Hagyományos újévi korhelyleves gazdagon
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Franny
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
133 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
13g parasztkolbász57 kcal
-
22 kcal
-
42g savanyú káposzta8 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
17g burgonya10 kcal
-
667g víz0 kcal
-
58g zöldségkeverék42 kcal
-
45 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
349
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
800g füstölt sertéscsülök1600 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g parasztkolbász678 kcal
-
100g sertés virsli269 kcal
-
500g savanyú káposzta95 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
8000g víz0 kcal
-
700g zöldségkeverék504 kcal
-
60g mangalica zsír541 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
4182
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
7.3g füstölt sertéscsülök15 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.4g parasztkolbász6 kcal
-
0.9g sertés virsli2 kcal
-
4.6g savanyú káposzta1 kcal
-
0.4g tejföl1 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
-
1.8g burgonya1 kcal
-
73.1g víz0 kcal
-
6.4g zöldségkeverék5 kcal
-
0.5g mangalica zsír5 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
Összesen
38
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.6 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1648.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 88 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 1272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 835.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
349
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 235.2 g
Zsír
-
Összesen 263.6 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 675 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19783.3 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 247 mg
-
Kálcium 1055 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 545 mg
-
Foszfor 2607 mg
-
Nátrium 15260 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 220.8 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 52 mg
VÍZ
-
Összesen 10030.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2000 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 204 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 430 micro
-
Kolin: 724 mg
-
Retinol - A vitamin: 215 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1512 micro
Összesen
4182
kcal
- 2% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 91.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
38
kcal
Hozzávalók
-
80 dkg füstölt sertéscsülök
-
2 nagy db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
15 dkg parasztkolbász
-
10 dkg sertés virsli
-
50 dkg savanyú káposzta
-
2 ek tejföl
-
3 ek finomliszt
-
20 dkg burgonya
-
8 l víz
-
70 dkg zöldségkeverék
-
4 ek mangalica zsír
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
Elkészítés
- A hozzávalókat előkészítjük; a füstölt húst felkockázzuk, a leveszöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, a burgonyát szintén. A kolbászt és virslit felkarikázzuk. A hagymát és fokhagymát apró darabokra vágjuk.
- Pörköltként elkészítjük a húst. A zsírt nagy lángon megolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, megdinszteljük. Mielőtt beletennénk a húst, belekeverjük a fokhagymát is. A húst így adjuk hozzá, és addig hagyjuk benne, amíg először kifehéredik, majd szép rózsaszín színt kap. Ekkor borsozzuk, köményezzük, és pirospaprikázzuk ízlés szerint, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük takarékra, majd lefedjük. 40 percig hagyjuk főni, közben kétszer megkeverjük.
- Nagy lángra váltunk, majd hozzáadjuk a húshoz a vizet, amennyiből a levest szeretnénk (mi 80 dkg húshoz kb. 8 litert), a zöldségeket, krumplit, babérlevelet, megmosott káposztát (ízlés szerint esetleg a káposztalevet is). Lefedjük, majd megvárjuk, hogy felbugyogjon. Ekkor levesszük takarékra, és addig főzzük össze, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak, kb. 30-40 percig.
- Amikor már majdnem jók a zöldségek (már nem ropog, de még nem puhult meg teljesen), elkészítjük a rántást: forró olajon/zsíron lisztet elkeverünk, majd alacsony fokozaton addig adagoljuk a zsír-lisztet, amíg mártás-szerű állagot nem kapunk. Ennek aranybarnának kell lennie, ekkor lehet belekeverni a pirospaprikát ízlés szerint. Az egészet felöntjük annyi leveslével, hogy egynemű rántást kapjunk, majd ezt belekeverjük a levesünkbe.
- Amikor szépen elkeveredett a rántás, hozzáadjuk a leveshez a felkarikázott virslit és kolbászt, újabb 5-10 percig főzzük.
- Kb. 3 evőkanál tejfölt elkeverünk annyi leveslével egy külön tálban, hogy egynemű állagot kapjunk, majd ezt is hozzáöntjük a leveshez.
- A legnagyobb lángon/fokozaton összefőzünk mindent, majd lezárjuk a levest. Azonnal tálalható, némi kenyér kíséretében.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 8537
- Feltöltés dátuma: 2020. január 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Franny
2 recept
Évek óta próbálkoztam elérni azt az ízt, amit anno geszterédi nagymamámnál éreztem, miközben az újévi korhelylevest ettük. Végre úgy érzem, megtaláltam a tökéletest, így gondoltam, megosztom azokkal, akik szintén vágynak egy kis "retro" ízre. A hozzávalókat nem mértem, körülbelüli értékek, a füstölt sertésvirsliből 3 db-ot, füstölt mangalicakolbászból egy fél szálat, krumpliból 3 db-ot használtam. Én füstölt setéscsülök helyett füstölt sertés combsonkát használtam, de az ízt ez nem kellene, hogy befolyásolja.