Foszlós fonott kalács medea konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
25g tej14 kcal
-
5 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
-
6g vaj45 kcal
kenéshez
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
1g tej1 kcal
-
1g cukor2 kcal
Összesen
237
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
200g tej112 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
320g finomliszt1165 kcal
-
4g só0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
50g vaj359 kcal
kenéshez
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
10g tej6 kcal
-
5g cukor19 kcal
Összesen
1884
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 11% Zsír
tészta
-
28.5g tej16 kcal
-
1.4g vaníliás cukor6 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
2.9g élesztő3 kcal
-
45.6g finomliszt166 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
2.9g tojássárgája9 kcal
-
7.1g vaj51 kcal
kenéshez
-
5.7g tojásfehérje3 kcal
-
1.4g tej1 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
Összesen
269
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
237
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49 g
Zsír
-
Összesen 53.6 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 325 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3323.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 130 mg
-
Kálcium 480 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 707 mg
-
Nátrium 1907 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 292.7 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 105.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 418 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 273 micro
-
Kolin: 214 mg
-
Retinol - A vitamin: 410 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 97 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 276 micro
Összesen
1884
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 474.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 272 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
269
kcal
Hozzávalók
tészta
-
2 dl tej
-
1 ek vaníliás cukor
-
2 ek cukor
-
2 dkg élesztő
-
32 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál só
-
1 tk sütőpor
-
1 db tojássárgája
-
5 dkg vaj
kenéshez
Elkészítés
tészta
- A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a sütőport, majd az élesztős tej és tojássárgája segítségével közepesen lágy tésztát dagasztunk. FONTOS, hogy a dagasztás közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a felolvasztott vajat.
- Ha elkészültünk, 30 percet pihentessük meleg helyen, hogy a kelési folyamat beinduljon. Ezután a tésztát egy éjszakára rakjuk a hűtőszekrénybe, hogy ott keljen meg. Amennyiben rögtön szeretnénk elkészíteni a kalácsot, ezt a lépést hagyjuk ki, és kelesszük duplájára a tésztát (1 vagy 1,5 óra alatt), majd az alábbiak szerint folytassuk.
- Másnap reggel válasszuk két részre a tésztát (ha két kalácskát akarunk), és alaposan gyúrjuk át. Hármas vagy négyes fonással formázzunk kalácsokat belőlük.
- A formázás után tegyük sütőpapíros tepsire, és kenjük le a tojásfehérjés-tejes-cukros keverékkel, és pihentessük további 25 percet.
- Közben melegítsük elő 180 fokosra a sütőnket (alul- felül sütési funkción). A 25 perc eltelte után én újra szoktam kenni a tésztát, hogy szép márványos legyen a felülete, de ez a lépés akár ki is maradhat. Aki szeretné, ilyenkor megszórhatja még mandulaforgáccsal, egész mákkal vagy jégcukorral is.
- Ezután tegyük a sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt süssük őket mosolygósan pirosra.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8473
- Feltöltés dátuma: 2015. március 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Nincs is talán jobb reggeli mint, egy frissen sült kalács, vajjal és egy pohár kakaóval. Ezzel a könnyen elkészíthető recepttel pedig még a kalácsot is mi magunk süthetjük meg, ami külön öröm... :)