Gréti-szelet - citromos krémes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
19g finomliszt68 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g víz0 kcal
A krémes pudinghoz
-
28g tojás35 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
14 kcal
-
50g tej28 kcal
A habhoz
-
42g habtejszín122 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
A citromos krémes összeállításához
Összesen
544
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g víz0 kcal
A krémes pudinghoz
-
330g tojás415 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
171 kcal
-
600g tej336 kcal
A habhoz
-
500g habtejszín1460 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
A citromos krémes összeállításához
Összesen
6558
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
8.9g finomliszt32 kcal
-
9.9g vaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g víz0 kcal
A krémes pudinghoz
-
13.1g tojás16 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
2g vaj14 kcal
-
1.8g étkezési keményítő7 kcal
-
23.8g tej13 kcal
A habhoz
-
19.8g habtejszín58 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0.3g habfixáló1 kcal
A citromos krémes összeállításához
Összesen
257
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 36.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 190 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 326 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 321 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
544
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.6 g
Zsír
-
Összesen 439.9 g
-
Telített zsírsav 264 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2280 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3787.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 1323 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 1206 mg
-
Nátrium 934 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 566 g
-
Cukor 346 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 815.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3912 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 353 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 233 micro
-
Kolin: 1020 mg
-
Retinol - A vitamin: 3848 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 775 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1509 micro
Összesen
6558
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 17.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 150.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 32.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
257
kcal
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk és gyorsan összegyúrjuk, közben jeges vízzel állítjuk be a tökéletes állagot, a pontos leírás ’Vajas leveles tészta’ receptem alatt megtalálható.
- Amikor kész, hagyjuk legalább fél órát pihenni, majd utána nyújthatjuk. Akár egész éjszakára is a hűtőbe tehetjük. A hűtőből kivéve várjunk vele 15-20 percet a nyújtás előtt! Akinek nincs ideje leveles tésztát készíteni, használhat bolti nyers tésztát is, ezt már nem kell tovább nyújtani, csak kitekerni és sütni a csomagoláson leírtak alapján.
- A házi tésztát felezzük és két téglalapba nyújtjuk. Két sütőtepsi között, sütőpapírral alul felül, egyenként, 175 fokon, kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd kis pihentetés után 3x4, azaz 12 négyzetbe vágjuk éles késsel.
A krémes pudinghoz
- A tejet felforraljuk egy citrom nagyon vékonyra vágott héjával, csak a sárga rész legyen benne, picit benne hagyjuk, ázni, majd kivesszük belőle. Ezután félretesszük hűlni.
- Egy fél citromból kicsavart lével feloldjuk a keményítőt, majd a cukorral kihabosított tojáshoz adjuk.
- Amikor a tej már nem forró, sőt, ki is hűl kissé, nagyon óvatosan, habverős, folyamatos keverés mellet hozzáfolyatjuk a cukros, keményítős tojáshabot, aztán lassú tűzön beforraljuk vele. A végén a vajat is hozzáadjuk, ettől lesz teltebb ízű és szép fényes a puding.
- Egy kicsit hagyjuk hűlni az edényben, ameddig elkészülünk a következő részekkel.
A habhoz
- A tejszínt elkezdjük kihabosítani, majd hozzáadjuk a cukrot és ha nem túl zsíros a tejszín opcionálisan habfixálót, ezzel kemény habbá verjük.
A citromos krémes összeállításához
- Összeállítjuk a krémest. először 12 tésztanégyzetet teszünk egy kb 20 x 35 cm-es magasfalú tál aljára. Erre öntjük a már kihűlőben lévő pudingot, amivel finoman odaütögetjük a munkafelülethez, hogy jól elfeküdjön, egyenes legyen a teteje. Így tesszük hűtőbe dermedésig.
- Ekkor mehet rá a hab, amit habkártyával egyenesre húzunk.
- A porcukorhoz annyi kanál citromlevet keverünk, hogy sűrű máz legyen belőle. Ezzel megkenjük a maradék 12 db tésztakockát, és egyenként a habra helyezzük őket.
- A süti tetejére kerülhet még minden kockára egy-egy vékonyan szelt citromszeletből kivágott negyed, és citromreszelék is.
- Jól behűtve tálaljuk, akkor késsel csodaszeleteket tudunk vágni belőle, amelyeket lapáttal könnyen ki lehet emelni a magas formából. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 11559
- Feltöltés dátuma: 2024. március 12.
Receptkategóriák
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
581 recept
Nosalty szerkesztőségi tagként én is megalkottam a saját sütiszeletem. Imádom a citromot és az összes citrusfélét, úgyhogy nem volt nehéz kitalálni valamilyen savanykás ízvilágú finomságot alkotok. Egy francia krémest variáltam át citromos köntnösbe. Próbáljátok ki, szem nem marad szárazon!