Grillázsos zserbótorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 25% Zsír
A grillázshoz
A piskótához
-
28g finomliszt102 kcal
-
28g cukor109 kcal
-
28g vaj202 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
13g dió82 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g só0 kcal
A csokoládékrémhez
-
44g étcsokoládé239 kcal
-
44g habtejszín128 kcal
Az összeállításhoz
-
104 kcal
-
3g dió21 kcal
Összesen
1178
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 25% Zsír
A grillázshoz
A piskótához
-
225g finomliszt819 kcal
-
225g cukor871 kcal
-
225g vaj1613 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g dió654 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g só0 kcal
A csokoládékrémhez
-
350g étcsokoládé1911 kcal
-
350g habtejszín1022 kcal
Az összeállításhoz
-
300g sárgabaracklekvár834 kcal
-
26g dió170 kcal
Összesen
9412
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 25% Zsír
A grillázshoz
A piskótához
-
9.9g finomliszt36 kcal
-
9.9g cukor38 kcal
-
9.9g vaj71 kcal
-
9.7g tojás12 kcal
-
4.4g dió29 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A csokoládékrémhez
-
15.4g étcsokoládé84 kcal
-
15.4g habtejszín45 kcal
Az összeállításhoz
-
13.2g sárgabaracklekvár37 kcal
-
1.1g dió7 kcal
Összesen
413
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 71 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 203 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 654 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 307 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.5 g
-
Cukor 88 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 67.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 354 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 347 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 143 micro
Összesen
1178
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 109.8 g
Zsír
-
Összesen 568.4 g
-
Telített zsírsav 266 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 146 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 125 g
-
Koleszterin 1620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5232.3 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 929 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 983 mg
-
Foszfor 2455 mg
-
Nátrium 612 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1011.7 g
-
Cukor 705 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 541.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2836 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 239 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 427 micro
-
Kolin: 812 mg
-
Retinol - A vitamin: 2779 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 684 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1143 micro
Összesen
9412
kcal
- 5% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
413
kcal
Hozzávalók
A grillázshoz
A piskótához
-
225 g finomliszt
-
225 g cukor
-
225 g vaj
-
4 db tojás
-
2 teáskanál sütőpor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 csipet só
A csokoládékrémhez
-
350 g étcsokoládé
Az összeállításhoz
-
300 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
A grillázshoz
- Kezdjük a grillázzsal: a diót aprítsuk fel, durva állagú legyen, kisebb és nagyobb darabokkal. Egy nagy serpenyőben kezdjük melegíteni a cukrot, közepes lángon. Amikor a szélein elkezd olvadni a cukor, óvatosan kezdjük el körbeforgatni a serpenyőt, hogy egyenletesen olvadjon a cukor, és ne égjen oda.
- Amikor a cukor teljesen elolvadt, és enyhén karamellizálódott, vegyük le a lángról, és szórjuk bele a diót. Gyors mozdulatokkal keverjük össze, amíg már nincsenek benne száraz részek, és a diót teljesen bevonta a karamell.
- A grillázst öntsük egy sütőpapírral kibélelt tálcára vagy tepsire. Hajtsuk rá a sütőpapír széleit és egy sodrófával lapítsuk ki, amennyire csak tudjuk. Vigyázzunk vele, mert nagyon forró. A grillázs, ahogy hűl, egyre keményebb lesz, így minél előbb vékonyra kell nyújtanunk. 1-1,5 centis vastagság már optimális.
- Hagyjuk kihűlni a grillázslapot, majd amikor már teljesen hideg, törjük össze. Legyen egy része, amit kisebb darabokra törünk, illetve egészen finom, porszerű grillázsunk is legyen (ez a torta bevonásához kell majd). A darabokat tegyük félre a piskótához.
A piskótához
- A piskótához keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat a cukorral. Reszeljük bele egy kezeletlen narancs héját, és adjuk hozzá az első tojást. Keverjük el alaposan, és amikor a vaj felvette az első tojást, jöhet a második. Így adjuk hozzá mind a négy tojást, hogy szép, egyenletes masszát kapjunk.
- Keverjük el a lisztet, darált diót, sütőport és a sót. Öntsük a vajas-tojásos keverékhez, és egy spatulával, gyors mozdulatokkal keverjük egységes állagúra. Keverjünk el a tésztában 1-2 marék darabos grillázst is.
- Melegítsük elő a sütőnket 160℃-ra, és vajazzunk ki egy 18 centis tortaformát. Osszuk a piskóta tésztáját háromfelé, és süssük mindegyiket 25-30 percig. Ha van három ugyanolyan formánk, egyszerre is betehetjük őket a sütőbe. Hagyjuk a piskótákat kihűlni, és közben készítsük el a csokoládékrémet.
A csokoládékrémhez
- Melegítsük fel a tejszínt (ne forraljuk), majd öntsük a kis darabokra tört csokoládéra. Hagyjuk 10 percig állni, és ez alatt az idő alatt ne nyúljunk hozzá. A 10 perc leteltével keverjük csomómentesre egy habverővel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Nagyjából 15 perc után verjük egy kis ideig (1-2 perc) kézi robotgéppel, hogy laza, kenhető állagú legyen. Vigyázzunk rá, nehogy túlverjük, mert akkor szétesik az állaga. Ne hagyjuk sokáig állni, mert megszilárdul.
Az összeállításhoz
- Vegyük az első tortalapunkat, és kenjük meg alaposan baracklekvárral. Mindenképpen sűrű lekvárt használjunk, hogy ne folyjon ki a süteményből. Rétegezzük tovább a piskótákat a lekvárral. A torta tetejére ne kenjünk belőle, mert nem tudjuk majd bevonni a csokoládéval.
- A csokis krémet vigyük föl egy spatulával a torta oldalára és tetejére, majd egyengessük el egy habkartonnal. Amíg nem szilárdult meg teljesen, nyomjunk az oldalára a porrá zúzott grillázsból. A torta tetejét díszítsük fél diókkal esetleg további grillázzsal. Érdemes adni egy kis időt a tortának, hogy összeérjen, nagyjából egy órát töltsön el a hűtőben a felvágás előtt.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 75 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 1457
- Feltöltés dátuma: 2021. december 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
374 recept
A zserbó ízhármasa egy olyan klasszikusan karácsonyi párosítás, ami nélkül nehéz elképzelni ezt az időszakot. Szerencsére nem is kell, hiszen itt a jól ismert sütemény, mondjuk egy kicsit megváltozott. De sebaj, az íz ugyanaz maradt.