Gombás és csirkehúsos hortobágyi palacsinta
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
A palacsintához
-
38g finomliszt137 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
63g tej35 kcal
-
38g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
18 kcal
A csirkepörkölthöz
-
63g csirke91 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
18 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g paprika1 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
A gombapörkölthöz
-
63g gomba13 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
18 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
6g paprika1 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
tálaláshoz
-
56g tejföl111 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
A palacsintához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
500g tej280 kcal
-
300g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A csirkepörkölthöz
-
500g csirke731 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
A gombapörkölthöz
-
500g gomba107 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
tálaláshoz
-
450g tejföl891 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
A palacsintához
-
9.5g finomliszt35 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
9.5g szódavíz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
A csirkepörkölthöz
-
15.8g csirke23 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.6g paprika0 kcal
-
3.2g paradicsom1 kcal
A gombapörkölthöz
-
15.8g gomba3 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.6g paprika0 kcal
-
3.2g paradicsom1 kcal
tálaláshoz
-
14.3g tejföl28 kcal
-
1g finomliszt3 kcal
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 569.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 220.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 137 micro
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 154.4 g
Zsír
-
Összesen 211 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 881 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4558.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 254 mg
-
Kálcium 1253 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 285 mg
-
Foszfor 1910 mg
-
Nátrium 825 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 341.9 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1766.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 951 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 122 mg
-
D vitamin: 147 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 47 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 717 mg
-
Retinol - A vitamin: 839 micro
-
α-karotin 219 micro
-
β-karotin 1182 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 1095 micro
- 6% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 163 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
A palacsintához
A csirkepörkölthöz
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
1 közepes db paradicsom
A gombapörkölthöz
-
50 dkg gomba
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
3 gerezd fokhagyma
-
0.5 közepes db paprika
-
1 közepes db paradicsom
tálaláshoz
-
450 g tejföl
-
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A palacsintához
- Egy tálba beletesszük a lisztet, a tojást, a sót, cukrot és az olajat, majd a tejjel és szódavízzel felöntjük, és csomómentesre kikeverjük. (A tej és víz aránya változhat, akár az egyik el is maradhat. Minél több a tej, annál töményebb, a szódától viszont könnyebb. Én igyekszem mindig vegyesen használni.)
- Ha kikevertük a tésztát, akkor kb. fél órát állni hagyjuk.
- Sütés előtt ismét felkeverjük, ha szükséges, akkor a vizet vagy tejet pótoljuk. Sima, tejszínszerű állagot kell kapnunk.
- A palacsintasütőt sütés előtt picikét kikenjük olajjal (én ehhez kenőtollat szoktam használni), majd mindkét oldalukon kisütjük a palacsintákat. (Célszerű minden palacsinta között felkeverni egy kicsit a tésztát.)
A csirkepörkölthöz
- Megtisztítjuk a hagymát, apró kockákra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
- Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, beletesszük a megtisztított, nagyjából egyforma méretűre vágott csirkét, és visszatesszük a tűzre. 1-2 percig kicsit átsütjük sűrűn kevergetve, majd fűszerezzük és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Puhára főzzük úgy, hogy a levét ne veszítse el, ha kell, néha picikét pótoljuk.
- Ha megpuhult, akkor a húsdarabokat lefejtjük a csontról és apró darabokra vágjuk. A levéből annyit teszünk az összevágott húshoz, hogy kicsit "nyasszos" állaga legyen.
A gombapörkölthöz
- Elkészítjük a gombapörköltet - ugyanúgy, mint a csirkét. Itt is fontos, hogy kicsit levesesebb legyen, mint a szokásos. A töltelékhez a gombát és kevés levet tálba szedünk, a megmaradt levet használjuk az öntethez.
tálaláshoz
- A kisütött palacsintákat megtöltjük a hússal és a gombával (ebben az esetben külön-külön, de lehet, hogy egyben is finom lenne). Feltekerjük (én úgy szoktam, mint a töltött káposzta töltelékét), és egymás mellé sorakoztatjuk egy tűzálló tálban.
- A szószhoz krémesre keverjük a megmaradt leveket - legjobb egy botmixerrel - egy-egy evőkanál liszttel és két-két evőkanál tejföllel "felrottyantjuk".
- A szósszal meglocsoljuk egy kicsit a palacsintákat úgy, hogy maradjon belőle a tálaláshoz is, és a palacsintákat néhány perc alatt sütőben átsütjük.
- Tálaláskor a palacsintákat meglocsoljuk a szósszal, és tejföllel kínáljuk.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8014
- Feltöltés dátuma: 2014. január 04.
Ajánló
Kiváló vendégvárónak is, mivel előre elkészíthetjük, és tálalás előtt csak átmelegítjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
A családunk egyik legnagyobb kedvence. Próbáltam már sokféle hússal töltve, de nekünk a csirkés jött be leginkább. Most olyan vendégünk is volt, aki nem eszik húst, ezért neki külön készítettem a gombásat - de az is olyan finom lett, hogy legközelebb magunknak is csinálok. A palacsinta tésztájába attól függetlenül kerül egy kis cukor, hogy ez most sós fajta - ezt még a nagymamámtól így tanultam -, így finomabb. Persze az édes palacsintába is szoktam tenni egy picike sót, csak akkor az arányaik felcserélődnek, viszont az ízek jobban kijönnek. Ebből a mennyiségből nekem 25 db palacsinta lett (sütőméret függő, az enyémek elég nagyok), de néhány üresen maradt, amit megtöltöttünk lekvárral és nagy örömmel megettünk.