r
Nosalty Logó

Gluténmentes borsóleves

witch
Gluténmentes borsóleves
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

a galuskához

a leveshez

155
Kalória
6.6g
Fehérje
22.5g
Szénhidrát
4.8g
Zsír
534g
Víz
30g
Koleszterin
6.2g
Élelmi rost
6.5g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

a galuskához

a leveshez

Összesen 155 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

a galuskához

a leveshez

Összesen 929 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír

a galuskához

a leveshez

Összesen 26 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1134.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    855 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    534 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    276 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    845 micro
  • β-karotin
    2734 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1534 micro
  • Lut-zea
    2431 micro
Összesen 155 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6807.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    401 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    297 mg
  • Foszfor
    920 mg
  • Nátrium
    5131 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.1 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

Víz

  • Összesen
    3203.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1654 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    266 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    929 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    432 micro
  • Kolin:
    319 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    5070 micro
  • β-karotin
    16404 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    9206 micro
  • Lut-zea
    14584 micro
Összesen 929 kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    92.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    146 micro
  • β-karotin
    472 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    265 micro
  • Lut-zea
    419 micro
Összesen 26 kcal

Elkészítés

a galuskához

  1. Egy kis tálban verjük fel a tojást sóval meg a kurkumával. Keverjük hozzá a rizslisztet, illetve a darát. Tegyük félre.
  2. Ezekkel az arányokkal kicsit keményebb galuskát kapunk, ha puhábbra szeretnénk, akkor a darából szinten 2 ek. rakjunk, úgymint a rizslisztből.

a leveshez

  1. Egy fazékban hevítsük fel az olajat, közepes lángon. A sárgarépát vékonyan karikázzuk fel. Dobjuk az olajra az apró kockára vágott zellerrel együtt. Dinszteljük pár percig. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kevergessük, kicsit süssük át, hogy elveszítse a nyers ízét.
  2. A jalapenot vágjuk apróra (ha nem szeretjük a csípőset, akkor távolítsuk el a magokat, és vágjuk ki az ereit), rakjuk a fazékba. Sózzuk, öntsük fel vízzel, forraljuk fel.
  3. Amikor felforr, akkor tekerjük kis lángra, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 20 perc).
  4. Szaggassuk bele a galuskát (én nokedliszaggatót használok, mert nekem úgy a leggyorsabb). Közepes lángon főzzük pár percig. Vegyünk ki egy szemet, hogy megpuhult-e már. Ha igen, akkor tekerjük fel a lángot a legmagasabbra, és amikor ismét forr a leves, öntsük bele a fagyasztott zöldborsót.
  5. Újra forrástól számítva 1-2 percig főzzük. Aprítsuk fel a petrezselymet, és rakjuk a levesbe, de ezzel már nem főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 35 p

Én a borsólevest lisztből készült galuskával, meg tejjel felöntve főztem eddig. Amióta a lánykám nem fogyaszthat glutént és tejfehérjét, azóta kísérletezgetek a régi receptjeim reformálásával. Ez nem is tudom hányadik borsóleves, de ez végre már ízlett nekem. Remélem, a lánykámnak is fog.

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Csirkeaprólék-leves

A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...