Gesztenyés piskótarolád
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
33g tojás42 kcal
-
5g víz0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
50g gesztenyemassza90 kcal
-
25g mascarpone101 kcal
-
2g feketekávé0 kcal
-
2 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
2g cukor8 kcal
A szóráshoz és a töltelékhez
-
40g meggybefőtt29 kcal
-
2g étcsokoládé11 kcal
Összesen
496
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
48g víz0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
500g gesztenyemassza895 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
24g feketekávé2 kcal
-
23 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
20g cukor77 kcal
A szóráshoz és a töltelékhez
-
400g meggybefőtt288 kcal
-
20g étcsokoládé109 kcal
Összesen
4948
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
14.5g tojás18 kcal
-
2.1g víz0 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
5.3g finomliszt19 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
21.9g gesztenyemassza39 kcal
-
11g mascarpone44 kcal
-
1.1g feketekávé0 kcal
-
0.4g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
21.9g habtejszín64 kcal
-
0.9g cukor3 kcal
A szóráshoz és a töltelékhez
-
17.5g meggybefőtt13 kcal
-
0.9g étcsokoládé5 kcal
Összesen
216
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 29.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 164 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 262.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 183 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
496
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.2 g
Zsír
-
Összesen 298.5 g
-
Telített zsírsav 118 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 1637 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2625.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 135 mg
-
Kálcium 552 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 195 mg
-
Foszfor 1126 mg
-
Nátrium 598 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 459.9 g
-
Cukor 106 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 624.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1860 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 353 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 951 mg
-
Retinol - A vitamin: 1835 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 305 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1492 micro
Összesen
4948
kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 115 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 27.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
216
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 ek víz
-
6 ek cukor
-
8 ek finomliszt
-
1 csipet só
A krémhez
-
500 g gesztenyemassza
-
250 g mascarpone
-
3 ek feketekávé
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
500 ml habtejszín
A szóráshoz és a töltelékhez
Elkészítés
A piskótához
- A krémet érdemes előre elkészíteni. Egy nagy tálba először a masszát tördeljük bele.
- Adjuk hozzá a habtejszín kivételével a többi alapanyagot, sőt még a pikantéria miatt, a meggy levéből is kanalazhatunk párat hozzá.
- A habtejszínt verjük kemény habbá, és a felét adjuk a krémhez.
- A krémet robotgéppel keverjük simára, és felhasználásig tegyük hűtőbe.
A krémhez
- A tojásokat törjük fel egyenként, és válasszuk külön két tálba a fehérjét és a sárgáját.
- A fehérjéhez adjuk egy csipet sót, és verjük kemény, fényes habbá, megfordítva a tálat (ezt csak akkor próbáljuk ki, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban), ne essen ki belőle.
- Aztán habosítsuk cukorral a sárgák úgy, hogy kanalanként hozzáadagoljuk a vizet. Legyen szinte teljesen fehér, ne lehessen darabokat látni benne, váljon krémes, habos állagúvá.
- Először a cukros sárgája krémet adagoljuk a fehérjéhez egy spatulával fentről-lefelé körözve, hogy közben levegőbuborékokat is juttassunk a masszába.
- Végül szitáljuk a lisztet hozzá kisebb adagokban, a spatulával ugyanúgy keverjük tovább habos tésztaállagúvá.
- Egy nagy, vékonykarimájú gáztepsit kibélelünk egy sütőpapírral, és erre terítjük szét a tésztamasszát. Egy habkártya segítségével szögletesre formázzuk, és előmelegített 170-175 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt készre sütjük. Figyeljük folyamatosan, nehogy túlpiruljon és kiszáradjon a tészta.
A szóráshoz és a töltelékhez
- A sütőből kivett piskótát azonnal fordítsuk egy előre benedvesített és szétterített konyharuhára.
- Húzzuk le a hátuljáról óvatosan a sütőpapírt, és egyből tekerjük fel, így hagyjuk legalább egy fél órát pihenni és hűlni.
- Mikor kihűlt, tekerjük ki a konyharuhán, és töltsük meg szépen egyenletesen eloszlatva a gesztenyekrém 3/4-ével úgy, hogy az egyik végén hagyjunk ki egy ujjnyi csíkot.
- Annál a végénél kezdjük el feltekerni, ami legbelül volt, ide tegyünk végig egy meggysort, aztán tekerjünk rajta egyet, ide megint jöhet egy sor meggy, aztán a tekerés.
- A konyharuhával formázzuk óvatosan, hogy kialakítsuk a végső formáját, aztán tekerjük be, és tegyük hűtőbe.
- Közben a maradék krémet keverjük össze a tejszínhab másik felével, ez lesz a bevonónk.
- A konyharuha segítségével helyezzük át a gesztenyés rudat a kínálótálra, itt vonjuk be a habos krémmel.
- Cakkos végű habkártyával készítsünk hullámos mintát körben a krémbe, és tegyük hűtőbe a sütemény minimum egy órára, hogy biztosan összeálljon.
- Ha jól lehűlt tálalhatunk! Reszeljünk rá étcsokit díszítésképpen, szeleteljük, és helyezzük kistányérra a sütit. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 203
- Tegnapi nézettség: 33
- 7 napos nézettség: 158
- Össznézettség: 35335
- Feltöltés dátuma: 2019. október 05.
Ajánló
Meggy nélkül is elkészíthetjük ezt a sütit, úgy is nagyon finom lesz. A külső szórás is elhagyható, vagy kakaóporral helyettesíthető.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gréti
588 recept
Imádok piskótát sütni, de valahogy tekercset még nem készítettem. Most hogy újból itt az ősz, a kedvenc töltelékemmel álltam neki, és bátran ajánlom ezt a rögtönzött receptet mindenkinek!