Hálaadási pulykához töltelék
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
50g kenyér137 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
63g gomba13 kcal
-
13g vörösáfonya6 kcal
-
13g pekándió86 kcal
-
10g serrano sonka14 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
200g kenyér548 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
250g gomba53 kcal
-
50g vörösáfonya23 kcal
-
50g pekándió346 kcal
-
40g serrano sonka54 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
21g kenyér57 kcal
-
21g póréhagyma6 kcal
-
26.2g gomba6 kcal
-
5.2g vörösáfonya2 kcal
-
5.2g pekándió36 kcal
-
4.2g serrano sonka6 kcal
-
15.7g főzőtejszín21 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 19.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 906.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 197 mg
-
Nátrium 501 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 134.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 243 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 454 micro
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.2 g
Zsír
-
Összesen 76.8 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3625.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 512 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 787 mg
-
Nátrium 2006 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.8 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 536.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 317 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 284 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 236 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 971 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1814 micro
- 6% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 190 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A kenyérszeleteket kb. 1 cm kockákra vágjuk, és pár percig sütjük. Ne legyen sötétbarna, mint a pirítós, csak egy kicsit száraz. Ha eleve száraz kenyérből készítjük, ezt a lépést hagyjuk ki. (Mármint a sütést, nem a kockázást..:-))
- A sonkát/bacont vágjuk apró darabokra, a pórét hosszában vágjuk ketté, és karikázzuk fel.Nagyobb serpenyőben alacsony lángon kezdjük el pirítani a sonkát és a pórét. Ha megpuhult a hagyma, adjuk hozzá a szeletelt gombát, és pirítsuk tovább. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.
- Ha a gomba leve teljesen elpárolgott, öntsünk hozzá egy kevés alkoholt, majd ezt is párologtassuk el teljesen. Ez csak azért kell, hogy felszedjük a lepirult részeket. Ha kész, öntsük egy nagyobb keverőtálba.
- Keverjük hozzá a kenyérkockákat, az áfonyát és a pekándiót (ezt előtte egy kicsit száraz serpenyőben alacsony lángon meg is pörkölhetjük). E két utóbbi hozzávaló megadott mennyisége csak körülbelüli.
- Kezdjük el lassan adagolni a tejszínt/tejet. Annyi kell, hogy éppen megnedvesítse a kenyeret, de ne áztassa el, és legfőképp ne ússzon folyadékban az egyveleg!
- Öntsük sütőtálba, és süssük kb. 30 percig. Nem kell sokáig, mivel minden hozzávaló sült/főtt, és ne száradjon ki. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 13224
- Feltöltés dátuma: 2012. november 27.
Ajánló
A kenyér fajtájától függően még különlegesebbé tehetjük a tölteléket. Én most ötmagvas teljes kiőrlésű kenyeret használtam, de még szuperebb lenne rozskenyérből, ill. a német fekete kenyérből. A maradék töltelék reinkarnálódhat töltött gombaként. Ehhez a tölteléket egy kicsit apróbbra vágjuk, és összekeverjük egy kevés tejföllel. A gombakalapokba töltjük, és megsütjük kb. 25 percig. Szuper előétel!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Az amerikaiak (részben okkal) rettegnek a nyers baromfitól, ezért a hálaadási pulykatölteléket nem a pulykába töltik, hanem külön sütik meg. Az összetevői régionként és családonként változnak, de általában valamilyen kenyér (itt, délen kukoricás), kolbász vagy szalonna és sok őszi termény: póré, gomba, dió, alma, vörösáfonya, pekándió, gesztenye, ill. ezek kombinációja. Fűszere szinte mindig kakukkfű, de mehet bele zsálya is. A végeredmény egy tarka-barka isteni egyveleg, ami, nem mellékes módon kiválóan alkalmas a száraz kenyér eltüntetésére.