Hajtogatott töpörtyűs pogácsa
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
![Hajtogatott töpörtyűs pogácsa](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/recipes/Dt/3H/hajtogatott-toportyus-pogacsa.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=05805a920d24f471c7296438227fa226)
Hozzávalók
-
30 g élesztő
-
200 ml tejföl
-
1 ek porcukor
-
4 csepp ecet
-
320 g libatepertő
-
só ízlés szerint
-
bors kávéskanál
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
- hétvégi
- magyar
- valentin-nap
- márton-nap
- vasárnapi ebéd
- anyák napja
- halloween
- születésnap
- farsang
- szüret
- buli receptek
- karácsony
- karácsonyi sütemények
- szilveszter
- vendégváró falatok
- húsvét
- aprósütemények és sós vendégváró receptek
- tepertő
- töpörtyű
- tepertős pogácsa
- pogácsa
- téli recept
- húsvéti videós receptek
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
22g vaj155 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
53g libatepertő404 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
130g vaj932 kcal
-
11g só0 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
320g libatepertő2422 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 33% Zsír
-
34.7g finomliszt126 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
13.9g tejföl27 kcal
-
9g vaj65 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
10.4g tej6 kcal
-
22.2g libatepertő168 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 69 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1092.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 754 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 50.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 128.3 g
Zsír
-
Összesen 414.2 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1012 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6556.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 1076 mg
-
Nátrium 4522 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 411.1 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 305.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1367 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 463 micro
-
Kolin: 595 mg
-
Retinol - A vitamin: 1340 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 291 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 779 micro
- 10% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 454.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 313 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 21.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Elkészítés
- Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Eközben a töpörtyűt sóval, borssal, piros paprikával krémesre vagy darabosra daráljuk, ki hogy szereti.
- A lisztet és az 1 ek sót egy nagy tálba szitájuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 1 tojást, a tejfölt és a pár csepp ecetet. Jól összedolgozzuk, és mikor már összeállt a tészta, beledolgozzuk a puha vajat. Ezt azért kell utólag, mert nem omlós tésztát készítünk, hanem kelt tésztát.
- Az alaposan kidagasztott tésztát letakarva 15-20 percig meleg (kb. 25 fokos) helyen pihentetjük
- Ezt követően lisztezett felületen kb. 1 centi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztánkat, és megkenjük az egészet szép egyenletesen a nem túl lágy tepertőkrémmel (utóbbit tegyük hűtőbe darálás után!).
- A tésztát gondolatban 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét balról és jobbról is középre hajtjuk. (Lásd: a videóban.)
- Fóliával letakarva (hogy ne száradjon ki!) 45-50 percig hűtőben pihentetjük. Majd az idő letelte után ismét meghajtogatjuk, és újabb 50 percig pihentetjük, letakarva, hűtőben. Ezt a műveletet megismételhetjük még egyszer, ettől lesz igazán látványosan réteges.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és egy éles késsel finoman berácsozzuk, majd lisztbe mártott, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot kissé összenyomkodjuk, és újra kiszaggatjuk, ne hagyjuk kárba veszni!
- Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket egymástól kicsit távolabb, és letakarva kb. 15 percet még kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojássárgájával.
- Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, 10-15 percet pihentetjük, majd fogyaszthatjuk is, de ne sokat egyszerre, mert könnyen megüli a pocakunkat.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 230 perc
- Sütés ideje: 25 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A pogácsa az a vendégváró, ami sose maradhat le az asztalunkról, a töpörtyűs verzió pedig az egyik legkelendőbb, és konkrétan függőséget okoz. Langyosan, egy nagy pohár hideg tejjel felidézi gyermekkorunkat, ahogy üldögélünk a konyhapulton, nyers tésztát majszolva, várva, míg kisül az első adag, aminek aztán forró nekieshetünk. Igaz is: fogyasszuk felelősséggel, mert könnyen megüli a pocakunkat, ha túlzásba visszük!
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!