Gulyásleves 3.
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Durcsó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
100g marhahús142 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
35 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0 kcal
-
33g sárgarépa12 kcal
-
30g fehérrépa19 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
250g marha alaplé0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A galuskához
-
14g tojás17 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
326
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
400g marhahús568 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0 kcal
-
130g sárgarépa47 kcal
-
120g fehérrépa77 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A galuskához
-
55g tojás69 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1306
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
17g marhahús24 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
4.2g paprika1 kcal
-
4.2g paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
5.5g sárgarépa2 kcal
-
5.1g fehérrépa3 kcal
-
12.7g burgonya7 kcal
-
42.4g marha alaplé0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A galuskához
-
2.3g tojás3 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
55
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26.6 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 588 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 323 mg
-
Nátrium 108 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 234.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 275 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1035 micro
-
β-karotin 2552 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 243 micro
Összesen
326
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 106.5 g
Zsír
-
Összesen 44.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 424 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2352 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 1294 mg
-
Nátrium 432 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 937.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1100 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 154 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 221 micro
-
Kolin: 550 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 4141 micro
-
β-karotin 10208 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 974 micro
Összesen
1306
kcal
- 9% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 99.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 176 micro
-
β-karotin 433 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 109 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
55
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
40 dkg marhahús
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 közepes db paprika
-
1 közepes db paradicsom
-
1 kk fűszerpaprika
-
13 dkg sárgarépa
-
12 dkg fehérrépa
-
30 dkg burgonya
-
2 csipet őrölt fűszerkömény
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A galuskához
-
1 db tojás
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 csipet só
Elkészítés
A leveshez
- A hagymát apróra vágjuk, a húst felkockázzuk, a paprikát csíkokra szeljük. A paradicsomot leforrázva megszabadítjuk héjától, és feldaraboljuk.
- Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd megszórjuk a pirospaprikával (óvatosan, oda ne égen!), hozzáadjuk a húst, s pár percig nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítjuk.
- Ekkor hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, sózzuk, s lefedve, kis lángon, saját levében addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Ez kb. 1 óráig tart. Ha levét elfővi, pótoljuk. (Én 3-4-szer öntöttem hozzá 1-1 dl vizet az egy óra folyamán.)
- Ez az idő pont elég rá, hogy a répákat megpucoljuk és karikákra szeljük, a krumplit is megpucoljuk, s felkockázzuk.
- És, hogy elkészítsük a marhahús-alaplevet, s a galuskát. Ehhez a tojást enyhén felverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz (kb. 3 ek), végül pedig lobogó vízbe szaggatjuk és megfőzzük.
- Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük az alaplével (ha nem fedi el a sűrűjét, vizet is adunk hozzá), köménnyel ízesítjük, s tovább főzzük, míg minden meg nem puhul (kb. 15 perc).
- Fedő nélkül forraljuk, nem árt, ha kis lé el is párolog. A vége előtt pár perccel beletesszük a galuskát.
- Tálalás előtt (mely persze finom kenyérrel történik) sóval, borssal ízesítjük.
- Receptkönyvben: 455
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 137244
- Feltöltés dátuma: 2009. október 27.
Ajánló
Kívül ropogós, belül puha, lágy, friss fehér kenyér, hm... Meg persze egy pohár jó kis vörösbor.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Durcsó
160 recept
Néhány napja a családfő bejelentette, hogy rendelt marhahúst, én ugyanis gulyást fogok főzni. Megtisztelőnek éreztem, hogy én képviselem a magyar gasztronómiát a ködös Albion fritzek lakta házában, de kicsit meg is ijedtem, ugyanis sosem csináltam még gulyást. Rengeteg receptet megnéztem, ez szimpatikusnak tűnt, s mint kiderült, nem csalt a megérzésem. Irtó finom lett! És ami még jó benne, hogy tényleg 4 személyes adag, nem bográcsra méretezett, bárki elkészítheti otthon.