r
Nosalty Logó

Foszlós tejes kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
"Inom"
Foszlós tejes kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 720 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 2877 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 286 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    488.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.9 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 720 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.7 g

Zsír

  • Összesen
    64.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1953.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    914 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    487.7 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    177.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    641 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    441 micro
  • Kolin:
    517 mg
  • Retinol - A vitamin:
    613 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    323 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    797 micro
Összesen 2877 kcal
  • 9% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 286 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadunk egy pici cukrot, csipet sót és a két dl felmelegített, de nem forró(!) tejet. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet összekeverjük a cukorral, a vaníliával, citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a felvert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk, jól kidagasztjuk.
  3. Az elkészített tésztát 30 percig meleg helyen letakarva kelesztjük, majd újból átgyúrjuk, és újabb 20 percig kelesztjük.
  4. 12 kis egyforma gombócot formálunk a tésztából.
  5. Először hat gombócot sodrunk ki, mintha gyurmáznánk és kígyót készítenénk, úgy, hogy a végei vékonyodjanak.
  6. Megfonjuk a kalácsokat, majd az 1 tojássárgáját elkeverjük egy ek cukorral, és megkenjük a kalácsot.
  7. 15 perc pihentetés után ismét lekenjük a kalácsot, majd pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 228
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 27861
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 09.

Ajánló

Egy kicsit gondolkodtam a nehézségi fokon, hiszen elkészíteni nem nehéz, a fonat készítése -az első pár alkalommal- már kissé nehezebb. Hatos fonatról van szó. A "kígyókat" azért kell úgy formázni,hogy a végük vékonyabb legyen, mert ezeket illesztjük össze a fonat készítése kezdetén. A hat szálat kettéosztjuk, három bal oldalra, három a jobb oldalra. A fonást jobb kézzel kezdjük. A bal oldal legszélső szálát jobb oldalra húzzuk föl, majd bal kézzel átnyúlunk a jobb oldal legszélső száláért, és áthúzzuk balra föl a jobb kéz alatt, majd a jobb kézben tartott szálat lefektetjük középre a két jobb oldali szál mellé. Jobb kézzel ismét a bal oldali legszélső szál következik a bal kéz alatt jobbra föl, s a bal kézben tartott szálat fektetjük le középre. Ezt így folytatjuk, amíg tart a tészta, majd a legvégét összenyomjuk, és a kalács alá tesszük. Kicsit bonyolultnak tűnik, de 5-6 sütés után már nagyon könnyű.  Eredetileg 20-25 perc alatt kell előmelegített sütőben 180 fokon megsütni. Nekem ez katasztrófális eredményt hozott, a kalács kérget kapott és nyers maradt. Én azóta a tapasztalatomra alapozok, s hideg sütőbe teszem, majd 155 fokon sütöm meg. Ez kb. 40 perc. Hosszabb időben, de az eredmény miatt mindenképp megéri.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Imádjuk a házi kalácsot, nincs hozzá fogható! Nálunk olyan népszerű, hogy még melegen pillanatok alatt elfogy a két rúd!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...