Fussilli zöldborsóval és csirkemájjal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
nyultanti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
wok
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 16% Zsír
A raguhoz
-
125g csirkemáj149 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
3g balzsamecet2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
75g zöldborsó61 kcal
-
100g fusilli tészta371 kcal
A sajtmártáshoz
-
13g parmezán sajt49 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
63g mascarpone253 kcal
-
125g főzőtejszín164 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
1329
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 16% Zsír
A raguhoz
-
500g csirkemáj595 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
10g balzsamecet9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
400g fusilli tészta1484 kcal
A sajtmártáshoz
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
500g főzőtejszín655 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
5313
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 16% Zsír
A raguhoz
-
22.7g csirkemáj27 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
-
0.5g balzsamecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
13.6g zöldborsó11 kcal
-
18.1g fusilli tészta67 kcal
A sajtmártáshoz
-
2.3g parmezán sajt9 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
11.3g mascarpone46 kcal
-
22.7g főzőtejszín30 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
241
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.7 g
Zsír
-
Összesen 82 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 537 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1844.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 140 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 863 mg
-
Nátrium 332 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 286.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 213 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1043 micro
-
Kolin: 311 mg
-
Retinol - A vitamin: 4424 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 1051 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 50 micro
-
Lut-zea 2502 micro
Összesen
1329
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 206.8 g
Zsír
-
Összesen 327.9 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7378.8 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 561 mg
-
Kálcium 1430 mg
-
Vas 66 mg
-
Magnézium 506 mg
-
Foszfor 3451 mg
-
Nátrium 1327 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 376.1 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1144.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18056 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 85 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 276 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 853 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 85 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4173 micro
-
Kolin: 1245 mg
-
Retinol - A vitamin: 17697 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 4203 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 200 micro
-
Lut-zea 10007 micro
Összesen
5313
kcal
- 10% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 818 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 802 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 454 micro
Összesen
241
kcal
Hozzávalók
A raguhoz
-
50 dkg csirkemáj
-
10 dkg vaj
-
0.5 dl olívaolaj
-
2 ek balzsamecet
-
só ízlés szerint
-
40 dkg fusilli tészta
A sajtmártáshoz
-
5 dkg parmezán sajt
-
3 gerezd fokhagyma
-
25 dkg mascarpone
-
5 dl főzőtejszín
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A raguhoz
- A májas-zöldborsós raguhoz a csirkemájat 2x2 cm-es darabokra vágjuk, aztán a vajat és az olajat egy teflonserpenyőben mérsékelt lángon kevergetve összeolvasztjuk. Válasszunk méretes serpenyőt, sőt itt a remek alkalom, hogy előkapjuk a lelkesen megvásárolt, ám rendkívül ritkán használt wok edényünket, végre kihasználhatjuk a képességeit. Rádobjuk a májat, és nagy lángon 5 perc alatt megsütjük benne. Közben egyszer-egyszer megforgatjuk a darabokat fakanállal, hogy egyenletesen piruljanak. Ezután a májra ráöntjük a balzsamecetet, és miközben felkapargatjuk az esetleg lepirult falatokat, megvárjuk, amíg gyorsan elsistereg róluk az ecet szúrós, nyers ereje. Ekkor a megsült májat szűrőlapáttal kiszedjük egy tálra, megsózzuk-megborsozzuk, és alufóliával letakarva félretesszük.
- Közben előkészítjük az egyszerű sajtmártást: a parmezánt megreszeljük, a fokhagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, aztán a mascarponét és a tejszínt lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel simára keverjük, és hozzáadjuk a parmezánt meg a fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, megfűszerezzük szerecsendióval, és félretesszük.
- Egy nagy fazékban bő 4 liter vizet forralunk a tésztának. Amíg felmelegszik, elkezdjük megpárolni a zöldborsót. A petrezselymet apróra vágjuk, aztán az eddig használt serpenyőbe, amelyben még ott a májsütésből maradt vajas-olajos zsiradék, beleszórjuk a zöldborsót. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzákeverjük a petrezselymet, és 10 perc alatt puhára pároljuk. Közben olykor átkavarjuk, de semmi értelme végig mellette állni.
- Ha a tészta főzővize már lobogva forr, megsózzuk, és megfőzzük benne a fusillit. Amikor leszűrjük, tegyünk félre 1-2 dl-t a főzővízből, szükség lehet még rá.
- És most jön az utolsó felvonás: A megpárolt zöldborsóhoz visszapakoljuk a serpenyőbe a megsütött májat, aztán a májas-zöldborsós ragura ráöntjük az előre összehabart sajtmártást. Ezután a megfőtt tésztát hozzáadjuk, és az egészet nagy lángon, szűk 1 perc alatt kevergetve összemelegítjük. Ha úgy látjuk, túl sűrű lett, belevegyítünk 1-2 merőkanálnyit a tészta forró főzővizéből is.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 271
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 14785
- Feltöltés dátuma: 2013. január 22.
Ajánló
Elkövettem azt a nem túl nagy hibát, hogy emlékezetből vásároltam, és sertésmájat vettem csirkemáj helyett. Nem okozott nagy problémát, így is kitűnő lett az étel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
nyultanti
100 recept
A máj szerintem nem finom. Hacsak... hacsak nem egy igazán hozzáillő ízzel hozzuk össze. Márpedig a zöldborsó és a fokhagyma pazar ízkombinációt alkot a májjal, felülmúlva a legkülönlegesebb ínyenc fogásokat is. Szeretem ezt az ételt készíteni, mert ahogy borítgatom egymásba a borsót, a májjal, majd a sajtszószt, végül a tésztát, látványosan alakul az étel, és a végeredmény mindig tuti befutó.