Habos-mákos linzi tészta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g tej4 kcal
-
0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
2 kcal
A töltelékhez
A habhoz
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
14 kcal
Összesen
454
kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
120g margarin860 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
19 kcal
A töltelékhez
A habhoz
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
40g lekvár/ dzsem111 kcal
Összesen
3630
kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
24.1g finomliszt88 kcal
-
11.6g margarin83 kcal
-
5.8g cukor22 kcal
-
3.9g tojássárgája12 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.8g tej3 kcal
-
0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A töltelékhez
-
9.7g mák51 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
9.7g cukor37 kcal
-
9.7g tej5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
A habhoz
-
7.7g tojásfehérje4 kcal
-
7.7g porcukor30 kcal
-
3.9g lekvár/ dzsem11 kcal
Összesen
350
kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 165 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 20.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
454
kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.8 g
Zsír
-
Összesen 154.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 60 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3917.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 1726 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 1322 mg
-
Nátrium 276 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 506.2 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 163.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1135 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 113 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 215 micro
-
Kolin: 383 mg
-
Retinol - A vitamin: 1070 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 768 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 484 micro
Összesen
3630
kcal
- 7% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 378.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 167 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 110 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
350
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
6 dkg cukor
-
2 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
0.5 dl tej
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
A habhoz
-
2 db tojásfehérje
-
8 dkg porcukor
-
2 ek lekvár/ dzsem
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk annyi tejjel, hogy könnyen formázható tésztává álljon össze.
- Lefedjük, és hűtőbe tesszük fél órára.
- A sütőt előmelegítjük.
- A tepsit enyhén kivajazzuk. (Én egy 26 cm-es piteformát használtam, ebbe sok lett ez a mennyiségű tészta.) A kimaradt tésztából ischlert készítettem.
- A töltelékhez a mákot elkeverjük a kétféle cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal. Felöntjük annyi forró tejjel, hogy kenhető állagú legyen a massza.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, sodrófával akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsink, de hagyjunk neki peremet is. Beletesszük a tepsibe, eligazítjuk, és megszurkáljuk villával. Rásimítjuk a mákos tölteléket, és a sütőben 15-20 percig elősütjük.
- Közben felverjük a tojásfehérjét a porcukorral, és az elősütött sütink tetejére kenjük óvatosan. A lekvárt kisebb kupacokban rákanalazzuk, és villával márványosan széthúzzuk, hogy mindenhova jusson belőle.
- Még 15 percre visszatesszük a sütőbe, amíg kissé megbarnul a fehérje.
- Hagyjuk kihűlni, ezután könnyen szeletelhető.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x25x5
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 11164
- Feltöltés dátuma: 2011. február 19.
Ajánló
Hűvös estéken, délutánokon megédesíti a napot. A linzi tészta omlóssága és a mákos-habos réteg krémessége tökéletesen kiegészíti egymást.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Anyukám szerint ha zsírral készítjük a linzi tésztát, még omlósabb lesz. Tényleg nagyon omlós, és az, hogy sertészsírral dolgoztam, nem érződik ki az ízén. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen avas. Én piteformában sütöttem, de ha valaki tepsiben süti, érdemes a mákos töltelékből másfél-kétszeres mennyiséget elkészíteni, az biztosan elég vastag lesz a tepsiméretű tésztán.