r
Nosalty Logó

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Hajtogatott töpörtyűs pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 985 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 5911 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 410 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    69 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1092.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    754 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 985 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    128.3 g

Zsír

  • Összesen
    414.2 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1012 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6556.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    566 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    1076 mg
  • Nátrium
    4522 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    411.1 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    305.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1367 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    463 micro
  • Kolin:
    595 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1340 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    291 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    779 micro
Összesen 5911 kcal
  • 10% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    454.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    313 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 410 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Eközben a töpörtyűt sóval, borssal, piros paprikával krémesre vagy darabosra daráljuk, ki hogy szereti.
  2. A lisztet és az 1 ek sót egy nagy tálba szitájuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 1 tojást, a tejfölt és a pár csepp ecetet. Jól összedolgozzuk, és mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat. Ezt azért kell utólag, mert nem omlós tésztát készítünk, hanem kelt tésztát.
  3. Az alaposan kidagasztott tésztát letakarva 15-20 percig meleg (kb. 25 fokos) helyen pihentetjük
  4. Ezt követően lisztezett felületen kb. 1 centi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztánkat, és megkenjük az egészet szép egyenletesen a nem túl lágy tepertőkrémmel (utóbbit tegyük hűtőbe darálás után!).
  5. A tésztát gondolatban 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét balról és jobbról is középre hajtjuk. (Lásd: a videóban.)
  6. Fóliával letakarva (hogy ne száradjon ki!) 45-50 percig hűtőben pihentetjük. Majd az idő letelte után ismét meghajtogatjuk, és újabb 50 percig pihentetjük, letakarva, hűtőben. Ezt a műveletet megismételhetjük még egyszer, ettől lesz igazán látványosan réteges.
  7. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  8. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és egy éles késsel finoman berácsozzuk, majd lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot kissé összenyomkodjuk, és újra kiszaggatjuk, ne hagyjuk kárba veszni!
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket egymástól kicsit távolabb, és letakarva kb. 15 percet még kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával.
  10. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük.
  11. Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, majd fogyaszthatjuk is, de ne sokat egyszerre, mert könnyen megüli a pocakunkat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 112
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 85
  • Össznézettség: 9650
  • Feltöltés dátuma: 2022. november 17.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények
további kategória: szilveszter kategória: vendégváró falatok
Hajtogatott töpörtyűs pogácsa
Gerzsenyi Flóra 415 recept

A pogácsa az a vendégváró, ami sose maradhat le az asztalunkról, a töpörtyűs verzió pedig az egyik legkelendőbb, és konkrétan függőséget okoz. Langyosan, egy nagy pohár hideg tejjel felidézi gyermekkorunkat, ahogy üldögélünk a konyhapulton, nyers tésztát majszolva, várva, míg kisül az első adag, aminek aztán forró nekieshetünk. Igaz is: fogyasszuk felelősséggel, mert könnyen megüli a pocakunkat, ha túlzásba visszük!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...