Gesztenyés-vörösáfonyás kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
6g vaj43 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
30g tej17 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
3 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
11g tojás14 kcal
A töltelékhez
-
100g gesztenyemassza179 kcal
-
10g rumaroma0 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
38 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A tetejére
-
11g tojás14 kcal
-
14 kcal
Összesen
575
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
150g tej84 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
50g rumaroma0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
192 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
-
71 kcal
Összesen
2877
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tésztához
-
19.3g finomliszt70 kcal
-
2.3g vaj17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
11.6g tej6 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
A töltelékhez
-
38.5g gesztenyemassza69 kcal
-
3.9g rumaroma0 kcal
-
3.9g habtejszín11 kcal
-
6.2g aszalt gyümölcsök15 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
A tetejére
-
4.2g tojás5 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
Összesen
220
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.8 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 35.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 131 micro
Összesen
575
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.4 g
Zsír
-
Összesen 68.2 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1458.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 122 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 621 mg
-
Nátrium 245 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 489.2 g
-
Cukor 79 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 177 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 531 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 238 micro
-
Kolin: 339 mg
-
Retinol - A vitamin: 493 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 83 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 653 micro
Összesen
2877
kcal
- 8% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
1 csipet só
-
1 ek cukor
-
1 ek cukor
-
1.5 dkg friss élesztő
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 db tojás
A töltelékhez
-
50 ml rumaroma
-
2 ek cukor
-
2 kávéskanál vaníliaaroma
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet a vajjal, a cukorral, a sóval egy tálban kézzel morzsoljuk el.
- A tejből, a cukorból a kanálnyi liszttel és az élesztővel kovászt készítünk.
- Amikor a kovász felfutott, a tojással együtt a morzsolt tésztába öntjük, tésztává gyúrjuk. Lefedve kelesztjük, kb. 20 percig.
- Lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk ki.
- A széleit kenjük meg a felvert tojással, és a hosszabbik oldalról készítsünk 8 centis bevágásokat.
- Jó alaposan keverjük össze a tölteléket krémesre, legvégül tegyük bele a vörösáfonyát, és óvatosan keverjük el.
- A tölteléket hosszában kenjük a tésztára.
- Erre hajtsuk rá keresztben a bevágásokat, szorosan egymás mellé illesztve.
- A tetejét kenjük meg tojással ( felvert), kelesszük újra, letakarva, még 15-20 percig.
- Ez alatt a sütőt előmelegítjük, a tepsit kicsit kiolajozzuk, beletesszük a sütőpapírt (nem fog csúszkálni benne a papír).
- A tésztát betesszük a sütőbe, és 170 fokon (nekem az inkább 150-160 fokos volt, mivel hagyományos gázsütő )
- Aranybarnára sütjük. (figyeljük sütés közben, a teteje is mérvadó, nem csak az idő )
- A sütőből kivéve, kicsit hűtjük (sokáig finom és friss marad, letakarva,- ha el nem fogy :-).
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x25x8
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1793
- Feltöltés dátuma: 2012. január 01.
Ajánló
Tálaljuk finom friss tejszínhabbal vagy/és csokisziruppal, de magában is finom. Ásványvíz jól esik mellé. Tehetünk bele más aszalt gyümölcsöt, de el is lehet hagyni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Éva-Anyóca
350 recept
Nincs Karácsony gesztenyés süti vagy kalács nélkül. Ez is egy fincsi Karácsonyi édesség. Első próba, de szerencsésen sikerült. :-) Sokáig nem maradt meg, ugyanis finomra sikerült, és hamar elfogyott. :-)