r
Nosalty Logó

Gréti-szelet - citromos krémes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Gréti-szelet - citromos krémes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Összesen 544 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Összesen 6558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Összesen 257 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    36.7 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    190 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    326 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    321 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 544 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    91.6 g

Zsír

  • Összesen
    439.9 g
  • Telített zsírsav
    264 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3787.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    1323 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    1206 mg
  • Nátrium
    934 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    566 g
  • Cukor
    346 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    815.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3912 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    353 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    233 micro
  • Kolin:
    1020 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3848 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    775 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1509 micro
Összesen 6558 kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 257 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk és gyorsan összegyúrjuk, közben jeges vízzel állítjuk be a tökéletes állagot, a pontos leírás ’Vajas leveles tészta’ receptem alatt megtalálható.
  2. Amikor kész, hagyjuk legalább fél órát pihenni, majd utána nyújthatjuk. Akár egész éjszakára is a hűtőbe tehetjük. A hűtőből kivéve várjunk vele 15-20 percet a nyújtás előtt! Akinek nincs ideje leveles tésztát készíteni, használhat bolti nyers tésztát is, ezt már nem kell tovább nyújtani, csak kitekerni és sütni a csomagoláson leírtak alapján.
  3. A házi tésztát felezzük és két téglalapba nyújtjuk. Két sütőtepsi között, sütőpapírral alul felül, egyenként, 175 fokon, kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd kis pihentetés után 3x4, azaz 12 négyzetbe vágjuk éles késsel.

A krémes pudinghoz

  1. A tejet felforraljuk egy citrom nagyon vékonyra vágott héjával, csak a sárga rész legyen benne, picit benne hagyjuk, ázni, majd kivesszük belőle. Ezután félretesszük hűlni.
  2. Egy fél citromból kicsavart lével feloldjuk a keményítőt, majd a cukorral kihabosított tojáshoz adjuk.
  3. Amikor a tej már nem forró, sőt, ki is hűl kissé, nagyon óvatosan, habverős, folyamatos keverés mellet hozzáfolyatjuk a cukros, keményítős tojáshabot, aztán lassú tűzön beforraljuk vele. A végén a vajat is hozzáadjuk, ettől lesz teltebb ízű és szép fényes a puding.
  4. Egy kicsit hagyjuk hűlni az edényben, ameddig elkészülünk a következő részekkel.

A habhoz

  1. A tejszínt elkezdjük kihabosítani, majd hozzáadjuk a cukrot és ha nem túl zsíros a tejszín opcionálisan habfixálót, ezzel kemény habbá verjük.

A citromos krémes összeállításához

  1. Összeállítjuk a krémest. először 12 tésztanégyzetet teszünk egy kb 20 x 35 cm-es magasfalú tál aljára. Erre öntjük a már kihűlőben lévő pudingot, amivel finoman odaütögetjük a munkafelülethez, hogy jól elfeküdjön, egyenes legyen a teteje. Így tesszük hűtőbe dermedésig.
  2. Ekkor mehet rá a hab, amit habkártyával egyenesre húzunk.
  3. A porcukorhoz annyi kanál citromlevet keverünk, hogy sűrű máz legyen belőle. Ezzel megkenjük a maradék 12 db tésztakockát, és egyenként a habra helyezzük őket.
  4. A süti tetejére kerülhet még minden kockára egy-egy vékonyan szelt citromszeletből kivágott negyed, és citromreszelék is.
  5. Jól behűtve tálaljuk, akkor késsel csodaszeleteket tudunk vágni belőle, amelyeket lapáttal könnyen ki lehet emelni a magas formából. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 11559
  • Feltöltés dátuma: 2024. március 12.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: húsvéti sütemény receptek

Nosalty szerkesztőségi tagként én is megalkottam a saját sütiszeletem. Imádom a citromot és az összes citrusfélét, úgyhogy nem volt nehéz kitalálni valamilyen savanykás ízvilágú finomságot alkotok. Egy francia krémest variáltam át citromos köntnösbe. Próbáljátok ki, szem nem marad szárazon!

Hozzávalók

A tésztához

A krémes pudinghoz

A habhoz

A citromos krémes összeállításához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...