itt, délen kukoricás), kolbász vagy szalonna és sok őszi termény: póré, gomba, dió, alma, vörösáfonya, pekándió, gesztenye, ill. ezek kombinációja. Fűszere szinte mindig  kakukkfű, de mehet bele zsálya is. A végeredmény egy tarka-barka isteni egyveleg, ami, nem mellékes módon kiválóan alkalmas a száraz kenyér eltüntetésére.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...