Fürjtojás fészekben
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 23% Zsír
A fészekhez
-
103g leveles tészta383 kcal
-
7g vaj50 kcal
A töltelékhez
-
7g vaj50 kcal
-
5 kcal
-
100g csiperkegomba21 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
8g desszertbor12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
30g fürjtojás44 kcal
A mártáshoz
-
15g tojássárgája48 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
1g só0 kcal
A díszítéshez
-
14g metélőhagyma4 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
797
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 23% Zsír
A fészekhez
-
413g leveles tészta1530 kcal
-
28g vaj201 kcal
A töltelékhez
-
28g vaj201 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
400g csiperkegomba85 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
30g desszertbor48 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
120g fürjtojás174 kcal
A mártáshoz
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
4g só0 kcal
A díszítéshez
-
56g metélőhagyma17 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
3187
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 23% Zsír
A fészekhez
-
32.5g leveles tészta121 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
A töltelékhez
-
2.2g vaj16 kcal
-
2.2g salottahagyma1 kcal
-
31.5g csiperkegomba7 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
2.4g desszertbor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9.5g fürjtojás14 kcal
A mártáshoz
-
4.7g tojássárgája15 kcal
-
7.9g vaj56 kcal
-
0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0.3g só0 kcal
A díszítéshez
-
4.4g metélőhagyma1 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
251
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 62.8 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1000.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 227 mg
-
Nátrium 651 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 147.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 399 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 222 mg
-
Retinol - A vitamin: 360 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 465 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 312 micro
Összesen
797
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 64.7 g
Zsír
-
Összesen 251.4 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 1918 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4002.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 274 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 908 mg
-
Nátrium 2604 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 171.3 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 591.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1597 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 219 micro
-
K vitamin: 131 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 300 micro
-
Kolin: 887 mg
-
Retinol - A vitamin: 1440 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1860 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1247 micro
Összesen
3187
kcal
- 6% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 19.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 315.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 147 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 98 micro
Összesen
251
kcal
Hozzávalók
A fészekhez
-
1.5 csomag leveles tészta
A töltelékhez
A mártáshoz
-
3 db tojássárgája
-
10 dkg vaj
-
1 tk citromlé
-
1 kk só
A díszítéshez
-
8 szál metélőhagyma
Elkészítés
A fészekhez
- Először a tölteléket készítsük el: kevés vajon futtassuk meg a friss kakukkfűleveleket, majd dobjuk rá a nagyon apróra vágott salottát, és pároljuk üvegesre.
- Ekkor jöhet a kisebb darabokra vágott csiperke, só és bors ízlés szerint, így pirítsuk pár percig, majd öntsük alá a tokajit vagy a sherryt, és pároljuk puhára az egészet úgy, hogy az alkohol és a folyadék szinte teljesen elpárologjon. Ekkor húzzuk le a tűzről. Ha túl száraznak tűnne, a végén egy kevés vajat még adhatunk hozzá. Ezzel turmixoljuk össze, és tegyük félre.
- Közben főzzük meg a tojást forró vízben 2 és fél perc alatt, aztán jeges vízben hűtsük hirtelen, hogy könnyebb legyen a pucolás. Ha kész terméket használunk, pl. ecetes-chilis vagy sáfrányos főtt fürjtojást, akkor csak egy szűrőben óvatosan le kell csepegtetnünk.
A töltelékhez
- A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
- A leveles tésztából 12 egyenlő részt vágunk ki, ezeket belenyomkodjuk a kivajazott muffinforma mélyedéseibe, és megkenjük belül is vajjal. Ha nagyméretű formával dolgozunk, szórhatunk sütőgyöngyöt a tészta közepébe, hogy ne jöjjön fel, tartsa meg a formáját.
- A kis kosárkákat, attól függően, hogy milyen méretű sütőformát használunk, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Közben elkészítjük a mártást. Egy lábasba kevés vizet teszünk forralni, és ezt használat után sem öntjük majd ki. Mikróban vagy külön tálkában a forró víz felett felolvasztjuk a vajat, vigyázzunk ne legyen forró, csak éppen folyós.
- Egy méretben hozzá passzoló tálba ütjük a három tojássárgát, így tesszük a gőz fölé. Rugós keverővel vagy habverővel folyamatosan keverve felhabosítjuk a duplájára. Aztán szinte cseppenként, folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a folyós vajat, a citromlevet, ügyesen, nehogy összehúzza. A végén fűszerezzünk, és húzzuk félre, és tálalásig tartsuk melegen.
A mártáshoz
- A kész kosárkákat azonnal vegyük ki egy rácsra szikkadni, de ne hagyjuk kiszáradni.
- Amint lehet, töltsük meg őket a gombás keverékkel.
- A fürjtojásokat fél percre a megtartott forró vízbe tesszük, hogy felmelegedjenek, majd a kosárkákba ültetjük.
- A kosárkák kerüljenek a tálaló tányérra, öntsük nyakon hollandi mártással őket. Díszítésképpen szórjuk meg aprított snidlinggel és frissen őrölt borssal, esetleg nagy szemű sóval. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3414
- Feltöltés dátuma: 2017. március 30.
Ajánló
Ezt a csodálatos előételt eredetileg húsvétra készítettem, de ajánlom más alkalmakra is. A fürjtojás beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint a tyúktojásé, és nézd milyen helyesek a fészkekben!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
581 recept
A legszebb húsvéti előétel, de az év más szakában is elkészítheted. A receptleírás alapján hosszúnak tűnhet az elkészítése, de ha nekifogsz, rájössz, hogy tényleg nem nagy kunszt. Vágj bele bátran, megéri! Itt találtam a receptet. Ha biztosan finom fürjtojásokat szeretnél főzési nehézségek nélkül, akkor használj chilis vagy sáfrányos, ecetes főtt fürjtojás terméket.