Gazpacho ahogy Lunita készíti
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Lunita
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
38g kenyér103 kcal
-
125g zöldség alaplé9 kcal
-
125g paradicsom23 kcal
-
20g sonkahagyma7 kcal
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
27g olívaolaj235 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
Összesen
400
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
150g kenyér411 kcal
-
500g zöldség alaplé35 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
78g sonkahagyma28 kcal
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
106g olívaolaj939 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
1 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
Összesen
1594
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
8.1g kenyér22 kcal
-
27.1g zöldség alaplé2 kcal
-
27.1g paradicsom5 kcal
-
4.2g sonkahagyma2 kcal
-
21.6g kígyóuborka3 kcal
-
5.4g paprika1 kcal
-
5.7g olívaolaj51 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.1g fehér balzsamecet0 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
Összesen
87
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 948.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 685 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 260.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 141 micro
-
β-karotin 648 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 3216 micro
-
Lut-zea 264 micro
Összesen
400
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.1 g
Zsír
-
Összesen 114.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3792.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 460 mg
-
Nátrium 2739 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1042.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 244 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 154 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 181 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 252 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 565 micro
-
β-karotin 2593 micro
-
β-crypt 107 micro
-
Likopin 12865 micro
-
Lut-zea 1054 micro
Összesen
1594
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 140 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 696 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
87
kcal
Hozzávalók
-
5 dl zöldség alaplé
-
0.5 kg paradicsom
-
1 közepes db sonkahagyma
-
1 közepes db kígyóuborka
-
1 közepes db paprika
-
1.3 dl olívaolaj
-
1 késhegynyi só
-
1 csipet fehér bors
-
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A fehér kenyérről levágjuk a héját, felkockázzuk, és egy kis olívaolajon serpenyőben jól átpirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglével lassan, óvatosan adagolva, a kenyér szépen lassan fogja felszívni a zöldséglevet. Körülbelül fél órán keresztül főzzük a zöldséglében a kenyérkockákat, egészen addig, míg az egész egy massza lesz. Kevergessük meg időnként, nehogy leégjen. (Van aki csak beáztatja a kenyérkockákat a zöldséglébe, nem főzi benne, de mindenképpen legalább egy fél órát hagyjuk ázni akkor is, ha nem főzzük.)
- Amíg fő a zöldséglében a kenyérkocka, az uborkát meghámozzuk, ízlés szerint kivághatjuk a magjait, és felaprítjuk. Ugyanígy teszünk a paradicsommal is, a héját forró vízben történő áztatás után lehúzzuk. Felaprítjuk a sonkahagymát, a paprikát, hozzáadjuk a paradicsomot, uborkát, és rálocsoljuk az olívaolajat is. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát is.
- A zöldségeket az olívaolajjal összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a kissé kihűlt zöldségleveses kenyérmasszát. Sózzuk, borsozzuk, összeturmixoljuk alaposan az egészet, hogy egy krémes állagú masszát kapjuk. A gazpacho alapvetően nem híg, kifejezetten laktató étel.
- A levest legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor tegyünk az asztalra egy kis balzsamecetet is.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1477
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Lunita
1 recept
Több évig éltem Spanyolországban, és miután hazaköltöztem, nagyon kerestem egy igazán jó gazpacho receptet. Akkoriban még nem voltak webszakácskönyvek, gasztroblogok, így hagyományos szakácskönyvekben kutattam, plusz Spanyolországban is kérdezősködtem, ki hogyan csinálja. Valójában a gazpacho olyan, mint a lecsó, mindenki saját ízlése szerint készíti. Nekem ez a recept vált be, és mivel teljesen ugyanilyet nem láttam itt a NoSalty-n, ezért gondoltam, megosztom Veletek. A levest kanalazva mindig újból Madridban vagyok egy bárban.... Amikor végre megint zamatos a paradicsom, alig várom, hogy literszámra főzzem a gazpacho-t. Vendégváró ételnek is kiváló, mert már előző este elkészíted, és másnapra jól összeérnek az ízek.