Foszlós tejes kalács
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
10 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
49.7g finomliszt181 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
10.9g tojás14 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
0g só0 kcal
-
19.9g tej11 kcal
-
4 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 16.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 488.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 100 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 228 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 44.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 81 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 199 micro
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.7 g
Zsír
-
Összesen 64.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1953.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 914 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 487.7 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 177.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 641 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 441 micro
-
Kolin: 517 mg
-
Retinol - A vitamin: 613 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 323 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 797 micro
- 9% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg margarin
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
3 dkg élesztő
-
só ízlés szerint
-
2 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
8 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadunk egy pici cukrot, csipet sót és a két dl felmelegített, de nem forró(!) tejet. Hagyjuk, hogy felfusson.
- A lisztet összekeverjük a cukorral, a vaníliával, citromhéjjal, hozzáadjuk az olvasztott margarint, a felvert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt, és alaposan összedolgozzuk, jól kidagasztjuk.
- Az elkészített tésztát 30 percig meleg helyen letakarva kelesztjük, majd újból átgyúrjuk, és újabb 20 percig kelesztjük.
- 12 kis egyforma gombócot formálunk a tésztából.
- Először hat gombócot sodrunk ki, mintha gyurmáznánk és kígyót készítenénk, úgy, hogy a végei vékonyodjanak.
- Megfonjuk a kalácsokat, majd az 1 tojássárgáját elkeverjük egy ek cukorral, és megkenjük a kalácsot.
- 15 perc pihentetés után ismét lekenjük a kalácsot, majd pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 228
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 27861
- Feltöltés dátuma: 2013. január 09.
Ajánló
Egy kicsit gondolkodtam a nehézségi fokon, hiszen elkészíteni nem nehéz, a fonat készítése -az első pár alkalommal- már kissé nehezebb. Hatos fonatról van szó. A "kígyókat" azért kell úgy formázni,hogy a végük vékonyabb legyen, mert ezeket illesztjük össze a fonat készítése kezdetén. A hat szálat kettéosztjuk, három bal oldalra, három a jobb oldalra. A fonást jobb kézzel kezdjük. A bal oldal legszélső szálát jobb oldalra húzzuk föl, majd bal kézzel átnyúlunk a jobb oldal legszélső száláért, és áthúzzuk balra föl a jobb kéz alatt, majd a jobb kézben tartott szálat lefektetjük középre a két jobb oldali szál mellé. Jobb kézzel ismét a bal oldali legszélső szál következik a bal kéz alatt jobbra föl, s a bal kézben tartott szálat fektetjük le középre. Ezt így folytatjuk, amíg tart a tészta, majd a legvégét összenyomjuk, és a kalács alá tesszük. Kicsit bonyolultnak tűnik, de 5-6 sütés után már nagyon könnyű. Eredetileg 20-25 perc alatt kell előmelegített sütőben 180 fokon megsütni. Nekem ez katasztrófális eredményt hozott, a kalács kérget kapott és nyers maradt. Én azóta a tapasztalatomra alapozok, s hideg sütőbe teszem, majd 155 fokon sütöm meg. Ez kb. 40 perc. Hosszabb időben, de az eredmény miatt mindenképp megéri.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Imádjuk a házi kalácsot, nincs hozzá fogható! Nálunk olyan népszerű, hogy még melegen pillanatok alatt elfogy a két rúd!