Frankfurti leves Juhász István konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Juhász István
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
167g kelkáposzta36 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
50g újkrumpli31 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
224 kcal
-
17g tejföl33 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
667g csontlé47 kcal
Összesen
500
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
300g újkrumpli185 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
500g frankfurti virsli1345 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
64g napraforgó olaj566 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
2g majoranna5 kcal
-
4000g csontlé280 kcal
Összesen
2998
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
16.1g kelkáposzta3 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
4.8g újkrumpli3 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
22 kcal
-
1.6g tejföl3 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
9 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
64.3g csontlé4 kcal
Összesen
47
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 34 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3541.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 318 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 255 mg
-
Nátrium 2864 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 246.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 219 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1200 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 533 micro
Összesen
500
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 94.5 g
Zsír
-
Összesen 203.8 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 389 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21250.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 1906 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 418 mg
-
Foszfor 1530 mg
-
Nátrium 17185 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.8 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1477.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1117 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 382 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1311 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 808 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 516 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7200 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3195 micro
Összesen
2998
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 341.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 25 mg
-
Nátrium 276 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 116 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
47
kcal
Hozzávalók
-
30 dkg újkrumpli
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
50 dkg frankfurti virsli
-
1 dl tejföl
-
2 ek finomliszt
-
himalája só ízlés szerint
-
2 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
2 kk majoranna
-
4 l csontlé
Elkészítés
- Megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk a zöldségeket (burgonyát célszerű a főzés vége felé, hogy ne barnuljon meg), kelkáposztát laskára vágjuk. A virslit felkarikázzuk.
- A zsiradékból 2-3 evőkanálnyit egy nagyobb fazékban felhevítünk, és rádobjuk a vöröshagymakockákat, melyet üvegesre pirítunk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kelkáposztametélteket és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk és fűszerezzük, felöntjük 2-3 dl csontlével, és lassú tűzön, fedő alatt a kelkáposztát félig megfőzzük, majd felöntjük a maradék csontlével, és amikor majdnem készre főtt, beletesszük az 1x1 cm-es kockákra vágott burgonyát is, és pár perc alatt puhára főzzük.
- Közben elkészítjük a rántást: pici zsiradékot felhevítünk, beleszitáljuk a lisztet, és folyamatos keverés közben zsemleszínűre pirítjuk. Utána a levesből néhány evőkanálnyi lével simára keverjük, és beleöntjük a levesbe, majd felforraljuk.
- A leves főzése közben pici zsiradékon a virslikarikákat gyorsan megpirítjuk. Ha a levesbe már belekerült a rántás, akkor a virslikarikákat beledobjuk, és lassan forraljuk (esetleg még ízesítünk rajta, ha szükséges).
- A készre főtt levesbe a tejfölt hőkiegyenlítés után belekeverjük (a tejfölt pici forró lével összekeverjük), és még egy párat rottyantunk rajta.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1889
- Feltöltés dátuma: 2020. június 19.
Ajánló
Forrón tálalom igény szerint frissen őrölt borssal, esetleg apróra vágott petrezselyemmel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Juhász István
36 recept
Kora nyáron nagyon szeretjük a friss, új zöldségekből főzött ételeket. Ilyen a frankfurti leves is, melynek a klasszikus receptjét még újburgonyával egészítettem ki. Mivel ez is egy gazdag leves, így utána már nem kívánatos a nehéz második fogás, így tökéletesen illik például egy gyorsan elkészíthető palacsinta vagy egy túrós palacsinta, esetleg egy egyszerű piskótatekercs.