r
Nosalty Logó

Fürjtojás fészekben

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Fürjtojás fészekben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Összesen 797 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Összesen 3187 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Összesen 251 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    62.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    480 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1000.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    651 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    147.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    399 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    360 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    465 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 797 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64.7 g

Zsír

  • Összesen
    251.4 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1918 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4002.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    274 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    2604 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    591.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1597 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    219 micro
  • K vitamin:
    131 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    300 micro
  • Kolin:
    887 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1440 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1860 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1247 micro
Összesen 3187 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    315.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 251 kcal

Hozzávalók

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Elkészítés

A fészekhez

  1. Először a tölteléket készítsük el: kevés vajon futtassuk meg a friss kakukkfűleveleket, majd dobjuk rá a nagyon apróra vágott salottát, és pároljuk üvegesre.
  2. Ekkor jöhet a kisebb darabokra vágott csiperke, só és bors ízlés szerint, így pirítsuk pár percig, majd öntsük alá a tokajit vagy a sherryt, és pároljuk puhára az egészet úgy, hogy az alkohol és a folyadék szinte teljesen elpárologjon. Ekkor húzzuk le a tűzről. Ha túl száraznak tűnne, a végén egy kevés vajat még adhatunk hozzá. Ezzel turmixoljuk össze, és tegyük félre.
  3. Közben főzzük meg a tojást forró vízben 2 és fél perc alatt, aztán jeges vízben hűtsük hirtelen, hogy könnyebb legyen a pucolás. Ha kész terméket használunk, pl. ecetes-chilis vagy sáfrányos főtt fürjtojást, akkor csak egy szűrőben óvatosan le kell csepegtetnünk.

A töltelékhez

  1. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  2. A leveles tésztából 12 egyenlő részt vágunk ki, ezeket belenyomkodjuk a kivajazott muffinforma mélyedéseibe, és megkenjük belül is vajjal. Ha nagyméretű formával dolgozunk, szórhatunk sütőgyöngyöt a tészta közepébe, hogy ne jöjjön fel, tartsa meg a formáját.
  3. A kis kosárkákat, attól függően, hogy milyen méretű sütőformát használunk, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  4. Közben elkészítjük a mártást. Egy lábasba kevés vizet teszünk forralni, és ezt használat után sem öntjük majd ki. Mikróban vagy külön tálkában a forró víz felett felolvasztjuk a vajat, vigyázzunk ne legyen forró, csak éppen folyós.
  5. Egy méretben hozzá passzoló tálba ütjük a három tojássárgát, így tesszük a gőz fölé. Rugós keverővel vagy habverővel folyamatosan keverve felhabosítjuk a duplájára. Aztán szinte cseppenként, folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a folyós vajat, a citromlevet, ügyesen, nehogy összehúzza. A végén fűszerezzünk, és húzzuk félre, és tálalásig tartsuk melegen.

A mártáshoz

  1. A kész kosárkákat azonnal vegyük ki egy rácsra szikkadni, de ne hagyjuk kiszáradni.
  2. Amint lehet, töltsük meg őket a gombás keverékkel.
  3. A fürjtojásokat fél percre a megtartott forró vízbe tesszük, hogy felmelegedjenek, majd a kosárkákba ültetjük.
  4. A kosárkák kerüljenek a tálaló tányérra, öntsük nyakon hollandi mártással őket. Díszítésképpen szórjuk meg aprított snidlinggel és frissen őrölt borssal, esetleg nagy szemű sóval. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 3414
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 30.

Ajánló

Ezt a csodálatos előételt eredetileg húsvétra készítettem, de ajánlom más alkalmakra is. A fürjtojás beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint a tyúktojásé, és nézd milyen helyesek a fészkekben!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A legszebb húsvéti előétel, de az év más szakában is elkészítheted. A receptleírás alapján hosszúnak tűnhet az elkészítése, de ha nekifogsz, rájössz, hogy tényleg nem nagy kunszt. Vágj bele bátran, megéri! Itt találtam a receptet. Ha biztosan finom fürjtojásokat szeretnél főzési nehézségek nélkül, akkor használj chilis vagy sáfrányos, ecetes főtt fürjtojás terméket.

Hozzávalók

A fészekhez

A töltelékhez

A mártáshoz

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...