Gesztenyés-aszalt szilvás csirkebatyuk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Hagymafaló
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 10% Zsír
batyu
-
113g csirkemellfilé135 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
42g gesztenyemassza75 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
17g aszalt szilva40 kcal
-
17g dió109 kcal
-
17g édes vörösbor14 kcal
-
1g sertészsír11 kcal
szósz
Összesen
484
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 10% Zsír
batyu
-
675g csirkemellfilé810 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
100g aszalt szilva240 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g édes vörösbor82 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
szósz
Összesen
2902
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 10% Zsír
batyu
-
43.9g csirkemellfilé53 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
16.3g gesztenyemassza29 kcal
-
3.3g vaj23 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
6.5g aszalt szilva16 kcal
-
6.5g dió43 kcal
-
6.5g édes vörösbor5 kcal
-
0.5g sertészsír4 kcal
szósz
Összesen
189
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.7 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 515.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 322 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 137.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 105 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
484
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 178 g
Zsír
-
Összesen 134.2 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 607 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3092.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 415 mg
-
Foszfor 1930 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 221.2 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 822.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 454 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 68 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 194 micro
-
Kolin: 630 mg
-
Retinol - A vitamin: 396 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 547 micro
-
β-crypt 241 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 284 micro
Összesen
2902
kcal
- 13% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
189
kcal
Hozzávalók
batyu
-
3 db csirkemellfilé
-
só ízlés szerint
-
1 kk fekete bors
-
250 g gesztenyemassza
-
5 dkg vaj
-
1 tk kakukkfű
-
4 gerezd fokhagyma
-
10 dkg dió
szósz
-
0.5 dl víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek méz
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
batyu
- A mellekből nyitott szeleteket vágunk, enyhén kiklopfoljuk. Mindkét felüket enyhén sózzuk, borsozzuk.
- Egy tálban a vajat a mikróban a gesztenyemasszára olvasztjuk, azt összetörjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával elkeverjük.
- A szilvákat 1 dl borba tesszük, forralásig hevítjük. A borból annyit a masszához öntünk, hogy sűrű, krémes állagú legyen. Egy púpos evőkanálnyit félreteszünk belőle, a többit hat egyenlő részre osztjuk.
- A mellek egyik oldalát vastagon bekenjük a masszával, a közepükre 2-2 szem szilvát helyezünk. A melleket négy irányból felhajtogatjuk, a túros buktához hasonló módon. Ahol szükséges, kevés masszával leragasztjuk a húst, hogy ne nyíljon szét. A tepsi alját kizsírozzuk, a batyukat belehelyezzük oly módon, hogy a hajtások felfelé álljanak. Tetejüket a darált dióval megszórjuk.
- A félretett masszából 6 körömnyi gombócot gyúrunk, egyik oldalukat enyhén meglapítjuk, tetejüket felcsippentjük. Ezeket a mini gesztenyéket a batyuk tetejének közepére helyezzük. A felforralt vörösborral óvatosan meglocsoljuk a húsokat, hogy ne nagyon mossa le róluk a diót (ne csak alá öntsük!).
- A tepsit alufóliával lefedjük, kis légzőnyílásokat szúrunk rajta, majd előmelegített sütőben 1-1.5 órán át pároljuk. Ezt követően még 10-15 percig pirítjuk őket.
- A sütési idő végeztével a batyukat kiszedjük egy tálra, a lesült részt a narancslével és kevés vízzel alapos kevergetéssel feloldjuk, majd egy kisebb lábosba öntjük. Fél dl vörösbort öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, illetve mézet keverünk hozzá. Kicsit forraljuk, amíg az alkohol elpárolog belőle, majd egy csapott evőkanál liszttel besűrítjük. Tovább forraljuk, amíg el nem éri a kellő sűrűséget.
- A batyukat a sűrű szósszal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 100 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1162
- Feltöltés dátuma: 2015. február 17.
Ajánló
Köretként pirított krumpli, sült répa és marinált paprika illik hozzá. Narancskarikákkal díszítve még jobban mutat.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Hagymafaló
5 recept
Idén karácsonykor én láttam vendégül a családot, és ez nagy kihívás volt. Szerettem volna mindenkit elkápráztatni, és az oldalon nézelődve leltem rá a Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell receptjére, ami egy tejszínes ragu. Ez adta az ihletet a batyukhoz.