Gesztenyés habos hótorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
13g finomliszt46 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g csokoládé68 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1 kcal
Gesztenyés krém
-
50g gesztenyemassza90 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
19g porcukor73 kcal
-
10 kcal
-
3g rum7 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
Habcsók réteg
-
15g tojásfehérje8 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
7 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
924
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g csokoládé546 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10 kcal
Gesztenyés krém
-
400g gesztenyemassza716 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
24g rum55 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
Habcsók réteg
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
57 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
7378
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
Tészta
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
4.7g vaj33 kcal
-
4.7g csokoládé25 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
0.2g cukrozatlan kakaópor0 kcal
Gesztenyés krém
-
18.7g gesztenyemassza33 kcal
-
9.3g vaj67 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
1.1g rum3 kcal
-
23.3g habtejszín68 kcal
Habcsók réteg
-
5.6g tojásfehérje3 kcal
-
9.3g porcukor36 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
343
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 55.5 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.5 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 450 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 442 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
924
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.8 g
Zsír
-
Összesen 444.2 g
-
Telített zsírsav 270 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 1568 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2449.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 561 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 257 mg
-
Foszfor 937 mg
-
Nátrium 573 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 788.2 g
-
Cukor 533 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 576.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3604 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 194 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 107 micro
-
Kolin: 437 mg
-
Retinol - A vitamin: 3538 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 800 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 538 micro
Összesen
7378
kcal
- 3% Fehérje
- 42% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 114.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 26.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
343
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
10 dkg finomliszt
-
10 dkg porcukor
-
10 dkg vaj
-
2 db tojás
-
1.5 tk cukrozatlan kakaópor
Gesztenyés krém
-
40 dkg gesztenyemassza
-
20 dkg vaj
-
15 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 ek rum
-
5 dl habtejszín
Habcsók réteg
-
3 db tojásfehérje
-
20 dkg porcukor
-
1 ek étkezési keményítő
-
0.5 tk ecet
-
1 csipet só
Elkészítés
Tészta
- A tésztához a csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük alaposan össze.
- Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze.
- Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és keverjük tovább.
- Végül a lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk át, és állandó keverés mellett, kanalazzuk a masszához. 1-2 perc alatt keverjük simára, majd öntsük bele egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába. (a formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük)
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki sütés közben a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Gesztenyés krém
- A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át.
- Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
- 3 dl habtejszínt verjünk fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel.
- A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük bele egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába, majd kanalazzuk rá a krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
- A maradék 2 dl habtejszínt szintén verjük fel kemény habbá, majd egyenletesen kanalazzuk rá a gesztenyés krémre.
- Ezután tegyük be a tortát pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Habcsók réteg
- A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.
- Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül pedig keverjük még 1-2 percig, hogy egy jó kemény habot kapjunk.
- Ezután egy sütőpapírra kenjünk egy vékony, 24 cm-es kört a habból, majd a maradék hab 2/3 részéből egy fagyiskanállal halmozzunk szorosan egymás mellé kis golyókat.
- A maradék habot tegyük habzsákba, és szintén sütőpapírra formázzunk kis fenyőfákat a habból. Ezután helyezzük be előmelegített, 80 fokos sütőbe, majd szárítsuk 70-80 percig. (Én légkeverésnél 80 fokon, 70 percig szárítottam.)
- Ezután vegyük ki a sütőből, óvatosan emeljük le a sütőpapírról a habcsóklapot és a fenyőket, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. (Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. Én egy vékony spatulával óvatosan alányúlva választottam le a sütőpapírról.)
- Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, majd óvatosan tegyük a tejszínhab tetejére a habcsóklapot, az oldalára pedig egy pötty tejszínhabbal ragasszuk fel a habcsók fenyőket, és végül ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
- Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon.
- Sütés hőfoka: 120 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 345
- Feltöltés dátuma: 2021. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gizi
401 recept